Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Звечан

ЗЛОЧИН КОЈИ НЕМА ОПРАВДАЊЕ: Масовна силовања се и даље догађају у Етиопији, али сви окрећу главу у страну

22.03.2021. 13:22
Пише:
Србија Danas/CNN
Etiopija
Етиопија / Извор: Фото: Профимедиа

Многе жене су рекле да су их силовали војници Амхаре, говорећи им да су ту да "етнички очисте Тиграј"

У сукобима у Етиопији убијено је, према појединим извештајима, на хиљаде цивила, а силовано је на хиљаде и хиљаде жена. Како страним медијима није одобрен улазак у земљу, свет не може ни да сазна какви стравични злочини се догађају у овој земљи. Последњих недеља из региона Тиграја стижу узнемирујуће вести - вести о покољима у православним манастирима, убијању недужних цивила, бруталном иживљавању над женама и децом...

САВЕТИ СТРУЧЊАКА: Ево како да спречите последице остеопорозе, ове групе су у НАЈВЕЋЕМ РИЗИКУ од оболевања!

САВЕТИ СТРУЧЊАКА: Ево како да спречите последице остеопорозе, ове групе су у НАЈВЕЋЕМ РИЗИКУ од оболевања!

УКРАЈИНСКИ ВОЈНИЦИ ОТКАЗУЈУ ПОСЛУШНОСТ: Народна милиција им утерала страх у кости, Кијев губи конце у Донбасу

УКРАЈИНСКИ ВОЈНИЦИ ОТКАЗУЈУ ПОСЛУШНОСТ: Народна милиција им утерала страх у кости, Кијев губи конце у Донбасу

НАЈУСАМЉЕНИЈА "ПИРАМИДА" НА СВЕТУ: Изнад беле равнице уздиже се пустињско чудо које одузима дах (ВИДЕО)

НАЈУСАМЉЕНИЈА "ПИРАМИДА" НА СВЕТУ: Изнад беле равнице уздиже се пустињско чудо које одузима дах (ВИДЕО)

Према речима лекара, већина жена које лече, причају сличне приче о томе како су их силовали војници Етиопије и Еритреје. Жене су рекле да су трупе имале "самопроглашену мисију одмазде" и да су деловале готово потпуно некажњено у региону.

У Хамдајет, миран град у Судану код границе са Етиопијом, избегло је на хиљаде избеглица из Тиграја последњих месеци. Међу њима су и жене које тврде да су силоване.

- Гурнуо ме је и рекао да ми, људи из Тиграја немамо историју, да немамо културу. Рекао је да може да ми ради шта хоће и да никог за то није брига - описала је једна жена свог нападача. Како је рекла новинару Си-Ен-Ен-а, сада је трудна.

Etiopija
Етиопија / Извор: Фото: Профимедиа

"Силују да би прочистили крв"

Многе жене су рекле да су их силовали војници Амхаре, говорећи им да су ту да "етнички очисте Тиграј", тврди доктор који лечи у избегличком кампу у Хамдајету.

- Жене које су силоване кажу да су им свашта причали док су их силовали. Кажу да су радили то да им "промене идентитет", да њиховом Тиграју "дају статус", да их силују да их очисте, да им "прочисте крв" - прича др Тедрос Тефера и додаје да је ово геноцид.

Талас избеглица је заустављен откако су етиопске снаге последњих дана ојачале границу, забринувши избеглице које се још надају поновном уједињењу са члановима породице. Етиопска и еритрејска влада нису желеле да коментаришу наводе да њихове снаге спроводе координирану кампању сексуалног насиља над женама у Тиграју. Верује се да је више хиљада цивила убијено у конфликту.

Већ месецима из ове земље стижу узнемирујуће вести о бруталном убијању цивила и кршењу људских права у региону Тиграја. Подсетимо, недавно су откривени детаљи масакра који се крајем новембра прошле године догодио у православном манастиру у Дангелату. 

Влада Еритреје је демантовала да су њихове снаге учествовале у овим злочинима.

Нови извештаји о силовању осванули су након што је председник САД Џон Бајден послао сенатора Криса Кунса да се састане са премијером Етиопије Абијем Ахмедом.

Стејт Департмент је претходно позвао на независну истрагу о злочинима који су почињени у овом рату. Влада Етиопије је забранила приступ страним новинарима, што додатно отежава да се чују приче жртава. Због немогућности да се извештава о догађајима у земљи, свет не може ни да зна много о дешавањима у Тиграју. Међутим, последњих недеља у земљу је ушло неколико новинара и тада су свет потресле стравичне приче о силовањима и насиљу. Прошле седмице је Channel 4 News објавио причу о сексуалном насиљу које трпе жене у Тиграју.

У извештају су говориле жене из Сигурне куће. У њој је око 40 жена које се плаше да се врате својим породицама.

Везали је и десет дана мучили и силовали

Једна од жртава је испричала како су њу и још пет девојака на смену силовало 30 војника Еритреје, који су се све време смејали и фотографисали како их муче. Она каже да је сигурна да су у питању војници Еритреје, препознала их је по униформи и дијалекту. Када се вратила кући поново је силована. Покушала је да побегне, али су је ухватили, дрогирали, везали за стену и скинули јој одећу... Онда су је каже десет дана мучки силовали и убадали.

Жене које нису завршиле у Сигурној кући смештене су у болници у Мекелеу. Њих су тамо послали из других здравствених установа које немају услове да лече жртве силовања.

Један од лекара рекао је да је само током прошлог месеца примљено 200 силованих жена, а стижу извештаји да у руралним деловима земље има још много жртава које не могу да добију медицинску помоћ.

Током борби у Тиграју нападане су и здравствене установе, па је тако многима ускраћено пружање помоћи, наводи се у извештају који је у четвртак објавила међународна хуманитарна организација Медецинс Санс Фронтиерес.

Од 106 здравствених установе које је МСФ обишао у региону једна једна у 10 ради, а у једној од пет су затекли наоружање војнике. Једну установу користе као војну базу.

Лекари верују да је број жртава силовања много већи него што стоји у извештајима. Етиопска комисија за људска права (ЕХРЦ), коју је именовала држава, признала је 10. фебруара да су "рат и с њим повезане демонтаже регионалне администрације у Тиграју довели до пораста родно заснованог насиља у региону".

Месец дана касније, 4. марта Мишел Бачалет из Уједињених нација захтевао је објективну и независну истрагу ситуације у Тиграју.

The referenced media source is missing and needs to be re-embedded.

Према извештају УН-а, више од 136 случајева силовања пријављено је у болницама у источном делу региону у градовима Мекеле, Ајдер, Адиграт анд Вукро током децембра и јануара.

Један од координатора кризног центра у Тиграју рекао је да су сваких неколико дана или једном недељно чули за неки нови случај. Откако су почели конфликти, сваког дана 22 жене или девојчице траже помоћ јер су силовање.

Последњих месеци све је више захтева за контрацепцијом и тестирањем сексуално преносивих болести.

- Многе жене које су силоване добиле су неке од сексуално преносивих болести, укључујући и ХИВ - рекли су лекари за медије.

Etiopija
Етиопија / Извор: Фото: Профимедиа

Један лекар је рекао да су жене које је лечио толико физички злостављане, да је то стравично. Многима су биле ломљене кости. Он је рекао да је најмлађа жртва коју је лечио имала само 8 година, а најстарија 60. Додаје и да је свака испричала причу и других жена које још нису успеле да дођу по помоћ - њихових мајки, сестри, пријатељица...

Историја сукоба

Тиграјски народно ослобађајући фронт (ТПЛФ) је преузео власт у Етиопији 1991. године уз помоћ Еритреје, и лидер ТПЛФ-а Мелсе Зенави је постао лидер нације. Дебрецион је постао заменик премијера након Зенавијеве смрти 2012. године. Партија је остала на власти до 2018, када су се чланови етничких група Ороме и Амхара ујединили против ТПЛФ. Абиј је постављен за премијера 2018. године, а наредне године је добио Нобелову награду за мир јер је осигурао мировни споразум са Еритрејом.

Насиље се наставило у земљи, поготово у региону Тиграја, у којем су прошле године одржани локални избори иако их је Абиј забранио због пандемије коронавируса.