Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Zvečan

СВИ СЛАВИЛИ ТУРСКОГ ГРАДОНАЧЕЛНИКА: Ниједна зграда се није срушила, а сада се десио ШОКАНТАН ОБРТ (ВИДЕО)

17.02.2023. 11:48
Пише:
Србија Данас
Erzin
Ерзин / Извор: Foto:YoutubePrintscreen/BBC News اردو

Километрима око малог турског града Ерзина земља је разбијена, зграде сравњене, а градови претворени у гробнице од бетона након прошлонедељног потреса магнитуде 7.8.

Али Ерзин још увек стоји, а питање зашто је град издржао потрес и снажан накнадни удар, док многи други нису, остављајући више од 40.000 мртвих у Турској и Сирији, изједа становништво. У Ерзину, казао је градоначелник, нико није погинуо и ниједна зграда није се срушила.

"ЗЕМЉОТРЕС У ТУРСКОЈ БИО ЈЕ САМО ПРОБА" Страшне прогнозе стручњака: Овај град је следећи, биће још горе

"ЗЕМЉОТРЕС У ТУРСКОЈ БИО ЈЕ САМО ПРОБА" Страшне прогнозе стручњака: Овај град је следећи, биће још горе

НОВИ РАЗОРАН ЗЕМЉОТРЕС! Опет се тресла Румунија, потрес се ОСЕТИО И У СРБИЈИ

НОВИ РАЗОРАН ЗЕМЉОТРЕС! Опет се тресла Румунија, потрес се ОСЕТИО И У СРБИЈИ

"ДАЈЕТЕ ДА ВАМ ПОЉУБИМ РУКУ МОЛИМ ВАС" Два мушкарца извучена из рушевина после 261 сат - један љубио руку спасиоца, аплаузом поздравили ХЕРОЈЕ (ВИДЕО)

"ДАЈЕТЕ ДА ВАМ ПОЉУБИМ РУКУ МОЛИМ ВАС" Два мушкарца извучена из рушевина после 261 сат - један љубио руку спасиоца, аплаузом поздравили ХЕРОЈЕ (ВИДЕО)

Градоначелник је скоро одмах искористио тренутак да се похвали како је дуго спречавао нерегуларну градњу, која је сада у фокусу власти широм Турске. Али инжењери и научници су заслуге приписали другим факторима, преноси Њујорк тајмс.

Кажу да је најважније да је град на чврстом тлу.

- Стање тла је главни разлог зашто немамо много штете - рекао је Омер Емре, геоморфолог који је провео 40 година проучавајући линије раседа у региону и сада ради са приватном истраживачком групом Фугро. Ерзин се налази на мање од 80 километара од епицентра земљотреса, ближе од градова на југу попут Искендеруна и Антакије. Али Антакија је била разорена, велики део претворен у рушевине, а Искендерун је тешко погођен, са великим пожаром у луци, морском водом која је поплавила улице и уништила куће и продавнице.

Многи градови и села у региону изграђени су на слојевима песка, муља и глине древног речног корита. То тло, попут меког приобалног тла испод Искендеруна, било је подложније подрхтавању, рекао је Емре.

The referenced media source is missing and needs to be re-embedded.

- Ови меки седименти испуњени водом чине градове и села јединствено рањивим на земљотресе - рекао је он. Када дође до земљотреса, додао је, "ова земља се креће као талас".

Тврдо тло

Насупрот томе, Ерзин се налази више изнад нивоа мора и изграђен је на тврдом тлу које се састоји од "подземља и крупнијих зрна од песка", рекао је Тамер Думан, географ. Тврдо тло делује као амортизер између структура и земљотресних таласа, смањујући љуљање зграда, рекао је он.

Геолози кажу да је било и других случајева у којима је тврђе тло ублажило штету, укључујући 1999. када је мало село Тавсанцил издржало земљотрес јачине 7,6 степени Рихтерове скале који је убио хиљаде људи у западној Турској. И у целој зони погођеној прошлонедељним земљотресом и стотинама накнадних потреса, постоје многи упечатљиви примери насеља углавном нетакнутих, док су други делови истих градова сравњени, што је становнике навело да се питају шта је разлог за диспаритет.

Турска већ дуго има сеизмичке кодове за грађевинаре, који су унапређени у последњих неколико деценија. Власти су сада скренуле пажњу на проналажење извођача радова који би могли бити одговорни за урушавање и већ су привели десетине. Градитељи су оптужени да користе јефтине материјале и заобилазе грађевинске прописе како би убрзали пројекте и повећали профит.

Градоначелник херој?

Градоначелник Ерзина Окес Елмасоглу представио се као херој који је зауставио лоше грађевинаре.

- Уз озбиљну одлучност, градоначелник није дозволио бесправну градњу у последње четири године - рекао је градоначелников саветник Ереј Гунер, напомињући да је његова канцеларија тужиоцима пријавила лажне извођаче радова и наложила рушење лоших пројеката.

Неколико инжењера је умањило градоначелникове тврдње, али је признало да град има добре инжењере и да је слаба примена имала улогу у разарању изван Ерзина.

- Ово је наш проблем у Турској: свако у овој земљи може да одлучи да гради - месар, фармер, кувар - рекао је грађевински инжењер из Искендеруна који је одбио да буде именован због страха од одмазде због критиковања владиног надзора.

Рекао је да су многи грађевинари неискусни и необразовани о прописима, као што је сеизмички код за јаке темеље.

- Покупио сам бетон, који ми је пао кроз прсте као песак - рекао је инжењер који је отпутовао у Искендерун да види доказе несавесности. Описао је греде које су биле претанке, направљене од јефтиног челика и спојене слабим причвршћивачима. "Земљотрес овде није био прави убица", рекао је он. Крив је био квалитет градње", додао је он.

А поједини становници отворено критикују градоначелника.

- Ово није имало никакве везе са нашим градоначелником - рекао је Сереф ​​Вурал, локални званичник.

- Хвалисање нашег градоначелника само је осигурало да помоћ не стигне до наших људи који још спавају на улицама - рекао је он, мислећи на хиљаде становника који се још не осећају довољно безбедно да се врате кућама.