Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Звечан

ЕВРОПСКИ ФИЈАСКО СА ВАКЦИНАМА: Кренула жестока борба за цепиво - претње, блокада и сваљивање кривице

27.01.2021. 21:45
Пише:
Србија Данас/Блиц
Vakcina protiv koronavirusa
Вакцина против коронавируса / Извор: Профимедиа

Унија је закључила уговоре о набавци око две милијарде доза

Европска унија је кородинисала набавку вакцина против корона вируса за својих 27 чланица, уговори са произвођачима су склопљени, пунктови за вакцинацију широм континента одавно су спремни. Постоји само један проблем - вакцина нема.

ПРОГЛАШЕНО СТАЊЕ ОПШТЕ ПРИПРАВНОСТИ: Издато упозорење, Америци прети велика опасност (ФОТО/ВИДЕО)

ПРОГЛАШЕНО СТАЊЕ ОПШТЕ ПРИПРАВНОСТИ: Издато упозорење, Америци прети велика опасност (ФОТО/ВИДЕО)

САМО ШТО НИЈЕ ЗАПЛАКАО: Емоције су прејаке, Путин се једва суздржао, 27. јануар буди велико сећање (ВИДЕО)

САМО ШТО НИЈЕ ЗАПЛАКАО: Емоције су прејаке, Путин се једва суздржао, 27. јануар буди велико сећање (ВИДЕО)

НЕ СЛУТИ НА ДОБРО: Нова америчка амбасадорка при УН најављује агресивне акције против Русије

НЕ СЛУТИ НА ДОБРО: Нова америчка амбасадорка при УН најављује агресивне акције против Русије

Или барем не у довољној количини. ЕУ се нашла на удару оштрих критика због спорог темпа вакцинације и великог каскања за Америком и Великом Британијом. Након почетних организационих проблема у кампањи и касног одобравања од стране Европске агенције за лекове, сада су се јавили проблеми у снабдевању.

Унија је закључила уговоре о набавци око две милијарде доза од осам различитих произвођача, од којих тренутно испоруке врше само Фајзер и АстраЗенека. Најпре је Фајзер саопштио да у ЕУ неће доставити обећаних 12,5 милиона вакцина, а потом и да смањује производњу због, како је речено, радова у фабрици у Белгији, која снабдева највећи део Европе. Након тога је и АстраЗенека, чија ће вакцина у ЕУ бити одобрена 29. јануара, најавила да ће у првом кварталу испоручити само 40 одсто од оног што је договорено.

Брисел, који је централизовану набавку хвалио као једини начин праведне расподеле, сада се суочава са бесом незадовољних влада и грађана. У целој ЕУ до сада је вакцинисано 8,9 милиона људи, што су две вакцине на 100 становника. Поређења ради, Америка и Велика Британија вакцинисали су седам, односно 10,5 становника на 100, а Израел 43. У појединим регионима Немачке, Француске и Шпаније због несташице је обустављена вакцинација.

Ни будућност не изгледа много боље. ЕУ је намеравала да до краја лета потпуно вакцинише најмање 70 одсто становништва у свим земљама чланицама, али тај циљ можда више није достижан. Последице овог неуспеха могу бити катастрофалне ако се брзо не реше. Што дуже буде требало да се пандемија стави под контролу, то ће више живота бити изгубљено, а многи оцењују да ће бити изгубљена и репутација ЕУ.

У покушајима да санира штету, Брисел је заратио на два фронта - са произвођачима, а након претњи обуставом извоза и са Великом Британијом.

Vakcinacija
Вакцинација / Извор: Профимедиа/илустрација

Први фронт: ЕУ и произвођачи

Италијанска влада жели да тужи Фајзер због тога што јој, како каже, кашњење у испоруци наноси огромну штету. И француски министар за европске послове Клемент Боне захтева од Фајзера да "испуни своје обавезе“. Љути су и у Ирској, јер су планови за вакцинацију поремећени. Исто тако и у разним источноевропским земљама, Норвешкој и Шведској, која је најавила обуставу плаћања компанији. Председница Европске комисије Урсула фон дер Лајен каже да је ЕУ уложила милијарде евра у развој и призводњу вакцина и да са пуним правом очекује од фармацеутских компанија да испуне своје обавезе.

Међутим, када је АстраЗенека у питању, ситуација је ескалирала у хаотична препуцавања и сваљивања кривице на другу страну. Извори у Европској комисији кажу да је као саопштење АстраЗенеке о смањењу испоруке за око 60 одсто дошло као "гром из ведра неба“, без јасног обаразложења и у тренутку када страх од британског соја вируса "закључава“ многе земље ЕУ и прети додатним тешкоћама за посусталу европску привреду.

Брисел захтева од англо-шведске компаније да саопшти где ће завршити наручене бочице и не крије се сумња да је у питању препродаја по скупљој цени. Буру је појачао немачки пословни дневник "Ханделсблат“ који, позивајући се на медицински часопис "Лансет“ и изворе немачке владе, тврди да су лабораторијска испитивања показала да вакцина Астразенеке веома слабо штити људе старије од 65 година, док је дневник "Билд“ написао да је та заштита чак испод 10 одсто.

Немачко министарство здравља је хитно оповргло ове тврдње и позивање на званичне изворе, а деманти је дошао и из АстраЗенеке која је саопштила да је у новембру објавила резултате према којима је код старијих особа снажна имунолошка реакција на вакцину.

Уследио је одговор извршног директора компаније Паскала Сориоа у виду шокантног интервјуза за "Билд" у којем је оптужио ЕУ да је "прекасно наручила вакцине".

- Са Европом смо сада већ два месеца иза нашег основног плана. Имали смо тешкоће на почетку и у Великој Британији. Међутим уговор са Британцима је закључен три месеца пре Брисела. Тамо смо имали три месеца више времена да уклонимо проблем. Брисел желео да у исто време добије испоруке као и Британци, иако су три месеца касније потписали споразум - рекао је Сорио.

Директор АстраЗенеке је указао да његова компанија није уговорно у обавези да испоручује одређене количине вакцине због тога што је, како је објаснио, са ЕУ закључен уговор са напоменом о улагању најбољих напора.

Бисел је ово видео као откривање поверљивих клаузула и затражио од АстраЗенеке да објави комплетан уговор, уз напомену да је клаузула о најбољим намерама стандардна у уговорима са произвођачима производа који су у развоју. Након тога је из ЕК саопштено да представници АстраЗенеке неће присуствовати састанку о испоруци вакцина који се водио између ЕК, земља чланица и фармацеутских компанија, али су из компаније то демантовали.

Док се све ово одвијало, ЕУ је наставила са претњама да ће ограничити извоз вакцина произведених у ЕУ, на сличан начин као што је ограничила извоз заштитне медицинске опреме у јеку првог таласа пандемије. То утиче на односе Брисела и Лондона, још нерешене након Брегзита. због тога што белгијска фабрика компаније Фајзер опскрбљује Велику Британију вакцинама.

vakcina
вакцина / Извор: Реутерс

Други фронт: ЕУ и Велика Британија

Бесни торијевци упозорили су да ће ЕУ "затровати" односе за "неколико генерација" ако оствари претње да ће блокирати пошиљке Фајзерове вакцине за Британију. Министри покушавају да "спусте лопту" и обећавају да испоруке неће бити прекинуте, али многи британски званичници упозоравају да је ЕУ захватио "вакцинашки национализам" и да блок нема право да задржава залихе купљене "легално и поштено".

Посланик владајуће Конзервативне странке Дамијан Колинс рекао је да је понашање Брисела "опасно и неодговорно" и да само "помаже антиваксерском покрету". Неколико посланика је претње Брисела оценило као "подле и себичне". Извор из британске владе осврнуо на нетачна писања о ефикасности АстраЗенекине вакцине у немачким медијима, истичући да се "таква тактика може очекивати од Руса".

Поједини званичници истичу да би Британци требало да имају "предност" када је реч о вакцинама произведеним у Британији, наговештавајући могућу реципрочни одговор на ЕУ блокаду извоза.

У Великој Британији независну и брзу политику у вези са вакцинима сматрају доказом да је ЕУ претерано бирократска и спора и да због тога трпи последице. Британци су испред ЕУ и у следећем: док се ЕУ још свађају да ли и када ће бити испорука вакцина, у Британији дискутују да ли је паметно продужити размак између прве две дозе на три месеца.

Moderna vakcina
Модерна вакцина / Извор: Профимедиа/илустрација

Криза идентитета у Европи због рата за вакцине

Брисел обећава механизам обуставе извоза "до краја недеље", међутим питање је како ће тај механизам функционисати. Стручњаци и европски посланици упозоравају да би било какво ограничење могло да доведе до трговинског рата око набавке вакцина. Једна од највећих опасности лежи у томе што су ланци набавке толико испреплетени у неколико земаља, да би ефекат ограничења на набавку вакцина могао да утиче на производњу.

Члан трговинског одбора у Европском парламенту Бернд Ланге рекао је да су не тако давно вакцине биле јавно добро, а да је сада стварно почела борба за њих. Он упозорава да би било која нова мера могла да угрози међународни кредибилитет ЕУ.

Позив на ограничења извоза гура трговинско одељење ЕК у незавидан положај, јер се, како подсећа "Политико", управо та институција залаже против трговинских ограничења и протекционизма као начина за решавање економских шокова. Такође, Комисија је свесна да би таква ограничења могла да поремете односе са савезницима и суседима који се ослањају на вакцине произведене у Европи.

Како су објаснили у ЕК, та мера ограничења требало би да створи већу одговорност међу фармацеутским компанијама када и где да испоручују дозе. Док су бриселски званичници задужени за слободну трговину технички задужени за најављене мере, две особе упознате са одлуком кажу да нема гаранције да ће победити у борби за обликовање новог механизма и ограничити га на посматрање транспарентности.

У сваком случају, политика постаје све битнија и ЕК мора да се избори са све бруталнијим реакцијама јавности око тога зашто Европа толико заостаје за многим земљама у јавној кампањи вакцинације.