Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Звечан

ЕВО ШТА ЈЕ СВЕ ПОЗНАТО О ТЕРОРИСТИЧКОМ НАПАДУ У МОСКВИ! Неколике верзије злочина, а ЈЕДНА би могла да доведе до КАТАСТРОФЕ

24.03.2024. 08:50
Пише:
Србија Данас/М.Б.
Zgrada "Krokusa"
Зграда "Крокуса" / Извор: Фото: Tanjug/AP/Vitaly Смолников

Рекапитулација догађаја са кључним верзијама истог

Пре два дана је Русију потресао терористички напад великих размера. Наоружани људи ушли су у концертну салу „Крокус” у Подмосковљу и устрелили људе који су дошли да уживају у културном догађају.

Према последњим подацима, погинуло је 133 људи, више од 150 је рањено или повређено. Број погинулих није коначан јер су многи од рањених у тешком стању.

Судећи по информацијама руских снага безбедности, терористи који су већ приведени су држављани Таџикистана. Западни медији пишу да су можда повезани са ИСИЛ-ом, али ФСБ је већ изразио сумњу у верзију повезаности са том екстремистичком групом наводећи да су терористи имали извесну залеђину у Украјини.

Руски политички званичници такође наводе да у акту постоји "украјински траг". О томе масовно пишу руски медији и Телеграм канали. 

Украјина, с друге стране, негира умешаност и, крајње парадоксално, тврди да је терористички напад организовао сам Кремљ.

Ток терористичког напада и жртве

Убиства у концертној дворани „Крокус” почела су неколико минута пре почетка концерта групе „Пикник”, која је то вече требала наступити.

Очевици кажу да су се у сали на почетку чули гласни ударци, за које се испоставило да су били пуцњи терориста. Несрећни људи прво нису обраћали пажњу на њих, мислећи да је реч о нечем безазленом, али је онда почела да расте паника.

Обезбеђење, које је до тада већ добило информације о нападу, почело је да води људе кроз бину и задња врата на улицу. Таквом реакцијом су многи спашени погибије.

Међутим, они који су седели у галерији нису стигли до бине, јер су терористи упали у салу и отворили ватру на публику. Људи су падали на под, покушавајући да се сакрију иза столица, и почели да пузе - неки у правцу излаза, неки мало даље од пуцњаве.

Ситуацију је драматичнијом учинио и пожар које је букнуо претећи да потпуно прогута салу. Хеликоптери су брзо почели да гасе ватру, али је ипак узела превише маха.

По свој прилици терористи су при самом уласку у салу бацили молотовљеве коктеле који су изазвали пожар. 

Унутра се, у међувремену, одвијала права ноћна мора: злочинци обучени у камуфлажна одела шетали су около и гађали беспомоћне људе из близине, што се види на снимку који је обишао свет.

Очигледно, све се то догодило за прилично кратко време, јер када су специјалци ушли у „Крокус“, тамо више није било извршилаца овог гнусног чина. 

Шта се зна о терористима

Изашавши је из "Крокуса", они су се сакрили у аутомобил који су снимиле надзорне камере. На снимцима се јасно види да се ради о белом аутомобилу марке Рено.

automobil terorista
аутомобил терориста / Извор: Фото: Zvezda.news

Исти је јуче уочен у Брјанској области у покушају да пређе границу према Украјини. Специјалне руске снаге су отвориле ватру према аутомобилу гађајући му точкове, што се види на сликама насталим након успешне акције.

Аутомобил се у покушају бекства преврнуо. Један терориста је ухапшен на лицу места, остали су се сакрили у шуми. Услед претреса, око 3.50 часова, други осумњичени је пронађен и приведен... У кабини Реноа пронађени су пиштољ ПМ, магацин за митраљез АКМ и пасоши држављана Таџикистана.

Касније је директор ФСБ Бортников пријавио Путину да су сва четворица терориста и још 11 људи који би могли бити умешани у злочине приведени и да се пребацују у Москву.

Фотографије осумњичених

У медијима су се појавиле и фотографије осумњичених за тероризам, као и снимци њиховог хапшења.

Судећи по именима осумњичених која су објављена у Русији, сви су или држављани или урођеници Таџикистана.

1. Фајзов Ривожидин Зокирџонович (20.05.2004.)

2. Исмоилов Ривожидин Исломович (25.09.1972.)

3. Фајзов Мухамед-Собир Зокирџонович (20.05.2004.)

4. Махамадрасул Zarabidinovich Насрамаилов (21.7.1986.)

5. Сафолзода Шохинџон Абдугафорович (28.07.2002.)

6. Рустам Исроилович Назаров (02.01.1995).

Последњи (Рустам) је недавно продао аутомобил којим су терористи стигли у Крокус, али он негира своју умешаност у терористички напад.

Верзије терористичког напада: руска

Иако је одговорност за напад преузео ИСИЛ руска страна тврди да има озбиљне податке о вези терориста са неким у Украјини, што говори и њихово кретање ка тој земљи након злочина. 

ФСБ је саопштио да су терористи ухапшени у Брјанској области намеравали да пређу границу између Руске Федерације и Украјине „имали релевантне контакте на украјинској страни“.

У саопштењу се не прецизира какви су контакти у виду (структуре украјинске владе или не), али је очигледно да верзија о „украјинском трагу“ у Руској Федерацији постаје, мање више, званична.

Ова верзија – о умешаности Украјине и Запада – од синоћ активно кружи у руској јавности.

На Телеграм каналима, после првих вести о трагедији у „Крокусу“, сетили су се да су САД почетком марта званично упозориле своје грађане на могуће терористичке нападе у Москви – посебно на концертним местима.

Из овога је јавност закључила да су западне амбасаде знале за овај наводни терористички напад, а вероватно су и саме биле умешане у њега.

Тада је руски олигарх Малофејев покренуо тему „умешаности“ Украјине.

- После последњег страшног терористичког напада „Норд-Ост“ победили смо у Чеченији. Спремни смо да поново победимо. Дајмо мирном становништву Украјине 48 сати да напусти град и коначно заврши овај рат победничким поразом непријатеља. Уз употребу свих снага и средстава - написао је он.

Малофејев се сматра представником радикалног крила Путиновог окружења. Према писању медија, управо је он надгледао Strelkova-Ghirkina и „премијера“ „ДНР“ Бородаја у пролеће 2014. на почетку рата у Донбасу.

Заменик председника Савета безбедности Русије Дмитриј Медведев дотакао се украјинске теме.

- Ако се утврди да су то терористи кијевског режима, немогуће је другачије обрачунати са њима и њиховим идеолошким инспираторима – немогуће је. Сви они морају бити пронађени и немилосрдно уништени као терористи. Укључујући и званичнике државе која је починила такав злочин - написао је он на Телеграму.

Украјина негира своју умешаност и оптужује сам Кремљ да је организовао терористички напад.

Верзија ИСИЛ-а

Јуче је објављена информација да је ИСИЛ преузео одговорност за терористички напад. Део руске јавности је поруку те организације назвао лажном. Али водећи западни масовни медији ову верзију сматрају главном.

CNN је објавио податке из својих извора према којима се „од новембра стално јављају информације да ИСИЛ-К намерава да нападне Русију”.

ИСИЛ-К је ИСИЛ-Кхорасан, огранак терористичке организације која делује у Авганистану и суседним областима (Авганистан се граничи са Таџикистаном, одакле су, према руским медијима, дошли терористи).

Исти медиј пише да је америчка влада „ову информацију поделила са руским властима“.

Њујорк тајмс додаје да је „ИСИЛ-К био фиксиран на Русију последње две године“, често критикујући Путина у својој пропаганди.

- ИСИЛ-К оптужује Кремљ да има муслиманску крв на рукама, позивајући се на интервенцију Москве у Авганистану, Чеченији и Сирији - наводи се у чланку.

Као један од разлога нетрпељивости ИСИЛ-а према Русији наводи се и интервенција руских снага у Сирији у циљу очувања Асадове власти.

Украјинска верзија

У Кијеву су саопштили једну безмало апсурдну тезу да је терористички напад у „Крокусу“ организовао сам Кремљ да би оправдао ескалацију рата у Украјини.

Из Главног директората за обавештајне послове саопштили су да је „терористички напад у Москви планирана и намерна провокација руских специјалних служби по налогу Путина“.

- Његова сврха је да оправда још жешће ударе на Украјину и потпуну мобилизацију у Русији. Јавно погубљење људи у Москви треба схватити као Путинову претњу да даље ескалира и прошири рат - наводи се у саопштењу.

ГУР сматра да „несметано кретање групе милитаната са јуришним пушкама у центру Москве, као и маса других недвосмислених доказа, сведоче да су пуцњаву у Крокус сити холу организовале руске специјалне службе“.

- Међународне амбасаде су такође упозориле на предстојећи терористички напад - наводи се у саопштењу.

Обавештајци такође сугеришу да „Кремљ може да оптужи Украјину за организовање терористичког напада и да искористи погубљење сопствених грађана као изговор за још бруталније нападе на цивилну инфраструктуру и убијање украјинских цивила“.

Слично је давао изјаве и Министарству спољних послова Украјине и кабинету председника.

Да ли се ради о искреној сумњи у кривњу Кремља или покушају прања сопствене кривице, показаће даља истрага злочина.