Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Zvečan

ЗЕЛЕНСКОГ НЕМА НИ НА МАПИ! Британци у страху: Ризик већи него икад - они су кључни играчи на светској позорници

30.03.2023. 10:48
Пише:
Србија Данас/Јутарњи.хр
Vladimir Putin, Si Đinping, Džo Bajden
Владимир Путин, Си Ђинпинг, Џо Бајден / Извор: Фото: СрбијаДанас/Саша Džambić/Shutterstock/Youtube ЦНБЦ Телевисион/МСНБЦ

Још од доба "Хладног рата" британска Влада није представила тако суморну слику у ком смеру свет иде
.

Пре две недеље је британском парламенту представљена најновија, врло суморна Владина процена претњи.

"Све су већи изгледи да ће се међународно безбедоносно окружење додатно погоршати у надолазећим годинама... ризик од ескалације већи је него икад у последњим деценијама", стоји између осталоа у процени.

ЛОНДОН ИЗДАО УПОЗОРЕЊЕ! "Путин припрема нови талас!"

ЛОНДОН ИЗДАО УПОЗОРЕЊЕ! "Путин припрема нови талас!"

ДАН КОЈИ ОДЛУЧУЈЕ О ТРАМПОВОЈ СУДБИНИ Афера бившег председника са глумицом филмова за одрасле тресе свет - сви чекају само једно

ДАН КОЈИ ОДЛУЧУЈЕ О ТРАМПОВОЈ СУДБИНИ Афера бившег председника са глумицом филмова за одрасле тресе свет - сви чекају само једно

ЕРДОГАН НАЈАВИО ПОСЕТУ ПУТИНА: Долазак руског председника од изузетног значаја за Турску

ЕРДОГАН НАЈАВИО ПОСЕТУ ПУТИНА: Долазак руског председника од изузетног значаја за Турску

Још од доба "Хладног рата" британска Влада није представила тако суморну слику у ком смеру свет иде, пише у коментару The Телеграпх. Свет је данас подељен у две конкурентске сфере утицаја, при чему Русија и Кина промовишу постзападни глобални поредак који је више наклоњен њиховим властитим ауторитарним моделима власти него отвореној и транспарентној демократији.

Упркос томе, иако суочен с растућим поверењем у осовини Кина - Русија, Запад је заузео став негирања, а међународне институције успостављене за заштиту односа у свету су парализоване. Украјина је најочитија манифестација овог новог сукоба, а земље чланице НАТО-а успеле су да организују помоћ за снаге Кијева. Али, све то би могло да представља само почетни мали окршај у новом и далеко сложенијем сукобу, наводе у коментару Тобиас Елвуд и Хамиш де Бретон-Гордон.

Две могуће будућности

Глобализација какву је свет познавао, констатују, сада умире. Шта ће је заменити, нејасно је, а историчари би се у будућности могли да осврћу на 2023. као годину која је одредила судбину века. Ако домине у Украјини почну да се руше у једном смеру у домино ефекту, руски председник Владимир Путин не само да ће преживети, него ће и тријумфовати, проглашавајући победу док ће сукоб стагнирати до мртве тачке, а подршка Запада се расипати.

Vladimir Putin
Владимир Путин / Извор: Фото: Tanjug/Sergey Guneyev, Спутник, Кремлин Поол Пхото виа АП, Филе

Такав исход још увек постоји као могућност. упркос низу тактичких грешака на почетку сукоба, запањујућим жртвама, снажним санкцијама и губитку стотина и стотина борбених возила, Путинов наратив још увек снажно делује и опчињава руски народ. Превише Руса јерује да је рат неопходан корак у коначном заустављању НАТО-овог напредовања у смеру истока према њиховој домовини.

Као што историја учи, Русија врло добро подноси тешка времена. Ако Путин некако изгура ову годину, онда би то могло да значи да је можда пребродио бурну реакцију Запада на инвазију на Украјину. Водећи кандидати за републиканску номинацију у председничкој трци у САД-у очито су мање заинтересовани за подршку Украјини од актуелног председника Џоа Бајдена, а незадовољство због сукоба расте и у неким другим деловима света. У таквој будућности, Путин би могао да има одрешене руке у својим покушајима да поврати и неке друге делове некадашње територије Варшавског пакта у своју, руску сферу утицаја.

Али, ако ће се домина рушити на другу страну, могућа је и другачија будућност. Украјина би у таквој будућности могла да осигура додатну војну опрему која јој је потребна да пробије руску одбрану, ослободи Донбас, потисне Русе с Крима и оствари победу која би заувек одзвањала ​​кроз историју. У таквом свету Путинови би дани били одбројани, а територијалне амбиције Москве увелико ограничене.

Домина ће се срушити у 2023.

Свет је сада у некој позицији равнотеже између ове две могуће будућности. Упркос томе што бројне западне земље честитају и саме себи и међусобно, задовољне што Украјина још увек није поражена и због тога што је НАТО показао да и даље има сврху те је био спреман да Кијев снадбе војном опремом, остаје неугодна истина да им је требало пуно предуго да се супротставе Путиновим претњама и хвалисању, али и да остатак света није нужно Западу уз бок.

Превише земаља које нису део Запада није потписало санкције против Русије, а док ће налог за хапшењем Путина Међународног кривичног суда помоћи у јачању подршке Запада Украјини, посета кинеског председника Си Ђинпинга деловаће тако да ће далеко већи број држава широм света да остану необично тихе када је у питању руска илегална инвазија. Та посета такође ће у Русији бити кориштена на начин да илустрира како Путин још увек има моћне пријатеље који подржавају његову ствар.

Но, Сијева посета Москви наглашава како и он схвата колико би исход рата у Украјини могао бити кључан. Садашњи трендови показују да ће овај век бити дефинисан исходом коначног сукоба између САД-а и Кине. Имати Русију на својој страни могло би да се покаже од помоћи Пекингу, али ако Путин не успе да спроведе своје циљеве у Украјини и Москва се окрене Западу, Кина би се могла наћи изолована. Домина ће се срушити у 2023. години, а Запад не би требало да допусти судбини да одлучи у којем смеру, закључују аутори.