Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Звечан

ТРИ ЕВРОПСКЕ ЗЕМЉЕ СА НАЈОПУШТЕНИЈИМ МЕРАМА: Сада се показало да ли је њихов модел био успешан

21.12.2020. 19:14
Пише:
Србија Данас
Finska Norveška Danska
Финска Норвешка Данска / Извор: Shutterstock

Културни, политички и географски фактори, попут ниске густине насељености, мање путовања и велико поверење у владу, били су такође од помоћи

Вакцине против корона вируса полако стижу, али зима у Европу долази брже. И док се већи део континента бори са увођењем и укидањем нових мера и проналаском равнотеже пред предстојеће празнике, приступ три земље се истиче и потпуно је другачији. Реч је о Данској, Финској и Норвешкој.

ОСВЕЖЕЊЕ ЗА ЛЕКАРЕ – MOZZART ДОНИРАО ПАКЕТЕ ВОЋА БОЛНИЦИ У БАТАЈНИЦИ

ОСВЕЖЕЊЕ ЗА ЛЕКАРЕ – MOZZART ДОНИРАО ПАКЕТЕ ВОЋА БОЛНИЦИ У БАТАЈНИЦИ

СВЕТ У СТРАХУ ОД НОВОГ СОЈА КОРОНАВИРУСА: Огласио се СЗО и открио колико је заиста опасан

СВЕТ У СТРАХУ ОД НОВОГ СОЈА КОРОНАВИРУСА: Огласио се СЗО и открио колико је заиста опасан

Анализа CNN која је проучавала податке Универзитета Оксфорд и Универзитета Џонс Хопкинс открила је да, иако су све три земље примениле неке од "најопуштенијих" комбинација мера ограничења на континенту, ипак су успеле да одрже просечну дневну стопу смртности на ниском нивоу (испод једне на милион становника) у периоду од 1. септембра до 30. новембра.

Успех Данске се, међутим, можда приближава крају. Крајем новембра, данска стопа смртности премашила је један на милион становника, први пут од маја месеца, показују подаци Џонса Хопкинса. У петак је број нових случајева премашио 4.000, а раније током недеље званичници су проширили ограничења и најавили блокирање широм земље с циљем да се зауставе растуће инфекције.

Како наводи CNN, Данска, Финска и Норвешка су брзо реаговале на најмањи пораст инфекција, што им је омогућило да током лета готово искорене вирус и спремне дочекају јесен. Стручњаци наводе да су кључна била и јасна упутства становницима и спремност становника да их следе, а појачани су и капацитети за тестирање и тражење контаката, те је обезбеђено плаћено боловање како би се епидемиаја локализовала.

Подаци Џонса Хопкинса показују да је Финска имала најнижи европски просек инфекција и смртних случајева по глави становника последњих месеци. Ова земља је успела да заустави локалне епидемије, иако је имала веома опуштене мере за разлику од остатка континента.

ОГЛАСИЛА СЕ ЕВРОПСКА АГЕНЦИЈА ЗА ЛЕКОВЕ: Да ли труднице смеју да приме вакцину против ковида?

ОГЛАСИЛА СЕ ЕВРОПСКА АГЕНЦИЈА ЗА ЛЕКОВЕ: Да ли труднице смеју да приме вакцину против ковида?

ГРЧКА У ТОТАЛНОМ РАСУЛУ: Корона паралисала Еладу, у последња 24 сата преминуло 85 особа

ГРЧКА У ТОТАЛНОМ РАСУЛУ: Корона паралисала Еладу, у последња 24 сата преминуло 85 особа

Кретање унутар државе није било ограничено, они којима је то било потребно могли су да похађају школу и радна места, а ношење маски није било обавезно.

- У овоме нема ничега магичног, ми имамо само прагматичан приступ - рекао је Пека Норти, професор епидемиологије на Универзитету Тампаре који је више од 25 година радио за агенције за јавно здравство.

Културни, политички и географски фактори, попут ниске густине насељености, мање путовања и велико поверење у владу, били су такође од помоћи, али највећу разлику је донео рад здравствених агенција у земљи.

Током лета је Финска изградила "проверену теренску епидемиолошку праксу", рекао је Норти. Тестирање, изоловање, тражење контаката, стављање у карантин и спречавање догађаја са превише људи на локалном нивоу. Просечни дневни обим тестирања готово се учетворостручио са 2.900 узорака у мају на 11.300 у августу, показују подаци Министарства здравља. Крајем новембра финске лабораторије су дневно изводиле до 23.000 тестова или 90 одсто тренутног капацитета.

Финска је лето искористила да се припреми за нови талас реагујући превентивним мерама уместо потпуног закључавања, рекао је Мика Салминен, директор здравствене заштите у финском Институту за здравље и социјалну заштиту. Ограничавање међународних путовања током већег дела лета допринело је овом успеху.

Korona virus
Корона вирус / Извор: Shutterstock

Да би помогла људима да се изолују и остану код куће, влада је пружила економску подршку. Хиљаде људи који су били изложени могли су у карантин јер је влада понудила компензацију за изгубљене приходе, рекао је Салминен.

- Није да нисмо имали жаришта - рекао је Норти.

Финска јесте имала локална распламсавања, али локалне здравствене власти могле су да их обздају користећи податке у реалном времену.

Међутим, како број случајева расте, постаје све теже идентификовати све изворе преноса. Салминен каже да ако се ситуација погорша, није искључено потпуно закључавање.

Норвешки начин

Преко границе, норвешки званичници су фокус ставили на решавању проблема најугроженијих. Пролећно закључавање Норвешке било је најстроже у Скандинавији.

korona virus
корона вирус / Извор: Профимедиа

Нафтна и гасна индустрија у земљи била је у стању да пружи велику економску заштиту како би ублажила ефекат на новчанике, али се влада убрзо суочила и са све већом кризом менталног здравља, па су званичнии пребацили ова ограничења. Такође, крајем лета су здравствене власти откриле да је око 40 одсто случајева корона вируса пријављених у јулу било међу норвешком страном популацијом.

Да би прилагодила своју комуникациону стратегију, влада се определила за око 770.000 долара финансирања у сврху подизања свести о ковиду-19 за имигранстску популацију у земљи. Чини се да су ове циљане интервенције допринеле запаженом паду стопе заразе међу тим заједницама, рекао је професор социологије и политике на Универзитету Астон Џонатан Тритер.

Знати шта треба да се ради

Поједини стручњаци који су говорили за CNN навели су да је пресудан фактор раног успеха Данске била јасна порука о ризицима и потреби за променама у понашању. Они су постигнуће земље приписали њеној историји међусобног поверења између становника и владе.

- Влада је успела да активира то порекло поверења, добру подразумевану позицију, ефисаном комуникацијом - рекао је Мајкл Банг Петерсен, професор политичке психологије на Универзитету Архус.

Он је рекао да постоје два фактора који одређују како ће се људи понашати како би избегли инфекцију. Један је мотивација: да ли су забринути због заразе. Друго је да ли знају тачно шта треба да предузму како би се спречило ширење болести, која зависи од комуникације здравствених власти и политичара.

Један од званичника који је предводио данску реакцију на пандемију поновио је управо то.

Maska
Маска / Извор: Профимедиа/илустрација

- Решавања пандемија има везе са људским понашањем - рекао је Сорен Бростром, шеф данских здравствених власти.

Међутим, и у Данској се прошле недеље говорило о погоршању ситуације, а премијерка Мете Фредериксен је рекла да постоји само једна ствар која делује против короне.

- То је ако ви и ја, ако сви преузмемо одговорност за себе, и једни за друге - рекла је она.

Иначе, вишеструке студије су закључиле да "закључавање" земаља функционише, те да је спорије реаговање земаља са новим мерама током пролећа довело до скоро двоструко више нових смртних случајева наредних месеци.

Међутим, како замор продире, људи постају све више невољни да следе строге нове мере. Социјално дистанцирање није дугорочно одрживо, каже Бросторм. Земљи је потребно довољно органичења да би могла да контролише пандемију.

- Мислим да смо открили да смо у овом погледу заиста постигли прилично добар бачанс у овој земљи - рекао је он.

Данска воља да уведе строже мере када је то потребно стоји у потпуној супротности са Шведском, која је имала један од најлабавијих приступа пандемији у свету.