Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Звечан

КАНДИДУЈЕ СЕ УПРКОС РИЗИЦИМА: Ево ко је Путинова противкандидаткиња на предстојећим изборима

22.12.2023. 13:55
Пише:
Србија Danas/DW
Foto: Printscreen/YouTube/DW News
Фото: Printscreen/YouTube/DW News / Извор: Фото: Printscreen/YouTube/DW News

Поставља се питање да ли ће Кремљ уопште дозволити њену кандидатуру

Владимир Путин објавио је да ће се средином 2024. поновно кандидовати за председника Русије. Након церемоније одликовања војника у Кремљу Владимир Путин је средином децембра објавио оно што су сви очекивали: да ће се пети пут кандидовати на изборима за председника Русије. За разлику од тога, потпуно изненађење догодило се неколико недеља раније: једна ТВ новинарка из Ржева, градића од 60.000 становника око 200 километара западно од Москве, објавила је да ће се кандидовати против вечног владара Кремља, пише Дојче Веле. 

ХИТНА НАРЕДБА ПУТИНА! Откривена завера, држава преузима контролу над имовином овог човекаPutin

ХИТНА НАРЕДБА ПУТИНА! Откривена завера, држава преузима контролу над имовином овог човека

ЗАХЛАЂЕНИ ОДНОСИ ДВЕ СИЛЕ: Кинески званичници УПОЗОРИЛИ Американце, ево које УСЛОВЕ треба да поштујуFoto: Shutterstock

ЗАХЛАЂЕНИ ОДНОСИ ДВЕ СИЛЕ: Кинески званичници УПОЗОРИЛИ Американце, ево које УСЛОВЕ треба да поштују

ПУКЛО ПРИЈАТЕЉСТВО?! Орбан изјавом шокирао цео свет, да ли је ово крај добрих односа са Русијом? Vladimir Putin i Viktor Orban

ПУКЛО ПРИЈАТЕЉСТВО?! Орбан изјавом шокирао цео свет, да ли је ово крај добрих односа са Русијом?

Јекатерина Дунцова има 40 година, самохрана је мајка троје дјеце и каже: "Данас је ситуација у Русији оваква: они који би грађане с демократским ставовима могли да заступају на предстојећим изборима или су у затвору или се њихова права ограничавају, казнено их прогоне или их присиљавају да оду у изгнанство." Дунцова жели да понуди праву алтернативу. "Зашто не би жена била председница, као симбол благости, љубазности и осећаја", пита се Дунцова.

Марионета Кремља или искрена кандидаткиња?

До кандидатуре је дуг пут. Владимира Путина номинује његова националистичко-конзервативна владајућа странка Јединствена Русија. Дунцова нема своју странку. Да би била службено регистрована као кандидаткиња, мора до 31. јануара 2024. да скупи 300.000 потписа, што није лак задатак за жену која је досад била активна само као политичарка на регионалном нивоу.

Чим је Дунцова објавила свој план, питали су је какав је њен став у вези са "специјалном војном операцијом" у Украјини. Дунцова се, каже, залаже за мир, али рат у Украјини не назива ратом. Она пажљиво важе сваку своју изјаву како не би прекршила закон о "дискредитовању руске војске" и добила дугогодишњу казну затвора.

Дунцова досад није претрпела никакве последице, због чега критичари закључују да би она могла бити лажна противкандидаткиња Путину, која је постављена уз његово одобрење како би председничкој кампањи дала привид правог надметања.

Foto: Printscreen/YouTube/DW News
Фото: Printscreen/YouTube/DW News / Извор: Фото: Printscreen/YouTube/DW News

"На добром је гласу"

Али Абас Гаљамов не види разлога за сумње да Дунцова наступа искрено. Гаљамов је до 2010. писао говоре Владимиру Путину, али му је окренуо леђа и данас живи као политички аналитичар у егзилу.

- Она је на добром гласу као ангажована особа с исправним идејама. Као особа која се бори за своје идеале, а не као особа која води опортунистичку политику - каже Гаљамов.

Јекатерина Дунцова већ се суочила с неколико препрека. Само неколико минута након што је преко друштвених медија затражила новчану подршку за своју изборну кампању, банка је блокирала уплате на њен рачун. То је Дунцова објавила на свом профилу на Телеграму.

На једном предизборном скупу 17. децембра није дошло само њених 700 присталица већ и локална полиција. И одједном је нестало струје, објавила је на Телеграму.

- Одмах смо помоћу генератора организовали снабдевање струјом - а онда јој је водитељ узео микрофон и замолио да се "не постављају никаква политичка питања".

- И даље ће вероватно бити малих проблема које ћемо заједно успешно решити - борбено је најавила Дунцова.

Одлука у Кремљу: Допустити кандидатуру или не?

Борбено или не – чак и ако је Јекатерина Дунцова искрена кандидаткиња, Кремљ има начина да је искористи за своје потребе или да је једноставно онемогући да се кандидује. Абас Гаљамов сматра да постоје два сценарија.

Први је да Кремљ допусти да Дунцова скупи потребне потписе и службено се кандидује. Онда би могла бити искоришЋена за то да јаче легитимира Путинову победу, а пре свега рат у Украјини. А кад Путин наводно "поштено" победи противкандидаткињу која је против рата, то би могао искористити за руску пропаганду.

Друга могућност је да Кремљ уопће не допусти кандидатуру Дунцове.

- Велик је ризик од тога да она добије превелику подршку и превише гласова - напомиње Гаљамов - нарочито ако се у време изборне кампање погорша ситуација на фронту, што се не може искључити.

Онда би за њу гласали многи људи у знак протеста. Можда би она остварила и уверљиву победу, каже тај аналитичар, и додаје како зато мисли да није вероватно да ће Кремљ тако нешто ризиковати.

Велик лични ризик

Дунцова је свесна да може бити опасно ако изазива председника Путина. И она зна да су његови најоштрији критичари Алексеј Наваљни, Иља Јашин или Владимир Кара-Мурза осуђени на дугогодишње казне затвора. Али ипак се жели да се кандидује.

- Изгледи можда нису јако добри јер сви смо видели шта се догађа с људима који на овај или онај начин објаве своје ставове – оптужују их да су страни агенти или их казнено прогоне. Али ја бих хтела да верујем у најбољи исход - каже Дунцова.

На свом профилу на Телеграму додаје: "Зато што волим нашу земљу, зато што бих желела да Русија буде демократска, мирољубива и држава благостања. Наиме, тренутно се наша земља креће у потпуно супротном смеру: удаљава се од права и слобода, од љубави и мира, удаљава се од лепе будућности."