Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Zvečan

ГЛОБАЛНЕ ШПИЈУНСКЕ ИГРЕ: Нејасна судбина ИРАНСКОГ НАУЧНИКА

09.08.2016. 13:52
Iranski naučnik
Ирански научник / Извор: Реутерс

Погубљење научника оптуженог за издавање тајни Америци нова је мистерија у низу атентата и саботажа око иранског нуклеарног програма.

Од свих мистерија око иранског нуклеарног програма, препуних атентата и саботажа, можда је најнејаснија судбина Шахрама Амирија, научника који је радио за иранску Организацију за атомску енергију. Амири је, како је према извештају АФП-а саопштио портпарол иранског правосуђа, "обешен због тога што је најстроже државне тајне откривају непријатељу", САД.

С обзиром на односе Техерана и Вашингтона, слабо шта би у томе привлачило пажњу да Амири није словио за киднапованог, затим пребега, те хероја, који се наоко својевољно вратио у домовину, премда тешко да није био свестан колико би лако, што се и десило, могао бити преименован у издајника и послат на губилиште.

Iransko postrojenje
Иранско постројење / Извор: Реутерс

Тајна Амиријевих последњих седам година живота послужила је и предизборним препуцавањима у Америци, јер се Хилари Клинтон нашла под оптужбом да је у државној преписци преко приватног e-mail налога, чији је део обелодањен прошле године због избијања скандала око тог кршења безбедносног и другог протокола, спомињан и Амири, чиме је, наводно, изазвана његова смрт.

The referenced media source is missing and needs to be re-embedded.

Од Меке до Америке

Амиријево име се први пут прочуло 2009. године. Тада је отишао на хаџилук у Меку. Уместо да се кући врати душе ближе Богу, нестао је и појавио се у Америци. Како је заиста тамо завршио, мало ко је знао, а сада је и тај списак краћи за једно име.

Испрва је у видео-снимку, као што је оптуживала и његова земља, тврдио да су га отели ЦИА и Саудијци и дрогираног га пребацили у Америку, где је некако измакао чуварима и сад се скрива. Затим је испливао још један снимак на којем прича како живи слободно у Аризони.

ПРИПРЕМА ЗА СУДЊИ ДАН: Американци имају НОВО НУКЛЕАРНО ОРУЖЈЕ!

Тиме се сагласио са званичницима свог "домаћина", који су, подсећа Ројтерс, касније изјављивали да је Вашингтон примио корисне информације од Амирија, те да је он у сваком тренутку могао да иде куда год је пожелео. Ту слободу је након годину дана у САД, Амири напрасно одлучио да искористи тако што ће се вратити у Иран.

У Вашингтону су то објашњавали тиме да је можда био под притиском због породице, која је све време била у Ирану. Амири је и то негирао. У Ирану је дочекан као јунак, али је ускоро ухапшен и осуђен на затвор због издаје. Пре неколико дана, међутим, његова породица је за BBC izjavila да им је испоручено његово тело с траговима конопца око врата.

За ту изненадну егзекуцију амерички сенатор и члан Републиканске странке Том Котон је у интервјуу за ЦБС оптужио Клинтонову, кандидаткињу демократа за Белу кућу. Према том тумачењу, да она - у то време државни секретар - и њени сарадници нису неопрезно говорили о Амирију у мејловима преко њеног приватног налога, не би Иранци непобитно увидели да их је Амири издао и потом га погубили.

СЕУЛ ТВРДИ: Кинези имају ДАЛЕКО ВЕЋИ ПРОБЛЕМ од СЕВЕРНЕ КОРЕЈЕ!

Hasan Rohani i ajatolah Ali Hamnei
Хасан Рохани и ајатолах Али Хамнеи / Извор: Реутерс

Додуше, први део електронских порука са налога Клинтонове процурио је у јавност још пре око годину дана, док је остатак  - не рачунајући оних 30.000 који су наводно уништени - званично објављен почетком ове године.

У два мејла које је Клинтонова примила, Амиријево име се не наводи, али је из контекста очигледно да је о њему реч. Он се ословљава као "пријатељ", који  није задовољан "припремама" за свој "одлазак". Из тога би се дало закључити да је одлука о његовом повратку у Иран већ била донета, из разлога који су и даље мутни. Неколико сати након првог мејла у мкоме се алудира на њега, Амири је ушао у пакистанску амбасаду у Вашингтону, приступио одељењу где је Иран, у недостатку формалних дипломатских односа са САД, имао своје представништво и затражио да оде кући.

Услуге вредне више милиона долара

Након што је тамо допао решетака, и амерички медији су почели да наводе како је сарађивао са америчким службама, премда се не зна да ли је имао податке вредне милионе долара, колико се повремено спекулисало да је добио за своје услуге. Нагађало се и да је Амири био двоструки агент намерно подметнут непријатељу.

У то време беснео је тајни рат око иранског нуклеарног програма. Наводно су 2006. године САД покренуле операцију "Олимпијске игре" чији је циљ био саботажа нуклеарних капацитета Техерана. У тој операцији је, како се верује, у компјутере иранских нуклеарних постројења 2009. године убачен вирус "Стакснет" који их је оштетио и удаљио од евентуалне производње атомске бомбе.

НАРОД КОЈИ "НЕ ПОСТОЈИ": Google уклонио ПАЛЕСТИНУ СА МАПЕ!

Између 2007. и 2012. године петоро иранских научника укључених у нуклеарни програм је страдало у атентатима, док је шести преживео напад и постао шеф националне Агенције за атомску енергију. Ти атентати су најчешће приписивани тајној служби Израела, чији су представници у разним приликама неформално стављали до знања да јесу умешани у те акције, као и у низ експлозија које су разарале место надомак Техерана где су се одвијале пробе атомских пројектила.

Споразум између Ирана и САД и пет светских сила о нуклеарном програму потписан је пре годину дана. Амирију то није помогло.