Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Звечан

ЕРУПЦИЈА КОЈА ЈЕ БИЛА НАЈВЕЋА КАТАСТРОФА СВЕТА: Убила је 36.000 људи, помрачила Сунце и изазвала ЛЕДЕНО ДОБА (ВИДЕО)

27.11.2020. 07:35
Пише:
Србија Данас/Курир
Karkatoa
Каркатоа / Извор: Профимедиа

Коначно, 27. августа 1883. године колосална вулканска ерупција срушила Кракатоу.

У мају 1883. године, капетан немачког ратног брода Елизабета приметио је стуб дима и пепела за коју је проценио да је висока 1,97 километара, како се уздиже у небо над ненасељеним планинским острвом у тесном пролазу Сунда између Јаве и Суматре у Индонезији.

- Пепео је падао толико густо да је заклонио сунце - наводи се у извештају који је касније сачинило Краљевско друштво Велике Британије.

Током наредних неколико месеци, према извештају, други бродови су приметили злослутне тутњаве са острва, чије је индонежанско име било Кракатау, мада ће касније постати познато - вероватно због типографске грешке некога ко је преносио вест - као Кракатоа.

ДЕСЕТ НАЈОПАСНИЈИХ МАФИЈА И НАРКО-КАРТЕЛА У СВЕТУ: Да ли су јачи од Балканског картела, чији су злочини крвавији?

ДЕСЕТ НАЈОПАСНИЈИХ МАФИЈА И НАРКО-КАРТЕЛА У СВЕТУ: Да ли су јачи од Балканског картела, чији су злочини крвавији?

ЛЕПА МАЈА СЕ ЗАЛЕТЕЛА? Не удара се тако на Путина!

ЛЕПА МАЈА СЕ ЗАЛЕТЕЛА? Не удара се тако на Путина!

Шта ће Немци без руског гаса? Брод кључан у изградњи гасовода испловио назад за Русију! (ВИДЕО)

Шта ће Немци без руског гаса? Брод кључан у изградњи гасовода испловио назад за Русију! (ВИДЕО)

Коначно, 27. августа 1883. године колосална вулканска ерупција срушила Кракатоу, узрокујући да се две трећине вулкана сруши и падне у море и генерише масивне токове лаве, плавца и пепела.

Експлозија је такође покренула огромне цунамије који су преплавили стотине приобалних градова и села, узрокујући смрт око 36.000 људи, према Националној управи за океане и атмосферу (НОАА). Кракатоа, која је постигла 6 на индексу експлозивности вулкана, била је једна од највећих документованих вулканских ерупција у последњих 760.000 година.

Кракатоа је постао један од најпознатијих вулкана икада, не само због застрашујуће снаге и ефеката, већ зато што је то била прва заиста гигантска ерупција у доба када су људи имали комуникациону технологију - телеграфске линије и штампане новине - за пренос догађаја, као и научне инструменте за мерење његових ефеката.

Легенда је постепено расла, а Кракатоа је на крају постао прави Кинг Конг вулкана, чак и служећи као тема кинематографског историјског трилера "Кракатоа, источно од Јаве", у којем су глумили Максимилиан Шел, Дајан Бејкер и Брајан Кит, и тема филма бестселер из 2003. године, "Кракатоа: Дан када је свет експлодирао: 27. августа 1883.", аутора Симона Винчестера.

Ерупција Кракатое произвела је најгласнији звук у модерној историји, онај који се чуо на више од 10 посто Земљине површине, наводи НОАА. На острву Маурицијус у Индијском океану, удаљеном више од 4.600 километара, људи су чули како звучи као далека пуцњава.

Створио је интензивне таласе притиска који су путовали неколико пута око планете, узрокујући скокове на научним инструментима у Великој Британији и САД.

Како је Кракатоа експлодирао, послао је у ваздух нешто разбијене стене величине 21 кубних километара. Пепео од експлозије узлетео је 80 километара , готово до ивице Земљине мезосфере, и покривао подручје од776.996 квадратних километара.

- Вулкан Кракатоа је повратио тамно црни облак који се ширио преко ведрог тропског неба са незамисливом црнином, гурајући земљу у потпуном мраку - наводи се у тексту објављеном у Лос Анђелес Хералду две недеље након тога.

Пепео се пео и постепено заогрнуо планету измаглицом која је довела до стварања ореола око месеца и сунца, а филтрирао је довољно сунчевог зрачења да спусти глобалне температуре на чак 32,9 степени Фахренхеита (0,5 степени Целзијуса) током целе године након што се то догодило , према НОАА.

Ерупција 1883. године била је моћна из неколико различитих разлога, објашњава  Дон Томас, геохемичар и директор Центра за проучавање активних вулкана на Универзитету Хаваји Хило.

- То је врста ерупције у којој резервоар магме испод вулкана испушта довољно лаве да се структура сама уруши - објашњава Томас.

- Тренутно се мисли да су ове ерупције можда резултат процеса мешања магме - вруће, полутечне стене смештене испод површине Земље - у комори за магму. Резервоар магме може бити активан дуги низ година, испуштајући умерене количине лаве периодично, али, ако се инјекција магме из много дубље коре подигне испод резервоара магме, систем може постати нестабилан: врелија, мање густа базалтна магма из дубине седи испод хладније, а густа магма горе  - наводи он. 

- Ако се акумулира довољно базалтне магме може доћи до превртања који ће врућу магму врло брзо довести до мале дубине и омогућити јој да почне да се отплињује (експлодира) кроз постојећи магматски проводник на површину. Као врх ако се вулкан одува, експлозивни фронт ће се померити надоле у ​​старију магму услед депресуризације, некако попут реакције експрес лонца и испуштање велике количине лаве - наводи он.

- Како притисак унутар дубљег резервоара буде опадао, површина вулкана ће се срушити сама на себе - а заједно с колапсом долази и огромна количина морске воде што доводи до даље експлозивне активности - наставља Томас.

Колико год била застрашујућа сама вулканска ерупција, гигантски цунами које је генерисао Кракатоа, чак су и смртоноснији, према НОАА. Неки од таласа стигли су до Хаваја, па чак и до Јужне Америке, на другој страни Тихог океана. Али уништавање се углавном догодило у самом индонежанском архипелагу.

Таласи високи до 135 метара срушили су се у приморске градове, градове и села на острвима Јава и Суматра. У Батавији - сада Џакарти - удавило се  2.000 кинеских имиграната који су живели  око луке, према овом жиро-сервисном извештају објављеном у Ванкоуверу. Град Серанг је наводно био потпуно потопљен под таласима, а страдала је цела популација.

Раније су ове страхоте могле остати строго локалне трагедије. Али захваљујући извештавању у новинама, људи у САД-у били су шокирани и причама на насловним страницама о њима.

- Неки претходни догађаји били су сигурно много већи од догађаја из 1883. године, али ниво комуникације и технологије у то време био је такав да о тим догађајима нема или је било врло мало људских записа - каже Томас.

- Тек смо у модерно доба способни да помоћу наше напредне технологије утврдимо када су се ти догађаји догодили - ледене језгре су те догађаје бележиле (као промене у једињењима повезаним са еруптивним производима) током многих векова. Свакако, било која популација која живи у близини тих већих догађаја би био погођен и можда избрисан  - објашњава. 

Иако је ерупција уништила већину изворног вулкана, није потпуно нестао. Уместо тога, 43 године касније, део се појавио из мора као ново острво, Анак Кракатоа. Осамдесет и девет година касније, у децембру 2018. године, избио је Анак Кракатоа, направивши цунами који је проузроковао смрт више од 400 људи и раселио 47.000 из својих домова, наводи BBC.

А Анак Кракатоа ће једног дана поново еруптирати, узрокујући смртоноснији цунами, према стручњаку за обални инжењеринг Универзитета у Источном Лондону Равиндри Јаиаратне. он се заложио се за низ мера за припрему, укључујући инсталирање система раног упозоравања који би открио нагли пораст нивоа воде, и напор да се подигне свест међу осетљивим локалним становницима и помогне им у припреми.

Иако је ризик од Анака Кракатое довољно застрашујући, вероватно никада неће експлодирати као што је то био случај 1883. године.

- Мислим да нико не би рекао да се догађај сличне величине неће догодити у Анак Кракатои, али је вероватноћа изузетно мала - каже Томас.

- Првобитни резервоар магме који је био тамо је, за све намере и сврхе, нестао. Нови резервоар магме морао би се тамо обновити (преко ко зна колико миленијума) пре него што бисмо могли очекивати понављање догађаја из 1883. То су, срећом , прилично ретки догађаји и захтевају прилично необичне услове  - каже он. 

Иако се много ствари променило у скоро век и по од ерупције Кракатое, не постоји гаранција да ће наша модерна, технолошки напредна цивилизација нужно бити боље припремљена за сличну катастрофу.

- На то је тешко одговорити са сигурношћу, јер би одговор зависио од величине догађаја, врсте ерупције која се догодила, њеног трајања и локације на планети - објашњава Томас.

- У најгорем случају, "велика ерупција која је била експлозивна и богата сумпор-диоксидом могла би да доведе до изненадних климатских промена - сличних„ Малом леденом добу " које би могле имати катастрофалне утицаје на способност планете да храни своје становништво - Каже Томас.

- Ерупција Скафтафела на Исланду 1783. године проузроковала је значајно хлађење климе на северној хемисфери (није била експлозивна као Кракатау, али је трајала много месеци и избацивала огромне количине сумпор-диоксида). Резултат је била глад на Исланду који су убили, верујем, око 25 процената њихове људске популације и велики део стоке због произведеног сумпор-диоксида и флуорида. Неки тврде да је један од последњих ефеката ерупције било значајно хлађење и повећане летње кише која је произвела широко распрострањени усев пшенице у Европи што је покренуло Француску револуцију. Данашња глобална популација је око 10 пута већа него што је била 1783. Пустићу вас да израчунате - закључује он.

Иако би могло бити могуће боље заштитити становништво у близини вулкана, било би много теже решити потенцијал глобалних утицаја. Срећом, каже Томас, "ови догађаји су врло ретки".