Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Звечан

ВЕЛИКИ НАПАД НА "СЕЛО ВЕШТИЦА" Због празноверја масовно протерују, туку и малтретирају несрећне жене

07.11.2021. 22:13
Пише:
Србија Danas/DW
veštice
вештице / Извор: Фото: Shutterstock/Ilustracija

Невероватно да ово још увек постоји у 21. веку

Стотине жена у Гани живе у катастрофалним условима, с мало наде да ће се вратити нормалном животу. Чланови њихових породица и суседи оптужили су их да су криве за појаву разних болести, за сушу или пожаре.

Прогањају их зато што су наводно проклеле своје комшије, а понекад и само зато што су се појавиле у ноћним морама других људи. Прошле године је бесна руља линчовала на улици једну 90-годишњу жену.

СУДАНСКА ВОЈСКА УГУШИЛА ПРОТЕСТ У КАРТУМУ: Снаге безбедности реаговале немилосрдно, пучисти разбили демонстранте (ВИДЕО)

СУДАНСКА ВОЈСКА УГУШИЛА ПРОТЕСТ У КАРТУМУ: Снаге безбедности реаговале немилосрдно, пучисти разбили демонстранте (ВИДЕО)

ОЧЕКИВАЛИ КИШУ, А ЗАТРПАО ИХ СНЕГ! Изненадна олуја запљуснула Кину, све се забелело (ФОТО)

ОЧЕКИВАЛИ КИШУ, А ЗАТРПАО ИХ СНЕГ! Изненадна олуја запљуснула Кину, све се забелело (ФОТО)

"КРАЉИЦУ ЕЛИЗАБЕТУ" ДРЖЕ НА НИШАНУ: Руски брод у стопу прати британски носач авиона у Арапском мору

"КРАЉИЦУ ЕЛИЗАБЕТУ" ДРЖЕ НА НИШАНУ: Руски брод у стопу прати британски носач авиона у Арапском мору

Након што су оптужене за бављење врачањем, оне су, понекад са децом, побегле од дискриминације, претњи и физичког насиља у тзв. "села вештица". Влада Гане је још пре неколико година најавила да намерава да затвори све те "кампове за вештице", али то се до сада није догодило.

"Рекао је да би ме требало заклати"

- Сам Бог ме спасао, скоро су ме убили. Дошли су наоружани и претили су да ће ме убити. Онда су ме одвукли из нашег села, а један од њих је извукао нож. Рекао је да би ме требало заклати. Тако сам дошла овамо - прича Колого Тингана, једна од жена које су жртве прогона наводних вештица.

Тингана има 71. годину и од 2016. живи у селу Гамбага, на северу Гане. Гамбага је позната као "село вештица", у ствари својеврсни гето за изопштене жене. Тамо у овом тренутку живи 87 жена, крајем октобра стигле су још три нове жртве.

Неке од њих причају да су их оптужили из љубоморе, на пример зато што су биле успешне у свом послу. Колого Тингана каже да је оптужена за врачање зато што њене муштерије нису могле да јој плате за воће и поврће које је продавала. Па су онда, каже, рекли да је она вештица, да не би морали да плате рачун.

- Несрећна сам и плакала сам кад сам чула да су убили ту старију жену. Па то су зликовци, ти који су то урадили, зар не? Влада мора нешто да учини или ће нас они све побити - рекла је она.

Самсон Лар ради на томе да жене напусте "село вештица". Његова хришћанска хуманитарна организација "Presby Го Home Пројецт" покушава да им помогне, али тешко је организовати чак и безбедан смештај. Често се ради о старијим женама, које су принуђене да спавају у земуницама. Немају кревете. Спавају на струњачама које су положене на земљу.

Самсон Лар каже да већина жена жели да се врати својим кућама, али за њих углавном то више није безбедно.

- Жене живе у сиромаштву. Тренутно немамо ни довољно намирница за њих. Генерално имамо велики проблем са снабдевањем храном. Ево баш јуче је у камп стигла једна нова жена. Каже да ју је свештеник оптужио за врачање. То је варварски - каже Лар.

Влада је "ужаснута"

Пандемија короне – то је само још једна ствар за коју се оптужује те жене, да су оне криве за болест и смрт. Влада Гане зна колике су размере празноверја у земљи и још пре неколико година најавила је да ће затворити "села за вештице".

- Ужасни су и шокантни извештаји о наводним вештицама које изопштавају. Министарство ће затворити све те кампове. Посетили смо камп у Гамбаги и наш циљ је да те жене реинтегришемо уз помоћ тренинга и разговора између представника локалних заједница и наводних вештица. Али неке од њих не желе назад јер се боје да ће, чим се догоди нешто лоше, њих прве оптужити за то - рекла је тадашња министарка за равноправност полова, децу и социјалну заштиту Отико Ђаба.

У Гани постоје шест "вештичијих села" за које се зна, а у удаљеним, руралним крајевима наводно постоје и још нека. У неким регионима Гане људи верују да вештице постоје, а таква села за вештице постоје већ вековима, каже Ламнату Адам из организације "Сонгтаба" која помаже женама.

- Религиозне вође не помажу у решавању проблема, управо супротно. Имамо цркве које практикују егзорцизам, које говоре о врачању кад је неко успешан. Проблем је у празноверју, а оптужене жене немају никакву заштиту, јер чак и полицајци верују у то - каже Ламнату Адам и наглашава да је основни проблем то што у Гани не поштују женска права.

Жене без права

- По правилу се оптужују жене. Многи сматрају да оне немају никаква права, да с њима може да се ради шта се хоће, а да за то не мора нико да одговара. Иронија је то да кад се верује да неки мушкарац има некакве спиритуалне способности, онда се сматра да их он користи како би заштитио породицу и своју околину. А ако се ради о жени, онда је уврежено празноверје да она ту снагу користи да би некоме наудила - каже Адам.

Ипак, активисткиња за женска права Ламнату Адам уочава и позитиван развој: све мање жена живи у "камповима за вештице". Некада су у њима живеле хиљаде жена, а данас око 300.