Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Звечан

ЕУ СУТРА НА ТЕСТУ ЈЕДИНСТВА: Почиње први састанак Европске политичке заједнице - Главна тема "како одговорити Русији?"

05.10.2022. 15:25
Пише:
Танјуг
EU
ЕУ / Извор: Профимедиа

У главном граду Чешке, која тренутно председава ЕУ, Прагу, сутра ће се одржати први састанак такозване Европске политичке заједнице, која треба да окупи чланице Уније и друге европске земље, како је наглашено уочи скупа, у "духу јединства"

Ради се о новом неформалном формату, који је први пут поменуо председник Француске Емануел Макрон, а који ће окупити, између осталих, и ранију чланицу ЕУ Велику Британију, вишедеценијског кандидата за приступ Турску, али и новог кандидата Украјину, те и кандидате и оне које нису са Западног Балкана.

Циљ је да се земље, које нису чланице, боље вежу за ЕУ.

СВЕТ У СТРАХУ ЗБОГ ПУТИНОВЕ РЕАКЦИЈЕ: ЕУ наставља са проблематичним потезима, ОВАЈ ће посебно разбеснети председника Русије

СВЕТ У СТРАХУ ЗБОГ ПУТИНОВЕ РЕАКЦИЈЕ: ЕУ наставља са проблематичним потезима, ОВАЈ ће посебно разбеснети председника Русије

Медији преносе да Аустрија нуди своју територију као неутрално тло за преговоре, Песков демантовао

Медији преносе да Аустрија нуди своју територију као неутрално тло за преговоре, Песков демантовао

НАМА СУ СКЛАДИШТА ПУНА ДО ВРХА - СТОЈИМО БОЉЕ НЕГО ДРУГИ У РЕГИОНУ! Мали: Држава је највећи терет кризе преузела на себе

НАМА СУ СКЛАДИШТА ПУНА ДО ВРХА - СТОЈИМО БОЉЕ НЕГО ДРУГИ У РЕГИОНУ! Мали: Држава је највећи терет кризе преузела на себе

Према ранијим медијским најавама у Праг ће допутовати иницијатор Макрон, али и немачки канцелар Олаф Шолц, нова британска премијерка Лиз Трас, те председници и премијери осталих земаља учесница скупа, међу којима је и председник Србије Александар Вучић.

На састанак Европске политичке заједнице који ће бити одржан у Прашком дворцу који ће бити отворен у 13 часова, позване су искључиво европске државе - 27 земаља чланица ЕУ, Велика Британија, Украјина, Турска, Албанија, Северна Македонија, БиХ, Црна Гора, Србија, тзв Косово, земље источног партнерства Јерменија, Азербеџан, Грузија, Молдавија, Швајцарска, Лихтенштајн, Исладан и Норвешка.

Изузимајући најмање државе, само Русија и Белорусија са европског континента нису позване на скуп у Праг.

На крају дана је остављен простор за билатералне састанке, а како је оценио председник Александар Вучић овај скуп ће бити и прилика да се чују разноврсни предлози, јер ће на једном месту бити представници из различитих делова Европе али и шире, те најавио да ће се у Прагу састати са председницом Европске Комисије Урсулом Фон Дер Лајен, као и са председником Француске Емануелом Макроном.

Завршна пленарна седница одржаће се за вечером, а иако је раније најављивано да је планирано усвајање заједничке декларације, ње, како је указао председник Савета ЕУ Шарл Мишел, неће бити.

У позивном писму за скуп он је најавио да ће у фокусу састанка бити теме попут мира и безбедности, економска ситуација, енергија и клима, те и миграција и мобилност.

Истакао је да је циљ да се окупе европски политички лидери на равноправној основи и ради заједно на промовисању дијалога и сарадње о питањима од заједничког интереса, као и да се ојача безбедност, стабилност и просперитет Европе у целини.

Нова платформа, наглашено је, неће бити нова организација, нити ће заменити постојеће структуре или процесе, односно створити нове.

Тема илегалне миграције ће се наћи на дневном реду Европске политичке заједнице, те је, према најави аустријског канцелара Карла Нехамера, планиран и панел са земљама Западног Балкана на ту тему.

Уочи првог састанка Европске политичке заједнице, у Бриселу је високи функционер ЕУ, рекао да неће званично бити покренуто питање неприхватање Србије да уведе санкције Русији и захтев да то учини.

" Могу да се очекују поруке од неких земаља, за које је прихватање Србије да уведе санкције од националног интереса, а за друге је то мањи приоритет", казао је европски функционер на брифингу за новинаре.

Овај извор очекује да на састанку у Прагу буду послате поруке о потреби прихватања санкција и спољне политике ЕУ и очекује да Србија објасни зашто то не чини.

Значај скупова попут овог, по његовим речима и јесте да се разговара на све теме.

Што се тиче последица по Србију због неприхватања санкција, то би, каже он, била тема за дебату између земаља чланица Уније, али не у формату 44 земље колико их се окупља у Прагу.

Високи званичник ЕУ је рекао да није било никаквих проблема при позиву Косова на састанак Европске политичке заједнице.

Како је навео, земље чланице ЕУ које не признају Косово и Метохију као независну државу, нису имале примедбе на присуство Приштине у Прагу.

У петак у Прагу биће одржан неформални Самит ЕУ у чијем фокусу ће бити одговор на одлуку Русије да анектира даље територије Украјине.

Поред тога шефова држава и влада ЕУ ће разговарати о могућностима за побољшање заштите критичне инфраструктуре, најавио је Мишел.

- Наш приоритетни циљ је да осигурамо безбедност снабдевања и приуштивост енергије за домаћинства и предузећа, пре свега имајући у виду хладну зиму - написао је он у позиву.

Истакао је да већ донете мере треба да се анализирају и припреме даље акције за „добро координисани европски одговор“.

Пред скуп је Мишел нагласио да је више него икада кључна спосовност ЕУ да буде јединства и координише свој политички одговор, те да је важан дух солидарности и одбране заједничких интереса.