Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Zvečan

КО ЋЕ БИТИ ЛИДЕР ЕУ ПОСЛЕ МЕРКЕЛ? Амбиције Макрона и Драгија се утркују, али све чешће се помиње и ово име

06.12.2021. 07:24
Пише:
Србија Данас/РТС
Emanuel Makron, Angela Merkel, Mario Dragi
Емануел Макрон, Ангела Меркел, Марио Драги / Извор: Фото: Profimedia/Shutterstock

Да ли је окончана ера лидерства у Европи?

Нова Влада у Немачкој требало би да буде формирана за неколико дана. Социјалдемократе будућег канцелара Олафа Шолца и Либерали, већ су потврдили Коалициони уговор, Зелени би то требало да учине у понедељак. Ангела Меркел већ се опростила од Немаца, али и Европска унија од своје лидерке. Та позиција, иако неформална, сада је упражњена.

АНТИРУСКИ ПОТЕЗ КОЈИ ЈЕ ЖЕСТОКО НАЉУТИО КИНУ: Пекинг изузетно бесан на европску државу, оштра реакција неће изостати

АНТИРУСКИ ПОТЕЗ КОЈИ ЈЕ ЖЕСТОКО НАЉУТИО КИНУ: Пекинг изузетно бесан на европску државу, оштра реакција неће изостати

"КАСНО ЈЕ ДА ГА ЗАУСТАВИМО" Немачки дипломата признао пораз, Москва потпуно надиграла Берлин по питању Северног тока 2

"КАСНО ЈЕ ДА ГА ЗАУСТАВИМО" Немачки дипломата признао пораз, Москва потпуно надиграла Берлин по питању Северног тока 2

МАЈКА МОНСТРУМ! Избола петомесечну ћеркицу насмрт: Искасапила је ножем - комшије не могу да дођу себи од ШОКА (ВИДЕО)

МАЈКА МОНСТРУМ! Избола петомесечну ћеркицу насмрт: Искасапила је ножем - комшије не могу да дођу себи од ШОКА (ВИДЕО)

У римској палати Квиринал премијер Италије и председник Француске потписали су билатерални споразум - на пољу одбране, фискалне политике, све до заједничког свемирског програма. И већ се тумачи - Квириналски споразум могао би да лансира нови италијанско-француски двојац на челу Европе.

По испраћају Ангеле Меркел, док немачка Семафор коалиција успостави ред у унутрашњем политичком саобраћају, упадљиве су амбиције Марија Драгија и Емануела Макрона.

Angela Merkel
Ангела Меркел / Извор: Профимедиа

- Споразум који је потписан између Италије и Француске показује да је Италија спремна да се прикључи водећем двојцу, да има ту жељу и чињеница је да су сви поступци које је Италија и италијанска влада под вођством Марија Драгија повукла, створила одређену врсту оптимизма и да су амбиције Рима порасле - наводи Стефан Владисављев из Фондације БФПЕ.

Док је био први човек Европске централне банке, обраћања "маестра Марија Драгија", како га је шпански колега назвао, слушала су се у тишини. Што је реткост. На челу Италије је од фебруара и већ је, низом мера извлачећи земљу из хаоса услед пандемије ковида, стекао титулу најпоштованијег политичара. Италијани томе нису склони.

- Он има велико искуство, зна како функционише ЕУ, зна и које су одређене рупе у систему, које се могу искористити и заправо највећа опасност по њега самог остаје то да ли ће Влада у самој Италији остати довољно дуго стабилана пошто је, ако је Италија заиста по нечему позната, веома, веома често мењају Владе што заправо проузрокује и проблеме по саму државу да се позиционира као актер - напомиње Владисављевић.

У намери да се позиционира у Европи, Емануел Макрон је још на почетку мандата 2017. у говору на Сорбони, Унију назвао слабом, спором, неефикасном. На крају мандата, питање је да ли је на путу његове амбиције стајало само моћно присуство Ангеле Меркел. И каква ће бити улога Олафа Шолца. Прихваћен је као политичар континуитета, иако без харизме и више окренут Немачкој.

- Бином Француска-немачка не постоји, у стварности постоји само Немачка, односно немачка елита која користи доминантан положај да управља процесима и реализује интересе унутар - указује Ивица Младеновић, уредник "Монд дипломатика" на српском језику.

Макрон тражи своју шансу

Председавање ЕУ, од јануара припада Француској. Макрон већ показује намеру да се до априла, до када му предстоји и трка за реизбор, представља и као лидер Уније, примећује Младеновић.

- Биће мегаломанских иницијатива јер је Француска на међународном плану неколико пута озбиљно понижена, скандал око продаје подморница Аустралији је само последње понижење. Макрон ће у наредна четири месеца покушати на дискурсном плану, јер се суштински ништа неће променити, да искористи ситуацију француског председавања да би створио привид значаја Француске у међународним оквирима док ће му главни циљ бити реизбор за председника - додаје Младеновић.

Emanuel Makron
Емануел Макрон / Извор: Профимедиа

У европским оквирима, Огњен Прибићевић, некадашњи амбасадор у Лондону и Берлину, уочава да је одласком Меркел, макар за сада, окончана ера лидерства у Европи. Замениће је менаџери, заједничким снагама.

- Ту позицију ће заузети представници Француске, Немачке, Пољске и Италије као најважнијих и најутицајнијих земаља у ЕУ. Пољску никада не треба заборавити с обзиром на њен велики стратешки значај - указује Прибићевић.

Слабо утврђена позиција ЕУ у светским оквирима тиме додатно губи на значају. Прибићевић подсећа на неиспуњена очекивања европских државника од Бајдена, коме није било друге него да настави Трамповим путем - Америка - Американцима.

Брисел игра, али не даје голове

Док се Сједињене Државе повлаче, Лондон после Брегзита додатно отежава Бриселу. Између осталог, слањем изасланика на Западни Балкан, сводећи га у раван са Украјином, по питању односа са Русијом.

- И где је ту ЕУ? Она је уствари само посматрач и навијач, али није актер, ко су актери? Они су с једне стране Русија, а са друге САД и Велика Британија. Е, то је проблем лидерства - да, и ови нови лидери, они су добри управљачи, али поред доброг управљања, потребна је и визија и питање је да ли је они имају - сматра Прибићевић.

Evropska unija
Европска унија / Извор: Профимедиа

Брисел има нову иницијативу - Глобална капија. Определили су 300 милијарди евра за инфраструктурне пројекте и зајмове ван граница Уније, са намером, како се тумачи, да парирају кинеском Појасу и путу. Најавила га је председница Европске комисије Урсула фон дер Лајен.

Ако заједничке европске институције ни тако не успеју да се позиционирају, погледом ћемо када говоримо о Унији, и даље, уместо Брисел, тражити Берлин, Париз, можда и Рим.