Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Звечан

КАКО ДЕЛУЈЕ ВАКЦИНА? Један град у Бразилу биће живи ексеримент годину дана

28.10.2021. 14:47
Пише:
Србија Данас/Телеграф
Brazil eksperiment na koronu
Бразил експеримент на корону / Извор: Профимедиа

Корона бесни у Бразилу као у мало којој другој земљи на свету. А шта би било кад би комплетно становништво било вакцинисано? Фајзер би то да сазна и покреће експеримент на југозападу те земље.

Бразил је земља с можда највећим супротностима по питању вакцинације против корона вируса. С једне стране председник који је недавно повезао вакцинацију са ширењем АИДС-а и чији је видео због погрешних информација уклоњен са Фејсбука, а са друге становништво које, с обзиром на 600.000 мртвих у земљи, жели да се по сваку цену вакцинише.

СРБИН ПРИЗНАО КРИВИЦУ ЗА ПЉАЧКУ ВЕКА! Из куће богате наследнице изнео 25 МИЛИОНА ФУНТИ, његов саучесник идаље у БЕСКТВУ!

СРБИН ПРИЗНАО КРИВИЦУ ЗА ПЉАЧКУ ВЕКА! Из куће богате наследнице изнео 25 МИЛИОНА ФУНТИ, његов саучесник идаље у БЕСКТВУ!

ПОТРЕБНА ЈЕ И ЧЕТВРТА ДОЗА ВАКЦИНЕ ПРОТИВ КОРОНЕ! Најновији налази потврдили, ево ко ће ОБАВЕЗНО МОРАТИ ДА ЈЕ ПРИМИ И КАД

ПОТРЕБНА ЈЕ И ЧЕТВРТА ДОЗА ВАКЦИНЕ ПРОТИВ КОРОНЕ! Најновији налази потврдили, ево ко ће ОБАВЕЗНО МОРАТИ ДА ЈЕ ПРИМИ И КАД

ЖЕНА СЕ РАСБЕСНЕЛА ЈЕР ЈОЈ МОЛЕРИ НИСУ НАЈАВИЛИ РАДОВЕ: Пресекла им уже, људи висили са 26. спрата (ВИДЕО)

ЖЕНА СЕ РАСБЕСНЕЛА ЈЕР ЈОЈ МОЛЕРИ НИСУ НАЈАВИЛИ РАДОВЕ: Пресекла им уже, људи висили са 26. спрата (ВИДЕО)

Према једном актуелном истраживању института Датафолга, на то је спремно 94 одсто људи у Бразилу, преноси DW.

Управо у земљи Жаира Болсонара, за којега вирус и даље није ништа друго него „мали грип“, ускоро у граду Толеду са 143.000 становника почиње експериментална вакцинација или како то зове фармацеутски концерн Фајзер, једногодишње дугорочно праћење "реалног сценарија".

Тражи се, наиме, одговор на питање шта ће се догодити у једном граду ако сви становници буду вакцинисани – наравно вакцином Бајонтек/Фајзер.

- Већ смо са једном дозом вакцинисали 99 одсто становника старијих од 12 година, 65 одсто људи добило је и другу дозу, плус додатну, тзв. бустер-дозу. Сад читав свет гледа у нас - каже Бето Лунити, градоначелник Толеда.

Он је додао да  се становништво од почетка строго придржавало правила држања размака и носило маску, и веома је позитивно реаговало на ову студију.

Толедо победио супарнике

Лунити из сопственог искуства зна шта може да уради вирус. Крајем марта оболео је од корона вируса, а због потешкоћа с дисањем у болници је био прикључен на додатни кисеоник.

Тај 58-годишњак дозволио је и да болница објави његову дијагнозу на интернету, као упозорење становништву да пандемију не узима олако.

- Ми у Толеду верујемо у науку, а ја као човек одговоран за готово 150.000 људи, морам својим понашањем да посебно будем пример. Наш председник није узор код овако озбиљног проблема - каже Лунити.

За најављено истраживање Толедо је пун погодак – град који није ни сувише велики, ни сувише мали, а има здравствене установе, болнице и универзитет који ће научно да прате студију.

И још: међу становништвом нема скептика. Та пољопривредна метропола у западној бразилској савезној држави Парани, победила је у такмишењу против више супарника.

- Од власти смо добили највећи број бодова – 100, за придржавање планова вакцинације - поносно каже градоначелник.

Има ли мутација, колико дуго траје заштита?

Габријела Кухарски је особа која има најбољи преглед у вези с корона-пандемијом у Толеду. Она је лекар на педијатрији, а од јануара је локална министарка здравља.

- Због напретка у вакцинацији током задња два месеца смањен и број инфекција и број пацијената који су морали у болницу, а и број смртних случајева. Тренутно на одељењима интензивне неге имамо шест пацијената, а просечно недељно бележимо два смртна случаја - рекла је она.

Кухарски и њен тим желе те бројке још више да смање и зато је у току интензивна кампања вакцинисања младих изнад 12 година.

Број нових инфекција код особа млађих од 19 година за месец дана је спао са 49 на 7, каже лекарка. У почетку су у Толеду коришћене вакцине Синовак, АстраЗенека и Џонсон и Џонсон, а сад лекари користе само Бајонтек/Фајзер.

- С овом студијом 100 одсто вакцинисаног становништва у реалном времену ћемо добити резултате што се тиче хоспитализација, смртних случајева и нарочито постојања мутација - каже Кухарски.

Она додаје да желе да сазнају како се вирус понаша у потпуно вакцинисаном граду, или колико траје заштита након вакцинисања. Држање растојања и обавеза ношења маске притом ће и даље остати на снази.

Толедо је наставак "Пројекта С" из Серане

Толедо је заправо само копија експеримента који је спроведен почетком године у Серани, градићу удаљеном око 900 километара североисточно.

Тај градић с 45.000 становника, недалеко до Сао Паула, комплетно је вакцинисан, уз две кључне разлике: вакцинисани су само одрасли и то је обављено кинеским вакцином Коронавак.

Маркос Боргес најбоље зна резултате тог "Пројекта С" у Серани. Он је лекар и директор државне болнице у том граду, а статистике, каже, охрабрују.

- Број симптоматских случајева ковида 19 смањен је за 80 одсто, број оних који су морали у болнице за 86 одсто, а број смртних случајева за чак 95 процената - рекао је он.

Заштита и онима који се нису вакцинисали

Резултати истраживања показују да се потпуно вакцинисање једног града одражава и на невакцинисано становништво – у Серани су дакле била заштићена и деца и млади испод 18 година.

- Број нових инфекција осетно је смањен и код невакцинисаног становништва, утврдили смо јасно смањење циркулације вируса - каже Боргес.

На крају би највећи изазов за Толедо могло да буде не посматрање, надзор и праћење вируса у идућих дванаест месеци, већ спречавање да пандемија у Толедо буде донесена споља.

У Серани су строго контролисани прилазни путеви, посетиоци су морали да оставе своје податке и смели су да се задрже у граду само на ограничено време.

Актуелне бројке из Бразила су опомена и Толеду. Тренутно је број новозаражених у Бразилу око 13.400, уз тенденцију раста.