Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Звечан

НАТО ОБЈАВИО СНИМАК ДРАМЕ ИЗНАД БАЛТИЧКОГ МОРА: Директан окршај француских и руских ловаца (ВИДЕО)

03.03.2024. 09:58
Пише:
Србија Danas/Oružjeonline.com
Francuski i ruski avion
Француски и руски авион / Извор: Фото: X/Printscreen/@NATO_AIRCOM

Ситуација постаје све опаснија

Два француска ловачка авиона Мираж 2000-5 пресрела су два руска авиона Су-30М изнад Балтичког мора 29. фебруара, означавајући напет тренутак у већ затегнутим односима између НАТО-а и Русије.

АМЕРИЦИ ПРЕТИ ХАОС?! Тексас на ивици сецесије: УПОЗОРАВАЈУ се грађани на ЈЕДНУ појавуTeksas

АМЕРИЦИ ПРЕТИ ХАОС?! Тексас на ивици сецесије: УПОЗОРАВАЈУ се грађани на ЈЕДНУ појаву

МЕЋАВА НЕ ПРЕСТАЈЕ! ОПШТИ КОЛАПС НА ЗАПАДУ САД: Калифорнију погодило снежно невреме, планине Сијера Неваде под снегом, аутопут блокиранKalifornija, SAD, nevreme

МЕЋАВА НЕ ПРЕСТАЈЕ! ОПШТИ КОЛАПС НА ЗАПАДУ САД: Калифорнију погодило снежно невреме, планине Сијера Неваде под снегом, аутопут блокиран

ДРАМА НА ТАЈМС СКВЕРУ! Пронађена БОМБА у центру Њујорка, полиција кренула у акцију, а онда је уследио ХАОС (ВИДЕО)Tajms skver, Njujork, SAD

ДРАМА НА ТАЈМС СКВЕРУ! Пронађена БОМБА у центру Њујорка, полиција кренула у акцију, а онда је уследио ХАОС (ВИДЕО)

Команда ваздухопловних снага НАТО-а објавила је на мрежи "X" такође поделила видео са изјавом "Погледајте како је изгледало када су два француска Миража 2000-5 јуче пресрели два руска авиона Су-30М изнад Балтичког мора."

Инцидент се догодио када су француски ловци, који су део НАТО мисије Балтичке ваздушне полиције, покушали да пресретну руске авионе док су се приближавали међународном ваздушном простору.

Након пресретања изнад Балтичког мора, француски ловци су распоређени у нову мисију, где су још једном пресрели руски авион, овог пута АН-72, који је летео у међународном ваздушном простору северно од Пољске, наводи се у поруци НАТО Ваздухопловне команде на X, некада Твитеру.

У међувремену, Генералштаб Оружаних снага Француске (ЕМА) саопштио је да је руски авион СУ-30М пресретнут "код обала Летоније", док је транспортни авион Ан-72 пресретнут "код литванске обале".

До сусрета у ваздуху дошло је у тренутку када је руски председник Владимир Путин упутио оштру критику Западу. Путин је упозорио на могућу употребу нуклеарног оружја против земаља НАТО-а ако распореде снаге да помогну Украјини против потенцијалног руског тријумфа.

Док је већина Путиновог говора у Федералној скупштини Русије била фокусирана на унутрашње ствари, он је издао строго упозорење, указујући на мере одмазде против Запада ако руска територија буде нападнута.

Иако је истицао спремност руских стратешких нуклеарних снага, Путин је приметио да западни лидери на рат гледају као на "цртани филм".

Поносно је тврдио да се у Украјини користи најсавременије руско хиперсонично нуклеарно оружје, попут пројектила Кинџал и Циркон, са додатним системима који се приводе крају у фазама тестирања.

Након варнице руског рата у Украјини, НАТО је значајно појачао своју противваздушну одбрану на источном крилу, распоређујући додатне авионе и копнену противваздушну одбрану док обавља надзорне летове.

Током 2023. године, ваздухопловне снаге НАТО-а широм Европе су се кретале преко 300 пута како би пресреле руске војне авионе који су се приближавали ваздушном простору Алијансе, при чему се већина ових пресретања догодила изнад Балтичког мора.

Најновији сусрет доприноси низу догађаја који укључују руске и војне снаге НАТО-а усред текућег сукоба у Украјини.

Прошлог месеца, француски министар одбране пожалио се на инцидент у којем су руске снаге запретиле да ће оборити француски осматрачки авион који патролира међународним ваздушним простором изнад Црног мора.

Ово није једини догађај, још 2022. године, руски ловац лансирао је ракету у близини надзорног авиона Британског Краљевског ваздухопловства РЦ-135 Ривет Јоинт који је деловао у међународном ваздушном простору изнад Црног мора, како је известила британска влада.

У напознатијем инциденту, марта 2023. године, влада Сједињених Америчких Држава објавила је видео на којем се види како руски Су-27 прска горивом дрон америчког ваздухопловства, због чега се дрон срушио у Црно море.

С друге стране, руски војни званичници и стручњаци оптужили су снаге НАТО-а да пружају кључне војне обавештајне податке Украјини у њеним операцијама против Русије.

НАТО-ови AWACS авиони, који лете дуж обале Црног мора, користе радаре и опрему за осматрање за праћење активности на полуострву Крим у вези са лансирањем пројектила, ваздушним бомбардовањем и другим војним операцијама украјинских снага у текућем сукобу.

Као одговор, руска војска је интензивирала напоре да ојача своје присуство у борби против НАТО авиона. Без обзира на то, упркос ескалацији тензија, велика већина ваздушних интеракција између НАТО и руских авиона била је безбедна и професионална, при чему су пробоји ваздушног простора НАТО-а од стране руских војних авиона остали ретки и краткотрајни и обрнуто.

Извор: Србија Данас/Oružjeonline.com/Пренео: В.М.