Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Звечан

ИСПРАВКА: Земљотресе није могуће предвидети

07.02.2023. 20:16
Пише:
Србија Данас
Zemljotres u Turskoj
Земљотрес у Турској / Извор: Реутерс

Научне институције одбацују могућност да се земљотрес предвиди.

Анализом портала raskrinkavanje.ba утврђено је да садржај на нашем порталу Србија Данас о наводим тврдњама Холанђанина о земљотресу у Турској представља манипулисање чињеницама. 

Серија земљотреса погодила је Турску у раним јутарњим часовима 6. фебруара 2023. године. Први земљотрес магнитуде 7,8 на Richterovoj скали догодио се у близини града Газиантеп. Након иницијалног потреса уследио је и низ накнадних земљотреса, од којих је један имао магнитуду 7,5 по Richteru. Ови земљотреси разорили су и део суседне Сирије. Према досадашњим информацијама, број жртава премашио је 40.000. 

Одмах након што се земљотрес десио, друштвеним мрежама почеле су да се шире различите теорије завере према којима су ови потреси вештачки изазвани.

Теоретичари завере често као доказ за тврдње да су потреси вештачки изазвани помињу наводно предвиђање Холанђанина Франка Хоогербеетса. Он је по мишљењу неких “предвидио”, а по мишљењу других “најавио” земљотрес у Турској само неколико дана пре него што се он десио.

УТВРЂЕНЕ ЧИЊЕНИЦЕ

Хоогербеетсов tweet у коме се наводи да ће се “пре или касније” десити земљотрес није, уствари, никакво предвиђање потреса, али то није сметало корисницима друштвених мрежа и медијима да га тако окарактеришу.

Пре свега, уопште не постоји могућност да се земљотреси предвиде, на што је одмах указао Европско-медитерански сеизмолошки центар на свом Twitter налогу, свестан виралности тврдњи да је Хоогербеетс предвидио земљотрес који је погодио Турску и Сирију. Могућност предвиђања земљотреса одбацио је и Амерички геолошки институт (УСГС).

Будући да Франк Хоогербеетс не наводи тачно време земљотреса, његов се tweet не може сматрати предвиђањем.

Портал Србија Данас се извињава својим читаоцима због преношења непроверених информација за које је утврђеном анализом установљено да представлају манипулисање чињеницама.

У наставку преносимо измењен наслов и модификован текст како би садржај у потпуности одговарао утврђеним чињеницама.

Море дезинформација и теорија завера покренуо је својим недоказаним тврдњама Франк Хугербетс из Харлема у Холандији после великог земљотреса који је погодио Турскуи Сирију, јер на твитеру наводно тврдио да је предвидео да ће земљотрес одређене јачине погодити ову област. По питању наводног предвиђања земљотреса постоје и научна истраживања у којима се јасно наводи да је земљотрес немогуће предвидети.

На неутемељену тврдњу Холанђанина Франка Хугербитса да је наводно успешно предвидео да ће земљотрес погодити Турску и Сирију реаговале су научне институције попут Европског-медитеранског сеизмолошког центра и Америчког геолошког института (УСГС) где се наводи да:

"Ни УСГС ни било који други научници никада нису предвидели велики потрес. Не знамо како и не очекујемо да ћемо знати у догледно време. Научници УСГС-а могу само израчунати вероватноћу да ће се догодити значајан потрес (приказано на нашој карти опасности) у одређеном подручју унутар одређеног броја година"

У својим тврдњама да је предвидео земљотрес, Хугербитс се позива на метод "кретања планета" чиме се бавила казахтанска платформа за проверу чињеница Factcheck.kz где у својој анализи наводи да су тврдње о утицају положаја планета на сеизмичку активност без научног основа.

Многи медији, а и наш портал међу њима, су Хугербитса представили као научника и истраживача Института за праћење геометрије небеских тела повезаних са сеизмичком активношћу ( SSGEOS) али без објашњења о каквој је институцији реч. Запрвао, тај институт се бави предвиђањем земљотреса на бази поменуте псеудоначне методе, односно нема научних доказа за своје тврдње. 

Платформа Logically указује  да се на Twitter профилу овог Института редовно објављују сличне прогнозе, од којих се већина не обистини.

"СТАРИЈЕ ЖЕНЕ ПАДАЈУ У НЕСВЕСТ, ОСТАЛИ ПЛАЧУ, ГУБЕ СВАКУ НАДУ" Потресно сведочанство Србина из Турске након разорног земљотреса

"СТАРИЈЕ ЖЕНЕ ПАДАЈУ У НЕСВЕСТ, ОСТАЛИ ПЛАЧУ, ГУБЕ СВАКУ НАДУ" Потресно сведочанство Србина из Турске након разорног земљотреса

"ЗАТРПАНИ СУ, ЗОВУ НАС, АЛИ НИКО НЕ ДОЛАЗИ" Најпотреснији снимак из Турске - чују се гласови жена и деце из рушевина како моле за помоћ (ВИДЕО)

"ЗАТРПАНИ СУ, ЗОВУ НАС, АЛИ НИКО НЕ ДОЛАЗИ" Најпотреснији снимак из Турске - чују се гласови жена и деце из рушевина како моле за помоћ (ВИДЕО)

8.000 ЉУДИ ИЗВУЧЕНО ИЗ РУШЕВИНА: Десетине хиљада их остало без крова над главом, Ердоган има решење

8.000 ЉУДИ ИЗВУЧЕНО ИЗ РУШЕВИНА: Десетине хиљада их остало без крова над главом, Ердоган има решење