Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Звечан

ФРАНЦУСКА КЛИЗИ У КРВАВИ ВЕРСКИ РАТ: Земља се цепа на два дела - хришћански и исламски, генерали подигли узбуну!

19.05.2021. 19:27
Пише:
Србија Данас/Спутњик
Francuska
Француска / Извор: Профимедиа

Земља је на ивици верског и грађанског рата, крајње је време да се нешто учини

Француска војска и полиција су забринуте да ће ствари наставити да клизе у правцу поделе земље на исламску Француску и хришћанску Француску, што би могло да угрози безбедност и доведе до озбиљних сукоба па и верског рата, каже Слободан Зечевић из Института за европске студије поводом писма које су француским властима упутили припадници полиције.

Како до стана из снова и најбоље рате за кредит?

Како до стана из снова и најбоље рате за кредит?

У ТОКУ ЈЕ МАСОВНО ОКУПЉАЊЕ ИЗРАЕЛАЦА У ЈЕРУСАЛИМУ: Дошли испред канцеларије Нетањахуа, с јасним циљем! (ВИДЕО)

У ТОКУ ЈЕ МАСОВНО ОКУПЉАЊЕ ИЗРАЕЛАЦА У ЈЕРУСАЛИМУ: Дошли испред канцеларије Нетањахуа, с јасним циљем! (ВИДЕО)

БАЈДЕНОВА ШАЛА ИЗАЗВАЛА БЕС ЈАВНОСТИ: Новинари га упитали о сукобу Израела и Палестине, одговор их је шокирао

БАЈДЕНОВА ШАЛА ИЗАЗВАЛА БЕС ЈАВНОСТИ: Новинари га упитали о сукобу Израела и Палестине, одговор их је шокирао

Наиме, након писама припадника активног и резервног састава војске и стотинак некадашњих полицијских званичника и официра послало је писмо председнику Француске Емануелу Макрону, Влади и посланицима у коме се наводе учестали напади на чуваре реда, непоштовање републиканских вредности у "изгубљеним деловима" земље и упозорава на то да би радикалне идеологије и религијски екстремизам могле да изазову грађански рат.

Према оцени Зечевића, иза ових писама стоји велика емоција према стању у земљи и забринутост припадника војске и полиције да ли Француска, оваква каква је, може да опстане или прети опасност да се ситуација претвори у неку врсту сукоба и верског рата између муслимана и хришћана.

The referenced media source is missing and needs to be re-embedded.
Француска клизи у опасан верски рат 

- Делови Француске су практично под неком врстом окупације и власт тамо нема потпуну контролу. То су делови градова са претежно муслиманском популацијом који су под контролом криминалних група које се баве трговином дрогом, али су у духовном смислу под контролом исламских вођа. Ситуација је тамо врло проблематична у смислу да ти делови више и не личе на Француску, а људи који нису из тог миљеа или тог верског опредељења тамо не могу нормално да живе, а ни полиција тамо не може улази, па чак ни хитна помоћ или ватрогасци. Зато полицајци траже да се председник и влада ангажују да се поново успостави контрола над тим предграђима - каже Зечевић.

Поделе у француском друштву се, додаје, дубоко осећају и ако се ствари наставе у овом правцу не сме се искључити могућност да би могло доћи до одређених немира и сукоба.

- Политичари су направили низ грешака од краја 70-их година на овамо, па се полиција и војска прибојавају да је ово последњи тренутак да се нешто учини и да се предузму радикалније мере да се сузбију криминал и исламизам, јер би касније то могло да ескалира у нешто много страшније - примећује Зечевић.

Урушавање институција ауторитета

И Душан Гујаничић из Института за политичке студије каже да свакоме ко познаје ситуацију у Француској упозорења припадника војске и полиције нису изненађење.

- Ово је једно добронамерно упозорење оних који виде одређене негативне процесе у француском друштву. То се превасходно односи на чињеницу да на одређеним деловима француске територије, поготово у појединим предграђима великих градова попут Париза, Марсеја и Лиона влада проблематична безбедносна ситуација услед промене демографске слике и недостатка државних снага реда у тим зонама. То је процес који се током времена погоршао, а његове жртве су, на првом месту, полицијске снаге које у тим зонама наилазе на непријатељски отпор појединаца или криминалних група које се најчешће баве ситним криминалом, али ако се удруже могу да представљају озбиљан деструктивни потенцијал - објашњава Гујаничић.

Полиција, како додаје, за обрачун са овим криминалним групама често нема адекватну подршку највиших државних органа, или је она само декларативна.

- До овога је дошло јер се већ деценијама у Француској урушавају институције ауторитета у оном најширем смислу, почев од оца породице, преко учитеља у школи, до полицајца и политичара од којих би природно требало да потиче ауторитет у једном друштву. Фактора утицаја на садашње стање је много, а проблем је делимично био и у образовном систему, у духу времена, у последицама оне шездесетосмашке побуне која је промовисала слободу на све стране без одговорности, али и у демографским променама у француском друштву и недовољној заинтересованости политичара. У питању је дакле један шири друштвени процес и ако се његова тенденција не заустави он током времена може да ескалира - оцењује Гујаничић.

Војска и полиција последња брана

Гујаничић додаје да је сада тешко те класичне вредности поново рехабилитовати, па се делови војске и полиције, који су врло свесни тешке ситуације на терену, постављају као последња, природна брана у одбрани државе и поретка.

Поводом захтева полиције да им се одобре потребна финансијска средства, Гујаничић каже да је издвајање већих буџетских средстава проблем који би влада најлакше решила, али да то није довољно и да је заправо потребно да се промени нека врста неформалног друштвеног обрасца.

- Део проблема лежи и у француском правосудном систему јер се више пута дешавало да полиција одради свој део посла и да криминалци заврше на суду, али да их онда судови веома благо казне или их брзо пусте на слободу. Потребна је промена друштвене климе и да, како то Французи кажу "страх промени табор", односно да они који су деликвенти и криминалци осећају страх од државе и поретка, а не обрнуто. Међутим, до наредних председничких избора је остало мање од годину дана па не верујем да би Макрон и влада нешто радикално могли да ураде у том периоду осим доношења неких закона и мало јачег медијског наступа у смислу најаве неких радикалнијих мера - категоричан је Гујаничић.

Слободан Зечевић каже да иако су председник Макрон и политичари свесни ситуације на терену, проблем је идеолошке природе.

- Да би предузели одређене радикалније мере против исламизма они би морали да изађу из одређеног, већ постављеног оквира и система правне праксе и система поштовања људских права. Велико је питање да ли је Макрон на тако нешто спреман, или иде оном помирљивом логиком и каже: "Добро, чињеница да у овом тренутку имамо толико и толико муслимана на националној територији, мораћемо да научимо да живимо са њима". Међутим, за многе делове француске популације такав живот није живот и те две цивилизације и културе једноставно не могу заједно да живе. То је слична ситуација какву смо имали на Косову, где Срби и Албанци никако нису могли да живе заједно - указује Зечевић.

Писмо некадашњих полицијских званичника и официра француским властима објављено је као петиција која је до недеље имала близу 40.000 потписа.