Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Звечан

ЕВРОПА У ПЛАМЕНУ - БЕСНЕ ПОЖАРИ ШИРОМ КОНТИНЕНТА! Чека нас најснажнији топлотни УДАР у последњих 200 година, неће заобићи ни Србију?!

18.07.2022. 09:43
Пише:
Србија Данас
Evropa
Европа / Извор: Фото: Facebook/Printscreen/Scott Дунцан

Метеоролози наводе да би врућине могле захватити долине Мађарске, источне Хрватске, источне Босне, Србије, јужне Румуније и северне Бугарске.

Ватрогасци у Шпанији, Португалу, Француској и Грчкој боре се са шумским пожарима који су захватили десетине хиљада хектара, а овонедељни топлотни талас не иде никоме у прилог.

ДА ЛИ ЈЕ ОВО НЕКИ ЗНАК? Чувена икона враћена у Русију - "она сведочи о сили Божијој"

ДА ЛИ ЈЕ ОВО НЕКИ ЗНАК? Чувена икона враћена у Русију - "она сведочи о сили Божијој"

Филип ушао на ЗАБРАЊЕНУ СТАЗУ, није ни слутио да га чека пакао: Дошао је до врха активног вулкана и ЗАМАЛО ПОГИНУО правећи селфи (ФОТО)

Филип ушао на ЗАБРАЊЕНУ СТАЗУ, није ни слутио да га чека пакао: Дошао је до врха активног вулкана и ЗАМАЛО ПОГИНУО правећи селфи (ФОТО)

ПОСЛЕДЊЕ РЕЧИ ПИЛОТА КОЈИ ЈЕ УПРАВЉАО АВИОНОМ КОЈИ ЈЕ ЛЕТЕО ИЗ НИША:"Онда је уследила тишина и Антонов је пао"

ПОСЛЕДЊЕ РЕЧИ ПИЛОТА КОЈИ ЈЕ УПРАВЉАО АВИОНОМ КОЈИ ЈЕ ЛЕТЕО ИЗ НИША:"Онда је уследила тишина и Антонов је пао"

Екстремне температуре могле би да проузрокују смрт стотине људи широм југозападне Европе, преноси Гардијан.

Температура у Португалу ових се дана достизала и 47 степени Целзијусових, док је у Шпанији измерено 45 степени Целзијусових. Због топлотног тачаса настали су пожари који су присилили хиљаде људи на евакуацију. Метеоролошки институт у Португалу у наредним данима не прогнозира температуре ниже од 42 степена.

Топлотни талас је тек почео

Метеоролог Скот Данкан каже да је ово тек почетак.

- Врло ретка подручја на Земљи биће топлија од делова Велике Британије и Француске почетком следеће недеље. Ваздушна маса која стиже до западне Европе је без преседана. Није питање хоће ли рекорди бити срушени, већ за колико, објавио је он на Фејсбуку.

Метеоролози AccuWeathera упозоравају да је ово један од најснажнијих топлотних наласа у више од 200 година.

Метеоролози AccuWeathera упозорили су да је ово један од најснажнијих топлинских валова у западној Европи у више од 200 година. То дуготрајно, екстремно временско раздобље могло би постати смртоносно широм континента, упозоравају.

- Постоји забринутост да би ова врућина могла да постане дуготрајан топлотни талас (20 или више дана) за многе локације од Португала до централне Француске и унутрашње југоисточне Европе, јер би могла да потраје до краја јула и да се настави у августу, рекао је AccuWeatherov метеоролог Тајлер Ројс.

Каже да би врућине могле захватити долине Мађарске, источне Хрватске, источне Босне, Србије, јужне Румуније и северне Бугарске.

Овај топлотни талас, наводи Ројс, могао би да се мери са топлотним таласом из 2003. када је више од 30.000 људи изгубило животе, директно или индиректно због врућине. Додао је да би ово могао бити један од најгорих топлотних таласа у Европи од 1757. године.

У Португалу стотине мртвих од последица топлотног таласа

Иако су медијски извештаји говорили да је број активних пожара на копну смањен на 11 с ранијих 20, шеф португалске цивилне заштите Андре Фернандес каже да ризик од пожара остаје висок.

- Ово је викенд великог опреза, рекао је након недеље у којој су две особе погинуле у пожару. Преко 60 људи је повређено, а изгорело је 15.000 хектара шуме и растиња.

Хаос због врућина у Великој Британији

Британија је ''паралисана'' током свог најтоплијег дана у историји.

Бесни путници не могу да стигну на посао јер су отказани возови уочи данашњих рекордних температура ( очекује се да ће жива на термометру достићи 41Ц).

Рекорди ће бити оборени данас, а предвиђа се да ће делови земље достићи невиђених 39Ц (102Ф), што је како пише Дејли мејл, топлије него у Сахари.

Саобраћајне везе могле би да се зауставе због отказивања возова, док шефови позивају запослене да раде од куће.

Челници здравственог сектора позвали су пацијенте да се јављајуу у болнице и здравствене установе само ако су хитни случајеви у питању, због страха да ће болнице бити преплављене.

Од почетка године до средине јуна итгорело је укупно 39.550 хектара шуме, што је троструко више у односу на исто раздобље прошле године, показали су подаци Завода за заштиту природе и шума.

Лисабонске власти требало би данас да одлуче хоће ли продужити ванредно стање.

Португалско министарство здравља саопштило је да је у периоду од 7. до 13. јула, од топлотног таласа умрло 238 особа.

Пожари бесне и у Шпанији, а има и смртних случајева од врућине

Широм Шпаније на снази су различити нивои упозорења. Метеоролози упозоравају да ће се температуре у неким регијама попети до 44 степена Целзијусова. Више од 600 припадника шпанске војне јединице за хитне случајеве помаже ватрогасцима и чуварима дивљих животиња у борби са десетинама шумских пожара шиуром земље. У Шпанији су пожари захватили најмање 14.000 хектара.

Један пожар на југу натерао је власти да ограде део кључног ауто-пута која повезује Мадрид с главним градом Португала Лисабоном. Још један пожар у близини јужног града Малаге присилио је на превентивну евакуацију преко 3000 људи, саопштиле су службе спашавања.

 

БОНУС ВИДЕО: Канадер изнад Шибеника у акцији гашења пожара