Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Звечан

ЕВО КО ЈЕ БИО МОЗАК ОПЕРАЦИЈЕ У ИСТАНБУЛУ! Разговор нападача ОТКРИО СВЕ, организатор испланирао све до детаља - једног од саучесника хтео да ЖРТВУЈЕ

17.11.2022. 12:14
Пише:
Србија Danas/Telegraf.rs
Teroristički napad u Turskoj
Терористички напад у Турској / Извор: Реутерс

Разговор нападача открио ко је мозак операције

У бомбашком нападу у улици Истиклал у Истанбулу у недељу, 13. новембра, погинуло је шест особа, док је 81 повређена. До експлозије је дошло око 16:20 сати, а на основу истраге утврђено је да је бомбу оставила држављанка Сирије Ахлам Албашир, која је након хапшења признала повезаност са терористичком групом PKK, пише Hurriyet.

"ТО НИЈЕ У РЕДУ, ТАКО СЕ НЕ РАДИ" Скандал на самиту Г20, бесни Си укорио канадског премијера (ВИДЕО)

"ТО НИЈЕ У РЕДУ, ТАКО СЕ НЕ РАДИ" Скандал на самиту Г20, бесни Си укорио канадског премијера (ВИДЕО)

СРУШИЛА СЕ ВИШЕСПРАТНИЦА, ИМА МРТВИХ! Пукотине биле видљиве и пре трагедије, власник у бекству! (ФОТО)

СРУШИЛА СЕ ВИШЕСПРАТНИЦА, ИМА МРТВИХ! Пукотине биле видљиве и пре трагедије, власник у бекству! (ФОТО)

"КРЕНУО ЈЕ ПОЛАКО ПРЕМА МЕНИ, ПОЧЕО САМ ДА УЗМИЧЕМ..." Исповест Руса чије је бицепсе испипао Бајден (ВИДЕО)

"КРЕНУО ЈЕ ПОЛАКО ПРЕМА МЕНИ, ПОЧЕО САМ ДА УЗМИЧЕМ..." Исповест Руса чије је бицепсе испипао Бајден (ВИДЕО)

У међувремену је турска полиција саопштила име још једне особе за коју се сматра да је одиграла кључну улогу у нападу, а то је Билал Хасан који је заједно са Ахлам извео терористички напад. Њих двоје су у јулу илегално ушли у Турску из Африна, претварајући се да су муж и жена. Откривено је и да су Билал и Ахлам заједно радили у текстилној радионици у Есенлеру и да су се слободно кретали, а радници у текстилној радионици кажу да су им се такође све време представљали као брачни пар.

Билал Хасан је такође имао једну од кључних улога у нападу на Бејоглу. Управо је он довео Ахлама Албашира у Бејоглу са торбом напуњеном експлозивом на дан акције. Прва особа коју је Ахлам Албашир позвао након експлозије био је управо Билал.

Девојку хтели да жртвују

Амаров брат Ахмет Јаркас, који је осумњичен да је организовао напад у Истанбулу, наводно је средио да Билал Хасан побегне у Једрене, а затим и у Бугарску. У међувремену је бугарска полиција привела пет држављана Молдавије због сумње да су организовали прелазак Билала Хасана у њихову земљу.

- Девојка није битна, убијте је. Амар нам је важан, сакријте Амара - рекао је "Хаџи" главни организатор напада у Истанбулу.

Он се сумњичи да је од почетка испланирао сваки детаљ напада, а турски медији га означавају "главним мозгом целе операције".

"Хаџи" је према писању турских медија наводно ступио у контакт са власником текстилне радње у којој су Билал и Ахлам радили и од њега затражио да прими двоје људи које он шаље из Сирије у Истанбул.

- Не могу да их примим код себе у кућу, али ћу их сместити у своју радњу - одговорио је власник радње "Наџију".

Ахлам Албашир, која је ухапшена десет сати након стравичног напада у Истанбулу, а то јој је, тврде медији, спасило живот. Медији тврде да је организација планирала да жртвује Ахлам, како би спречили да њихова организација и контакти буду откривени.

Eksplozija u Turskoj
Експлозија у Турској / Извор: Реутерс

Наводно је план био да се она пребаци у Грчку, а уколико у томе не успу, била би убијена у Турској.

- План организације је био да убију терористкињу. Постојала је наредба да је баце са висине баце у канал. Желели су да је убију како би спречили да открије њихове контакте - саопштио је министар унутрашњих послова Турске Сулејман Сојлу.

Ахлам је пре кобног напада седела око 40 минута на клупи у близини места трагедије, а одатле се удаљила неколико минута пре експлозије са црвеном ружом у руци. Узела је такси и побегла у округ Есенлер у Истанбулу. Још увек није познато да ли је експлозив унутар раца био програмиран да експлодира у одређено време, или га је неко активирао издалека. Њој је наређено да баци картицу из мобилног телефона коју је раније користила и позове их са нове, коју до тада никада није користила.

Инструкције давао "Хаџи"

Турска полиција је открила да је она са поменутог броја позвала и "Хаџија", који се, ако је судити по сигналу, налазио у Сирији.

- Хаџи ми је рекао где да оставим торбу. Рекао ми је да је оставим ту и ту и да идем - испричала је Аслам током испитивања у полицији.

У међувремену је откривено да је Ахлам чекао други такси, међутим он се након експлозије удаљио и уместо по њу, отишао по Билала и одвезао га у Једрене.

- Тај аутомобил више не постоји, узми други такси. Бежи одатле - рекао је Билал Ахлам када су се чули телефоном.

Пошто код себе није имала довољно новца, она је отишла у кућу која припада Ахметовој мајци, где је неколико сати касније и ухапшена.

Турска полиција покушава да уђе у траг "Хаџију", главном организатору операције који се наводно крије у сиријском граду Кобанију, и Билалу Хасану који је наводно побегао у Бугарску.