Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Звечан

ЕВРОПСКА КОРОНА КАТАКЛИЗМА: Вирус се никад брже није ширио континентом, ово је списак држава које су ставиле КАТАНАЦ!

14.11.2020. 18:11
Пише:
Србија Данас/Блиц
korona virus
корона вирус / Извор: Профимедиа

Србиија је једна од ретких држава које се добро држе у овој тешкој ситуацији

Број нових случајева корона вируса у свету порастао је ове недеље за више од 3,6 милиона, што је највиши број за једну недељу од почетка пандемије. Највећи удео у овој црној статистици имала је Европа - чак 54 одсто нових случајева пријављено је на другом најмањем континенту.

ПОЧИЊЕ МАРШ ТРАМПОВИХ ПРИСТАЛИЦА, МОГУЋИ СУКОБИ: Окупиће се у највећем броју до сада у Вашингтону (ФОТО/ВИДЕО)

ПОЧИЊЕ МАРШ ТРАМПОВИХ ПРИСТАЛИЦА, МОГУЋИ СУКОБИ: Окупиће се у највећем броју до сада у Вашингтону (ФОТО/ВИДЕО)

БРИТАНИЈА НА КОЛЕНИМА: Број преминулих се повећава, корона узела маха!

БРИТАНИЈА НА КОЛЕНИМА: Број преминулих се повећава, корона узела маха!

ГОТОВО, КОРОНА УЗЕЛА ДАНАК: Потпуно затварање државе у срцу Европе

ГОТОВО, КОРОНА УЗЕЛА ДАНАК: Потпуно затварање државе у срцу Европе

Трачак наде јавио се последњих дана у Француској, Белгији и неколико других земаља у којима, како се чини, ограничења почињу да делују, али у међувремену све више земаља креће њиховим стопама и уводи ограничење кретања.

Само у нашем комшилуку су четири земље увеле полицијски час ове недеље, а ово су остале европске државе у којима су слична ограничења на снази.

Грчка

Од јуче је на територији целе Грчке уводен полицијски час којим ће бити ограничено кретање грађана од 21 до 5 часова ујутро.

Grčka
Грчка / Извор: Профимедиа

Напуштање домова допуштено је само због радних обавеза, због хитних здравствених разлога, као и због кућних љубимаца, али за сваки од ових разлога ће бити потребна потврда или смс порука.

Влада је објаснила да је одлука уследила након што је било констатовано непотребно кретање грађана.

Португал

Португал је у понедељак прогласио ванредно стање и одмах увео полицијски час у областима које су најтеже погођене корона вирусом.

Почев од понедељка, а најмање две недеље око седам милиона људи, односно око 70 одсто популације, мораће да остане у кућама због полицијског часа, који ће трајати радним данима између 23 и 5 ујутру, а викендом од 13 до 05 ујутру.

Portugal
Португал / Извор: Профимедиа

Влада је проглашењем ванредног стања добила специјална овлашћења о одлукама које могу бити пролонгиране, а рестриктивне мере могу бити појачане уколико не почне да опада број инфицираних корона вирусом.

Аустрија

Аустријска влада пооштриће даље мере за сузбијање корона вируса и прећиће са "лаганог закључавања" на потпуно закључавање као што је то био случај у марту. Ограничење слободе кретања, које је до сада важило само од 20 до шест сати ујутро, од уторка биће проширено на читав дан. Према Уредби, коју ће влада представити после подне, мере ће бити на снази до 6. децембра.

Као и у марту, грађани ће моћи да напуштату своја четири зида само из одређених разлога, а то су куповина намирница, излазак због посла, одлазак код лекара, одлазак ради пружања помоћи другој особи, или краћа шетња око места становања, то јест ради психичког и телесног опоравка, али без пратње особе која није из истог домаћинства. Поред тога, одобрена је и шетња љубимаца, као и излазак из верских разлога.

Француска

Француска влада се постепено кретала од полицијског часа на локалном новоу и затварања локала до садашњег националног закључавања, иако су школе и кључна предузећа и даље отворени.

Грађани до 1. децембра могу да излазе из својих домова само ради куповине хране, одласка на посао или из здравствених и хитних породичних разлога. Вежбање на отвореном дозвољено је сат времена дневно.

korona virus
корона вирус / Извор: Реутерс

Белгија

Белгијске власти су крајем прошлог месеца донеле одлуку о затварању земље због катастрофалне епидемиолошке ситуације, а по угледу на Француску карантин ће трајати најмање месец дана.

Од 1. новембра у Белгији су затворене све продавнице које нису од животног значаја, забрањују се кућне посете као и сви изласци из домова сем у случају куповине, крање нужде или обавезног посла.

Шпанија

Влада Шпаније прогласила је 25. октобра ванредно стање у земљи због корона вируса и увела полицијски час од 23 сата до 6 часова ујутру.

Регионални лидери имају овлашћења да утврђују различито време за полицијски час, док год су ограничења кретања оштрија, да затворе регионалне границе за путовање и ограниче окупљања на шест људи који не живе заједно.

Шпанска влада је током пандемије већ прогласила два ванредна стања. Прво је било уведено у марту на националном нивоу, када је на снази био строги карантин широм земље, док су продавнице биле затворене, а приватни сектор ангажован у борби против пандемије.

Barselona
Барселона / Извор: Профимедиа

Национално ванредно стање укинуто је у јуну након што је успостављена контрола над ширењем заразе и спречен колапс болница.

Велика Британија

Након што је број заражених у Великој Британији прешао милион, влада је увела други национални карантин. Грађани ће до 2. децембра смети да напусте своје домове само у случају одласка на посао и у школу, ради куповине основних животних намирница и лекова, бриге о угроженима и рекреације.

Прехрамбрене продавнице, апотеке, школе и универзитети остаће отворени. Кафићи и ресторани биће затворени, а радиће само они објекти који испоручују поруџбине за понети. Све трговине на мало које не продају основне животне намирнице биће такође затворене.

Монако

Кнежевина је крајем прошлог месеца увела полицијски час који је на снази од осам увече до шест ујутру и трајаће најмање месец дана.

Продавнице и фирме су остале отворене, а охрабрује се рад од куће у приватном и јавном сектору. Школе и универзитети такође остају отворени уз поштовање мера физичке дистанце.

Италија

Италија је прошле недеље увела полицијски час након што је за један дан забележила више од 28.000 нових случајева заразе корона вирусом, а уредба ће бити на снази до 3. децембра.

Нове мере укључују ноћни полицијски час који ће трајати од 22 сата увече до пет сати ујутру. Уредба ограничава путовања између регија најгоре погођених короном, у којима је наложено затварање кафића, ресторана, већине трговина и музеја.

korona virus
корона вирус / Извор: Реутерс

Чешка

Чешка, рекордер другог таласа у Европи, увела је крајем прошлог месеца полицијски час од 21 до 5 ујутру.

Изузети су они који иду на посао и власници паса, који могу са њима и увече и ноћу у шетње, али само 500 метара од куће. Ограничено је и кретање преко дана када влада захтева од грађана да иду на посао и у куповину неопходних потреба за себе и чланове породице.

Немачка

Карантин у Немачкој трајаће до почетка децембра. Циљ је да се до Божића смањи број нових инфекција, а да притом привреда функционише, а школе и вртићи остану отворени.

Заједнички боравак на јавним местима дозвољен је само члановима једног домаћинства или заједно са још једним домаћинством и то највише десет особа. Кршења ових мера биће санкционисано.

Мере о ограничењу кретања варирају између регија и општина.