Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Звечан

ФРАНЦУЗИ ДИГЛИ ГЛАС: "Зауставићемо Британце на Ламаншу", избила велика фрка, Макрон немоћан!

02.11.2020. 10:47
Пише:
Србија Danas/Daily Mail
Brod
Брод / Извор: Профимедиа

Ситуација се знатно погоршала након одлуке о Брегзиту

Француски рибари прите да ће зауставити британску робу на граници уколико Емануел Макрон не успе да постигне договор са њима.

ТАЈФУН РУШИ СВЕ ПРЕД СОБОМ: Земља у колапсу, расте број мртвих (ВИДЕО)

ТАЈФУН РУШИ СВЕ ПРЕД СОБОМ: Земља у колапсу, расте број мртвих (ВИДЕО)

ЧУВЕНИ АМЕРИЧКИ ЕПИДЕМИОЛОГ КРИТИКУЈЕ СТРАТЕГИЈУ БЕЛЕ КУЋЕ: Не подржава поруке главног Трамповог саветника

ЧУВЕНИ АМЕРИЧКИ ЕПИДЕМИОЛОГ КРИТИКУЈЕ СТРАТЕГИЈУ БЕЛЕ КУЋЕ: Не подржава поруке главног Трамповог саветника

ТРАМП НЕ ВЕРУЈЕ НИКОМЕ: Председник САД планира да предузме посебне мере за пребројавање гласова

ТРАМП НЕ ВЕРУЈЕ НИКОМЕ: Председник САД планира да предузме посебне мере за пребројавање гласова

Француски рибари вршили су притисак на обе стране да постигну договор о Брегзиту упозоравајући на могуће блокаде британских производа у луци Кале.

Британија жели да преговара о залихама рибе сваке године, али да избегне царине и квоте на своју робу.

Председник Емануел Макрон и његова влада били су у "шарм" офанзиви у обалским градовима на северу Француске, јавно усвојивши мантру Терезе Меј: "Ниједан договор није бољи од лошег".

Он је био натеран на срамотан успон након самита ЕУ пре више од две недеље признајући да би "тврди Брегзит" у потпуности зауставио француске кочаре (рибаре који пецају мрежом) у британским водама.

Кристоф Хагнер, регионални организатор индустрије морских плодова у луци Болоњ-сур-Мер за синдикат "Конфедерације Генерале ду Траваил" (ЦГТ), рекао је да две стране морају постићи прихватљив компромис.

- Ако видимо да компаније ризикују и да морају да затворе своја врата, онда ће бити демонстрација. Доћи ће до блокаде британских производа.

ЦГТ има 600.000 чланова широм земље и историјски је повезан са француском Комунистичком партијом. Рибари у Булоњу улове чак 80 посто рибе у британским водама. Ниједна понуда не би смирила овај мали град од само 42.000.

То је главно француско рибарско чвориште, на само 40 минута вожње бродом од поморске границе са Британијом.

Тамо се сваке године избаци из воде више од 30.000 тона рибе. Ту је и највећа европска индустрија за прераду рибе, која годишње обрађује 370.000 тона морских производа. Подручје је иначе осакаћено стопом незапослености од 27 процената.

Жан-Мишел Фоурније, педесетогодишњи капетан малог рибарског брода који са својих шест запослених проводи два дана на мору сваких четири до пет дана, рекао је: "Сигурно ће бити последица ако нас не послушају."

- Рибари би могли да преузму на себе корак да блокирају тунел испод Ламанша или би британски камиони могли да буду заустављени у испоруци својих производа у Европи. Надам се да неће доћи до тога. Још нисмо дошли до тога. 

Фоурније каже да ниједан посао неће уништити француску индустрију, указујући на то колико је мало снаге имао Макрон у читавом процесу Брегзита.

Његов рејтинг пао је испод 40 одсто прошлог месеца усред критика на његов начин да се бави пандемијом и таласом исламистичких терористичких напада.

Риболов је такође политички динамит у Француској. Лидерка крајње десничарске странке "Национални фронт" Марин ле Пен освојила је скоро 45 одсто гласачких листића у Булоњу на председничким изборима 2017. године.

Њој се широко саветује да буде противкандидат Макрону на изборима 2022. године. Још један булоњски рибар Лоик Мањол (45) рекао је: - Тако смо се заситили да више не верујемо у било шта што нам се каже.

- Због штете, само желимо да нам Борис Џонсон дозволи да наставимо са послом у водама у којим ловимо последњих пет деценија. Не желимо да изгубимо приступ тим водама. Без тога једноставно више нећемо постојати. 

Британски владин закон о рибарству, који иде на расправу у Парламент, укида аутоматска права приступа кочарима-рибарима ЕУ. Страни бродови ће морати да приложе дозволу ако лове рибу у британским водама. Бивши риболовац Жерард Вакоњ (72) је рекао:

- Ако се ставим на место британског рибара, разумем их, али они не могу имати приступ европском тржишту, а да истовремено овде сви остану без посла. Не можете у исто време чувати свој колач и јести га.  

Рибари у Нормандији, који улове близу половине своје рибе у британским водама, такође кажу да ће поступити против британских извозника ако обе стране не постигну споразум. Софи Лерои, која са супругом поседује четири кочарске мреже у луци Шербур, рекла је за лист "Quest Франце":

- Ако не буде договора, нећемо дозволити ниједној британској риби да уше у наше француске луке. Нећемо жртвовати своје пословање, а онда пустити Британце да продају своје производе овде.