Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Звечан

КО ЈЕ ЧОВЕК КОЈИ СЕ НАЛАЗИО У ЦЕНТРУ "ТРОЈАНСКОГ ШТИТА"? Због њега је ухапшено око 800 криминалаца, међу којима има и Срба

09.06.2021. 13:05
Пише:
Србија Danas/BBC
Trojanski štit
Тројански штит / Извор: Фото: police.nsw.gov.au/Profimedia/Ilustracija

Међу ухапшенима има и Срба

Агенције за спровођење закона ухапсиле су око 800 криминалаца широм света, међу којима је и 18 држављана Србије, након што је хиљаде људи преварено да користе шифровану телефонску апликацију која је полицији омогућавала да надгледа њихове разговоре без њиховог знања. Апликацију је направио ФБИ.

ЛАСТ МИНУТЕ ЦЕНЕ: Дубаи од 399 €, Кипар од 429€ Платиш 5, добијеш 7 ноћи – платиш 7, добијеш 9 ноћи

ЛАСТ МИНУТЕ ЦЕНЕ: Дубаи од 399 €, Кипар од 429€ Платиш 5, добијеш 7 ноћи – платиш 7, добијеш 9 ноћи

РУСИЈА НЕМА НАМЕРУ ДА СЕ ПОНАША КАО АМЕРИКА У СВЕТУ: Лавров открио планове Москве, дотакао се и питања Кине

РУСИЈА НЕМА НАМЕРУ ДА СЕ ПОНАША КАО АМЕРИКА У СВЕТУ: Лавров открио планове Москве, дотакао се и питања Кине

ФРАНЦУСКА ПОЛИЦИЈА ОТКРИЛА ФРАПАНТНЕ ДЕТАЉЕ: Саучесник нападача на Макрона био наоружан, у кући пронађено језиво штиво!

ФРАНЦУСКА ПОЛИЦИЈА ОТКРИЛА ФРАПАНТНЕ ДЕТАЉЕ: Саучесник нападача на Макрона био наоружан, у кући пронађено језиво штиво!

Аустралијска полиција је локалним медијима рекла да је човек, који им је несвесно помогао да рашире апликацију, бегунац Хакан Ајик.

Ајика, наводно трговца дрогом, званичници су препознали као кључног човека од утицаја, па су му агенти на тајном задатку проследили софтвер који је он препоручио својим криминалним сарадницима.

- Идентификован је због свог статуса који има у подземљу. Био је примарна мета као неко коме се верује и који ће моћи успешно да прошири ову платформу - рекао је један виши истражитељ.

Медији су пренели да Ајик живи у Турској годинама, а полиција Аустралије га је позвала да се преда због сопствене безбедности.

- С обзиром на претње са којима се суочава, најбоље је да нам се преда што је пре могуће - рекао је комесар савезне полиције Аустралије Рис Кершоу.

Ко је Хакан Ајик?

Познат и као Џозеф Хакан Ајик (42), родитељи су му турске избеглице, а одрастао је у радничкој класи у Сиднеју.

Аустралијски медији га зову "гангстер са Фејсбука", а у националне медије доспео је пре 10-ак година, када се на интернету хвалио луксузним животом упркос бројним наводним везама са бандама и нарко-мрежом.

Изван Аустралије живи откако је идентификован као главни осумњичени за трговину хероином. Накратко је ухапшен на Кипру 2010. године, али је нестао након што му је одобрена кауција и од тада је на листи најтраженијих људи у Аустралији.

У снимцима који су објавили аустралијски медији у то време, Ајик је виђен како вози спортска кола од 300.000 долара, носи дијамантски сат и слуша музику која упућује на његову наводну криминалну каријеру.

Полиција је рекла да је Ајик наставио са криминалним активностима и из иностранства, а бројни његови сарадници ухапшени су протеклих година.

Ове недеље су аустралијски медији изнели тврдње да је он један из групе главних злочинаца који заједно раде на предузећу познатом као "Aussie Цартел" - шверцујући у земљу дроге вредне око 1,5 милијарди долара сваке године.

Наводно живи под именом Хакан Реис, одрекао се аустралијског држављанства, оженио се Холанђанком и добио двоје деце.

Хапшења широм света

Полиција је у уторак извела велику операцију "Тројански штит" у којој је ухапсила криминалце повезане са нарко-картелима и криминалним групама широм света.

Заменик извршног директора ЕУРОПОЛ-а Жан-Филип Лекуф потврдио је да је у оквиру међународне полицијске операције ухапшено више од 800 осумњичених криминалаца и заплењено преко 48 милиона долара у готовини и криптовалутама.

У тој операцији су, поред ЕУРОПОЛ-а и полиција 16 европских држава, учествовали амерички ФБИ, као и полиције Аустралије и земаља Јужне Америке, Азије и Блиског истока.

Аустралијски званичници су рекли да је Ајик несвесно одиграо кључну улогу у њиховој операцији.

Након што су му прикривени агенти дали телефон са апликацијом "Аном", он ју је препоручио другим криминалцима као средство комуникације.

"Аном" је сервисирала више од 12.000 шифрованих уређаја које је користило бар 300 криминалних синдиката, укључујући међународне организације за трговину наркотицима у преко 100 земаља.

- Завирили смо у џепове организованог криминала - рекао је о акцији комесар савезне полиције Аустралије Рис Кершоу.

Полицајци су рекли да су прочитали милионе порука у реалном времену, у којима се описују завере убиства, велики планови за трговину дрогом и друге шеме.

Ајик још увек није у притвору, али службеници кажу да су други, који су откривени софтвером, свесни да "их је он ставио у ову ситуацију".

18 Срба ухапшено у акцији "Тројански штит"

У великој акцији ФБИ названој "Тројански штити" ухапшено је и 18 Срба.

Српске службе су од јула прошле године биле интензивно укључене у највећу акцију до сада и све време су од тада пратиле комуникацију српских криминалаца преко криптоване апликације "Аном" која им је лукаво подметнута. Ухапшени криминалци бавили су се трговином великих количина наркотика.

Припадници ФБИ последњих неколико дана налазе се у Србији и сарађују са нашим службама и прате комуникацију многих истакнутих чланова српског подземља.

Међу ухапшеним Србима наводно највише има Новосађана.