Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Звечан

"ХТЕЛА ЈЕ ДА ИСПАДНЕ ВЕЛИКА ЕВРОПЕЈКА" Ко стоји иза ДЕБАКЛА Европске уније? Сада сви упиру прстом у немачку канцеларку!

10.03.2021. 11:52
Пише:
Србија Данас/Блиц
Angela Merkel, EU
Ангела Меркел, ЕУ / Извор: Профимедиа/илустрација

Немачкој су сви аплаудирали због брзе, иницијалне реакције на пандемију.

Захваљујући нашироком тестирању становника и рестриктивним мерама, те снажном здравственом систему, Немачка је под палицом Ангеле Меркел - канцеларке и научнице - свела здравствену кризу под контролу, бар кад је реч о корони чије се мутације шире још брже од оригиналног вируса.

ОРЛ специјалиста саветује: Ово је најбољи начин да ПОБЕДИТЕ КАШАЉ!

ОРЛ специјалиста саветује: Ово је најбољи начин да ПОБЕДИТЕ КАШАЉ!

ПРЕМИЈЕР НАЧИСТО ПОЛУДЕО ТОКОМ КОНФЕРЕНЦИЈЕ! Новинаре ПРСКАО СПРЕЈЕМ незадовољан питањима - у трену настао општи метеж (ВИДЕО)

ПРЕМИЈЕР НАЧИСТО ПОЛУДЕО ТОКОМ КОНФЕРЕНЦИЈЕ! Новинаре ПРСКАО СПРЕЈЕМ незадовољан питањима - у трену настао општи метеж (ВИДЕО)

ОБЈАВЉЕН СНИМАК БОМБАША СА КАПИТОЛА: ФБИ има две теорије због чега није дошло до експлозије (ВИДЕО)

ОБЈАВЉЕН СНИМАК БОМБАША СА КАПИТОЛА: ФБИ има две теорије због чега није дошло до експлозије (ВИДЕО)

Ипак је стопа смртности у Немачкој, упркос високом броју заражених Ковидом, и даље ниска. Али шта је сада проблем? Како је то сумирао CNN, фрижидери су стигли, али не и вакцине. Многи су забринути да је Немачка упала у бирократску ноћну мору са смртоносним последицама.

Angela Merkel
Ангела Меркел / Извор: Профимедиа

Откако је дистрибуисала прве дозе вакцина у децембру, Немачка је вакцинисала свега око шест одсто своје популације (83,02 милиона), са испоручених пет милиона првих и три милиона других доза.

Сложени систем

Део проблема је у томе што је Немачка вакцинисала само у посебно одређеним центрима за то, а не у лекарским канцеларијама, за разлику од, рецимо, Велике Британије, где локални лекари вакцинишу људе месецима и где је већ прву дозу примило око 30 одсто становника.

Британија је вакцинисала преко 21 милион грађана са првом дозом, а око милион је већ примило другу.

koronavirus
коронавирус / Извор: Профимедиа/илустрација

Меркел је признала неуспех што се тиче брзине вакцинисања и у среду је рекла да би лекарским канцеларијама требало омогућити да испоруче дозе пацијентима до краја марта. У Немачкој има око 50.000 канцеларија опште праксе и неки лекари сматрају да је много лашке за пацијенте да оду код сопственог лекара.

Систем према којем пацијенти морају да се пријаве за вакцину у посебно одређеним центрима је сложен, са низом различитих процедура у 16 држава Немачке.

Највећа сила Европске уније била је у карантинима различитог степена од новембра, а ове недеље рестрикције су поново продужене до краја марта. Ипак, интерна логистика и бирократија су само део проблема.

"Архитекте европског неуспеха"

Кад је пандемија тек почела прошле године, све је било као предодређено да се земља успешно избори са кризом. Земља чувена по ефикасности имала је свог савезника – бившу министарку одбране Урсулу Фон Дер Лајен у Европској комисији. Али, кад је дошло време да се обезбеде вакцине, Меркелова је инсистирала да се ЕУ фокусира на заједничку набавку, на нивоу блока, уместо да се његове чланице саме сналазе.

А то се показало веома спорим и развученим.

- Немачка је архитекта европског неуспеха, јер су Немачка и Меркелова били иза и гурали европски процес који је од почетка био неуспешан – каже за CNN Џулијан Рајхелт, уредник “Билда”.

Angela Merkel
Ангела Меркел / Извор: Реутерс

- Хтела је да направи да се све врти око Европе, а она да испадне велика Европејка.

Прошлог месеца је “Билд” је преко насловне стране имао исписано “Драга Британијо, завидимо вам!”, односећи се на брзо вакцинисање у Британији за разлику од Немачке.

Таква поређења су ове недеље заболела још више, кад је Меркелова објавила преокрет у одлуци да се не одобре вакцине “Оксфорд-АстраЗенека” за старије од 65 година. Оригинална одлука се позивала на недовољан број података са испитивања вакцине на старијим особама, а критичари су рекли да ће наштетити поверењу јавности у “АстраЗенекину” вакцину у земљи која ионако пати од релативно великог скептицизма спрам вакцина. Такође су упозорили да би то могло да се прелије широм Европе.

"Размажена деца"

Већ следећег дана је француски председник Емануел Макрон рекао да први резултати “АстраЗенекине” вакцине на старијама од 60 година “нису охрабрујући”. Више научника је ово одмах оспорило а од тада су подаци показали да је она веома ефикасна у спречавању хоспитализације управо код старијих особа.

Међутим, за Француском су се повеле и Шпанија, Италија и нордијске земље, које су ограничиле ову вакцину на млађи део популације. Сада и оне мењају своје одлуке, али штета је већ начињена.

Vakcina
Вакцина / Извор: Профимедиа/илустрација

- Одлука немачког комитета за вакцинацију (СТИКО) да иницијално забрани употребу вакцина “АстраЗенеке” код старије популације је била погрешна јер је довела до тога да сви у Немачкој изгубе поверење у вакцину – истиче др Уве Јансенс, шеф немачког удружења за интензивну негу ДИВИ.

Дан након што је СТИКО ограничио употребу ове вакцине у зависности од година, Европска медицинска агенција одобрила је “АстраЗенекино” цепиво за све старије од 18. Светска здравствена организација урадила је исто 8. фебруара. Након извештаја да Немци одбијају ову вакцину, Меркелин портпарол је у фебруару на “Твитеру” навео да је она “и безбедна и веома ефикасна”.

Тренутно у складиштима у Немачкој “чучи” око 1,2 милиона доза вакцине “АстраЗенеке”, делимично из разлога што до сада старијој популацији није било омогућено да је приме. Неки Немци сматрају и да је она мање квалитетна, због нешто нижих стопа ефикасности у поређењу са осталим вакцинама.

- Мислим да су Немци превише размажени. Ово ме подсећа на децу која се играју на игралишту и жале на слаткиш јер мисле да заслужују други само зато што им је неко рекао да је тај бољи – рекао је CNN-u др Томас Букхамер, који је прошлог четвртка примио вакцину “АстраЗенеке”.

Промена смера

СТИКО је, у сваком случају, променио смер и одобрио ту вакцину за старије од 65 година, позивајући се овај пут на нове податке. У саопштењу је речено да је претходна препорука од 28. јануара “била потпуно тачна на основу података који су тада били доступни”.

У међувремену, Меркелова је у среду објавила да ће период између прве и друге дозе вакцина против Ковида бити развучен “максимално”, како би се “брже вакцинисало више људе по први пут”. Сада ће тај размак бити 42 дана што се тиче “Фајзерове” вакцине, а 12 недеља за “АстраЗенекину”.

Vakcina
Вакцина / Извор: Профимедиа

Немачки министар здравља Јенс Шпан рекао је да ће се земља убрзати у следећих неколико недеља. Он је предвидео да ће у априлу бити више доступних вакцина него људи који треба да се вакцинишу у центрима. И председница ЕК је у понедељак најавила да ће од априла бити месечно за ЕУ 100 милиона доза вакцина.

До сада су у ЕУ одобрене вакцине три произвођача: "Фајзер-Бионтек", "Модерна" и "АстраЗенека". Ове недеље се очекује да ће Европска агенција за лекове препоручити и употребу америчке "Џонсон и Џонсон".