Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Звечан

ЕВРОПА ОТВАРА СВОЈЕ ГРАНИЦЕ: Ово су земље где ће ускоро моћи да се ПУТУЈЕ

14.05.2020. 17:41
Пише:
Србија Данас/Блиц
Plaža na Kritu
Плажа на Криту / Извор: Профимедиа

Европска комисија препоручила је да се отварање граница унутар Европске уније спроведе у две фазе.

Како је живот, темељно уздрман пандемијом корона вируса, почео да се враћа у нормалу, а мере карантина почеле да ублажавају, појавило логично следеће питање - Како ћемо овог лета путовати? И где?

Још почетком марта, чак и пре увођење изолације, земље су почеле да стављају катанце на своје границе, најпре за доласке из појединих земаља, а потом и за све без изузетака. Одласци у иностранство су протеклих месеци били, или немогући, или су захтевали компликовану процедуру и обавезан карантин по доласку на жељену дестинацију.

Јасно је да се сада свима жури да се то промени. Људи су жељни путовања, а државе покушавају да спасу шта се спасти да од туристичке сезоне, којој су многи већ предвидели пропаст. Међутим, испоставило се да спуштање подигнутих граница неће тећи тако глатко као што се мислило, пре свега због великог ризика од новог раста броја заражених.

РУСИ ОДГОВОРИЛИ ДА ЛИ ЈЕ КИНА ОДГОВОРНА ЗА ВИРУС: Западњаци користе корону да ударе на ПЕКИНГ И МОСКВУ

РУСИ ОДГОВОРИЛИ ДА ЛИ ЈЕ КИНА ОДГОВОРНА ЗА ВИРУС: Западњаци користе корону да ударе на ПЕКИНГ И МОСКВУ

ДАЛИ ЧВРСТО ОБЕЋАЊЕ ПУТИНУ: Руски научници завршавају вакцину до ОВОГ ДАТУМА!

ДАЛИ ЧВРСТО ОБЕЋАЊЕ ПУТИНУ: Руски научници завршавају вакцину до ОВОГ ДАТУМА!

Око 30 одсто оболелих од короне, остају ХРОНИЧНИ БОЛЕСНИЦИ: Лекари изнели низ забрињавајућих података

Око 30 одсто оболелих од короне, остају ХРОНИЧНИ БОЛЕСНИЦИ: Лекари изнели низ забрињавајућих података

Европска комисија препоручила је да се отварање граница унутар Европске уније спроведе у две фазе. Прва би се однослила на успостављање слободе кретања делимичним укидањем рестрикција и контрола на унутрашњим границама, а затим би уследило и њихово опште укидање "опште" укидање.

Најбитније за нас, ЕК је у овом плану истакла да је спремна и да Западни Ballan "блиско повеже" планове за укидање оганичавања путовања. То значи да би у ЕУ земљама које ускоро отворе своје грнице могли да буду добродошли и туристи из Србије.

- Неће ово бити нормално лето, али ако сви урадимо свој део посла нећемо ни морати да останемо код кућа и да пропустимо лето - каже потпредседница Европске комисије Маргарет Вестагер.

Подсећа се да је до увођења унутрашњих граница у ЕУ на почетку пандемије дошло ”дезорганизовано”, да пандемија још траје и да уведене мере не могу бити "укинуте преко ноћи".

Што се тиче мере карантина за грађане ЕУ који путују унутар Шенгена, она остаје у надлежности самих чланица, уз истицање да је "циркулација вируса унутар блока слична", па чак и да карантина не буде, то неће знатно мењати епидемиолошку ситуацију.

Да ли због тога што је препорука о координацији дошла касно, или зато што је и онако оставила велику слободу државама, али многе чланице већ увелико саме спроводе планове за отварање на националном нивоу. Рок за отварање граница, као и правила која ће важити за њихов прелазак, варирају од земље до земље.

Остатак Европе и света пажљиво посматра, док и сам покушава да реши комликовану једначину - како отворити земљу и сачувати туристичку сезону, а да то не доведе до дугог таласа епидемије.

Немачка

Немачка планира да почне са укидањем граничних контрола овог викенда, два месеца после њиховог увођења, најавила је немачка.

Контрола на граници са Луксембургом биће укинута после петка, а затим ће бити укинута контрола и на граници са Данском.

Поједине контроле на границама са Француском, Швајцарском и Аустријом биће ублажене. Циљ је да се потпуно слободан прелаз на ове три границе обезбеди до 15. јуна, под условом да епидемиолошка ситуација остане стабилна.

Канцеларка Ангела Меркел изјавила је да планира и да све контроле за доласке из шенгенског простора буду укинуте до 15. јуна.

Са Пољском и Чешком се још воде разговори о смањењу граничних контрола и прописима који се тичу карантина.

Доласци из земаља изван граница ЕУ највероватније неће бити могући ни у јуну.

Аустрија

И Аустрија је најавила отварање граница за доласке из осталих земаља Уније 15. јуна, мада ће проћи нешто више времена док не отвори границе за суседну Италију.

Граница са Мађарском биче отворена већ наредних дана, због проблема које имају људи који живе у једној, а раде у другој држави.

Авио саобраћај остаје ограничен. И даље није познато када ће границе бити отворене и за путнике који не долазе из земаља ЕУ.

Н аграницама ће се и даље вршити насумична здравствена контрола путника, али у мањем обиму него сада.

Foto: Reuters
Фото: Реутерс / Извор: Реутерс

Француска

Француска је склопила договор са Великом Британијом о преласку границе без прописивања двонедељног карантина.

Ускоро се очекује и отварање граница за путнике из зоне Шенгена, за које је такође најављено укидање обавезног карантина, мада ће се то правило спроводити у зависности од епидемиолошке ситуације у земљи из које путник дође.

За све остале границе највероватније неће бити отваране до 15. јуна. Изузетак су само особе које морају да уђу у Француску због посла.

Италија

Иако је била прво, а дуго и највеће, жариште короне у Европи, Италија технички никада није ни затварала своје границе. Међутим, то што су готово све земље забраниле летове из Италије, као и то што су сви њени суседи затворили своје границе, практично је одсекло ту медитеранску земљу од остатка Европе и света.

То значи да ће будућа путовања у и из Италије зависити од тога када њене комшије омогуће пролаз преко својих територија или када Италија поново покренути међународне летове.

Очекује се да ће међународна путовања бити могућа тек у трећој фази попуштања мера.

Шпанија

Мера карантина и ванредно стање у Шпанији истичу 24. маја, али се очекује да ће бити продужени. То значи и продужавање доласка у земљу из иностранства без обавезног двонедељног карантина.

Шпанске власти наводно планирају да границе остану затворене за већину путника из иностранства до јула, како би се избегао други талас инфекције.

Barselona, stišavanje epidemije
Барселона, стишавање епидемије / Извор: Профимедиа

Иако се њена економија углавном ослања на туризам, Шпанија не планира да одустане од стриге контроле путника који улазе у земљу, а предложено је да се то обавља на два начина - мециинским тестирањем или санитарним коридорима.

Део летње сезоне и даље може да буде сачуван доласком туриста из шенгенске зоне.

Португал

Португал је саопштио да ће бити отворен за туристе већ средином јуна. Међуим, за сада се планира да улазак у земљу буде дозвољен само путницима са тестом негативним на корону.

Влада и даље одлучује о томе на који начин ће тачно контролисати да ли су сви путници имају негативан налаз, као и то да ли се у земљи поштује социјална дистанца. Мера социјалног дистанцирања остаће на снази на туристичким локацијама, као и у остатку земље.

Норвешка

Иако сама није чланица блока, Норвешка ће такође отворити своје границе за грађане Европске уније који у тој скандинавској земљи имају пребивалиште, рођаке које желе да посете или ако у њој раде.

Министарка правде Моника Меланд изјавила је да се Норвешка отвара за грађане из Европског економског простора који обухвата чланице ЕУ, Велику Британију, Исланд и Лихтенштајн. Ова одлука значи и да ће сезонски радници имати прилику да уђу у Норвешку.

Plaža u Grčkoj
Плажа у Грчкој / Извор: Профимедиа

Грчка

Туристи ће у Грчку поновно моћи да долазе у јулу, а појединости о поновном покретању туристичке индустрије, укључујући финансијску подршку, биће утврђене 15. маја.

Наводно, Грци желе да неки гранични прелази на северу буду отворени већ 15. јуна, због чега је та земља Европској комисији понудила читав низ предлога за обнову туризма и путовања по Европи.

Иако се истиче да би и даље било неопходно радити тестове на корона вирус, грчки званичници су у предлогу нагласили и да тестови не би морали да буду неопходни за путовања између оних подручја у којима постоји јасан доказ да је епидемија добро контролисана.

Из Атине поручују да не сме бити дискриминације међу начинима путовања.

- Ваздушни, копнени и морски саобраћај морају да се отворе у исто време и са јасним протоколима. Не можемо дозволити да удаљеније земље буду у заостатку - наводно стоји у предлогу.

Pafos, Kipar
Пафос, Кипар / Извор: Србија Данас

Кипар

Влада ће дозволити путовања унутар острва од 21. маја, док ће доласци из иностранства бити дозвољени од почетка јула.

Такође, на острво ће моћи да дођу само путници из регоиона који су ставили ширење епидемије под контролу.

Балтичка тројка

Летонија, Литванија и Естонија од 15. маја отварају међусобно границе за своје грађане, након што су се сложиле да су се успешно избориле са вирусом на својим територијама и да су путовања између њихових земаља безбедна.

Три земље су тако створиле својеврсан "балтички мехур", док је за путнике из свих осталих земаља и даље обавезан двонедељни карантин.

Хрватска

Хрватска је своје границе за туристе неформално отворила пре неколико дана. Хрватски држављани после уласка у земљу нису више у обавези да иду у двонедељну самоизолацију, док страни држављани за прелазак границе треба да поседују документацију којом доказују да улазе у земљу због важних личних или пословних разлога.

Такође, особе које на граници докажу да у Хрватској имају резервиран туристички смештај, без проблема могу да уђу у земљу.

Шеф истарског Штаба цивилне заштите Дино Козлевац каже да од пре четири дана нема више обвезне мере самоизолације при уласку у земљу.

Црна Гора

Црна Гора већ данима нема нове случајеве заразе корона вирусом, због чега званичници оптимистично процењују да ће границе моћи да отворе већ почетком јуна, уз поштовање протокола и мера прописаних од стране здравствених стручњака.

Crna Gora
Црна Гора / Извор: Профимедиа/илустрација

Национално координационо тело за заразне болести је недавно дало сагласност за отварање лука уз поштовање мера самоизолације, а ускоро се очекује и отварање граница за друмски и ваздушни саобраћај.

Америка

Сједињене државе су још у марту све изненадиле одлуком да забране доласке из Европе, а затвориле су копнену границу са Канадом и Мексиком.

Како је Америка тренутно највеће жариште на свету са скоро милион и по заражених, отварање граница јој није у плану. Штавише, Канада са њене стране појачава контроле на граници са својим првим суседом.

Кина

Кина је крајем марта забранила међународне летове до и из земље како би спречила раст "увежених" случајева заразе из иностранства. У том тренутку је ширење вируса унутар граница већ ставила под контролу.

У земљу сада могу да уђу кинески држављани или они који долазе због важних еконоимских, трговонских, технолошких или научних активности, али уз обавезну двонедељну изолацију. Сви путнии који стигну у Пекинг, смештају се у карантин у посебним објектима и морају да буду тестирани.

Параноја у САД! Испливале тврдње да им Кинези КРАДУ ТАЈНУ О ВАКЦИНИ!

Параноја у САД! Испливале тврдње да им Кинези КРАДУ ТАЈНУ О ВАКЦИНИ!

НАЈНОВИЈЕ ОТКРИЋЕ: Ове органе директно напада вирус COVID - 19 (ВИДЕО)

НАЈНОВИЈЕ ОТКРИЋЕ: Ове органе директно напада вирус COVID - 19 (ВИДЕО)

КОНАЧНО РЕШЕНА МИСТЕРИЈА: Руски експерт објашњава да ли постоји повезаност између 5Г мреже и короне

КОНАЧНО РЕШЕНА МИСТЕРИЈА: Руски експерт објашњава да ли постоји повезаност између 5Г мреже и короне

КОРОНА ПРЕСЕК У СВЕТУ: Оболело скоро 4,5 МИЛИОНА ЉУДИ, у Перуу врхунац епидемије, три нова случаја у Кини

КОРОНА ПРЕСЕК У СВЕТУ: Оболело скоро 4,5 МИЛИОНА ЉУДИ, у Перуу врхунац епидемије, три нова случаја у Кини

РУСИ ОТКРИЛИ ЛЕК ЗА КОРОНУ: Након пет дана резултати тестова су негативни, али је за ову групу ЗАБРАЊЕН

РУСИ ОТКРИЛИ ЛЕК ЗА КОРОНУ: Након пет дана резултати тестова су негативни, али је за ову групу ЗАБРАЊЕН