Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Zvečan

ЕВРОПА У ПАКЛУ КОРОНЕ: Годину дана је прошло од проглашења пандемије, а како стојимо данас?

11.03.2021. 15:52
Пише:
Србија Данас
koronavirus
коронавирус / Извор: Профимедиа

Ситуација је озбиљна у централној и источној Европи

Пре годину дана СЗО је прогласила пандемију корона вируса.

У свету је до данашњег дана заражено готово 119 милиона људи, а више од 2,6 милиона изгубило је живот.

У Европи се све земље боре да вакцинишу што више својих грађана како би се изборили са вирусом који немилосрдно коси.

ВАКЦИНА ЏОНСОН И ЏОНСОН БОРИ СЕ ПРОТИВ СВИХ СОЈЕВА? Познато колика је ефикасност одобреног цепива

ВАКЦИНА ЏОНСОН И ЏОНСОН БОРИ СЕ ПРОТИВ СВИХ СОЈЕВА? Познато колика је ефикасност одобреног цепива

РЕГИОН "ГОРИ" ПОД НАЛЕТОМ НОВОГ ТАЛАСА КОРОНЕ: У најави нова "закључавања", земље вапе за вакцинама

РЕГИОН "ГОРИ" ПОД НАЛЕТОМ НОВОГ ТАЛАСА КОРОНЕ: У најави нова "закључавања", земље вапе за вакцинама

НАПАДНУТА АМЕРИЧКА ПОДМОРНИЦА! Морнари затечени, чим су легли да спавају уследио је пакао!

НАПАДНУТА АМЕРИЧКА ПОДМОРНИЦА! Морнари затечени, чим су легли да спавају уследио је пакао!

Ситуација је озбиљна у централној и источној Европи, а готово све земље старог континента последњих дана бележе скок у броју оболелих.

Само девет од 40 европских земаља пријавиле су мањи број случајева у првој недељи марта у односу на средину фебруара, а највећи пад забележиле су Велика Британија, Шпанија и Португалија.

Једино Шпанија бележи мањи број оболелих у односу на септембар прошле године.

Повећање броја оболелих забринуло је све европске владе, с обзиром на то да је увек у оваквим случајевима долазило до више хоспитализација и сваки пут би здравствени систем био пренапрегнут до границе пуцања. Нажалост, много пута је пораст броја оболелих на крају довео и до пораста броја жртава.

У Естонији су ове недеље остали без слободних кревета у болницама.

Чешка и Словачка биле су принуђене да пацијенте пошаљу на лечење у друге ковид болнице у Европи.

Italija
Италија / Извор: Профимедиа/илустрација

Оно што додатно компликује ситуацију јесте то што, за разлику од марта прошле године, када је Европа такође примила јак ударац короне, овог пута се лекари боре са више сојева вируса који су заразнији, а поједини стручњаци верују и да су смртоноснији од првобитног вируса.

Ипак, сви се надају да ће са распоређивањем вакцина моћи да се стане на крај овој пошасти. У Великој Британији је корона мало попустила стисак због великог броја вакцинисаних, али стручњаци страхују да би остале земље Европе могле да им "помрсе конце".

- Чињеница да у Европи расте број оболелих треба да нас забрине. Мислим да би требало да затворимо наше границе, да не би дошло до увоза нових сојева - каже др Стефан Грифин, виролог са Универзитета у Лидсу.

Он каже да је свестан да овакво изјаве могу да уплаше народе, али истиче да свет и даље гледа како људи умиру.

- Ако држимо наше границе превише отвореним, добићемо реп на који се вирус може закачити, неће требати много да се поново покрене у Великој Британији. Још смо у опасности - каже др Грифин.

Да ситуација није нимало наивна говоре бројке. У Пољској су за 24 сата регистровали више од 21.000 нових случајева и 375 смртних исхода. Чешка бележи 14.353 новооболелих и 110 смртних случајева, а у Румунији имају више од 5.000 нових случајева и 96 смртних случајева.

Мађарска је исто у хаосу. За протекла 24 сата регистровали су 8.312 новооболелих и 172 жртве. У Словачкој се број мртвих повећао за 98. И у Немачкој већ данима у просеку бележе око 10.000 нових случајева, а само јуче су забележили 295 смртних случајева.

koronavirus Engleska
коронавирус Енглеска / Извор: Профимедиа

Од почетка пандемије до данас у Француској, Шпанији и Италији забележено је више од 3,1 милион оболелих од корона вируса, док у Русији и Украјини тај број прелази четири милиона. Немачка је избројала 2,5 милиона оболелих, а Италија и Украјина забележиле су више од 100.000 преминулих од последица ковида-19. Иако у појединим државама долази до благог пуштања мера, много је више оних који мере пооштравају, а у многим земљама је и даље на снази полицијски час.

Ни у региону није ништа боља ситуација.

Србија већ данима бележи пораст броја оболелих, због чега су најављене још ригорозније мере. Корона је стисла читав Балкан. Државе региона протеклих дана бележе нагли скок броја новозаражених, што се углавном приписује опуштању грађана, непоштовању епидемиолошких мера и мутацијама вируса, чији су нови сојеви, тврде стручњаци, заразнији а неки са собом, кажу, носе тежу клиничку слику пацијената.

Подсетимо, у Србији је у протекла 24 сата забележено 4.595 нових случајева, 24 особе су изгубиле живот, а 213 особа је прикључено на респираторе.