Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Zvečan

ГОДИНА РАТА: Ових ПЕТ догађаја обележили су руску војну интервенцију у Сирији (ВИДЕО/ФОТО)

30.09.2016. 14:14
Ofanziva sirijske vojske
Офанзива сиријске војске / Извор: СД/илустрација

Пре тачно годину дана Москва је започела војну интервенцију у Сирији, на захтев званичног Дамаска.

Како се наводи, док је убијала џихадисте, руска војска је претрпела губитке, али је постала лидер у покушајима за стабилизовање ратом захваћене државе.

Како подсећа РТ, 30. септембра руски авиони су започели прве нападе против терориста у Сирији, гађајући положаје близу градова Хомс и Хама. До тог периода, коалиција на челу са САД је већ била активна у Сирији више од годину дана, али је Русија једина земља која је за то добила званичних захтев од сиријског председника Башара ел Асада.

АНЂЕЛИ НА СИРИЈСКОМ НЕБУ: Ако ОНИ промаше, стотину људи ће УМРЕТИ! (ВИДЕО)

1 - Ослобађање Палмире

Palmira
Палмира / Извор: Профимедиа

Као једно од највећих достигнућа истиче се ослобађање древног града Палмире. Један од кључних градова у земљи је био под контролом Исламске државе од маја 2015. године, све до марта ове године када су га преузеле државне снаге, уз подршку руских авиона.

Џихадисти су уништили бројне историјске знаменитости, а иза себе су оставили миниране путеве, објекте и културно благо. Руски и сиријски деминери су открили на хиљаде мина читећи простор око историјског града, а у част обављеног посла светски познати руски диригент Валери Георгијев извео је концерт.

ДАН КАДА ЈЕ ВАШИНГТОН ЗАНЕМЕО: Година руске војне интервенције у Сирији (МАПА/ФОТО)

2 - Обарање Сухоја Су-25

Обарање руског авиона изнад границе Сирије и Турске се истиче као најтрагичнији инцидент. Тада је турски авион оборио руски Су-24. Један пилот је убијен, а други је успео да преживи.

Анкара је тврдила да је летелица повредила њен ваздушни простор, али је Москва остала при становишту да се инцидент догодио на небу изнад сиријске територије. Током акције спасавања руска војска је изгубила и један хеликоптер, који су милитанти напали са земље.

РУСКИ ГЕНЕРАЛ УПОЗОРАВА! Џихадисти спремају нападе ХЕМИЈСКИМ оружјем и већ су одредили ЦИЉЕВЕ!

Председник Русије Владимир Путин је овај инцидент назвао "забијањем ножа у леђа", после чега је Москва увела санкције Турској. У јуну се турски председник Реџеп Тајип Ердоган извинио и билатерални односи су поново нормализовани.

3 - Смањење руског војног присуства у Сирији

Битан датум за руске акције био је и 15. март, када је Путин наредио повлачење већег броја руских авиона, као и особља из Сирије, уз напомену да је већи део операције завршен. Тада је саопштено да су руски авиони извршили око 7.000 напада, уништили скровишта џихадиста и убили 13.000 терориста.

Остале јединице руских ваздушних снага су остале у Сирији као подршка званичној војсци, лојалној председнику Башару ел Асаду.

ПОНОСНИ ТАТА: Путинови СИНОВИ са Алином Кабајевом први пут у јавности?! (ФОТО)

Ruska vojska u pokretu
Руска војска у покрету / Извор: Профимедиа

4 - Хуманитарна интервенција

Напомиње се и да је Русија успоставила и Центар за остваривање примирја, који има задатак да надгледа имплементацију постигнутих мировних договора. Такође, 28. јула ове године успостављени су безбедносни коридори којима су цивили могли да оду из Алепа, а у плану се нашао и четврти пут за терористе који су желели да се предају. Коридори су коришћени и за допремање хуманитарне помоћи, углавном воде и лекова.

Москва је испоручила десетине тона хуманитарне помоћи.

(УЗНЕМИРУЈУЋЕ!) ВЕЗАЛИ ГА, ПА СЕ ИЖИВЉАВАЛИ НАД ЊИМ! Сиријског војника ЗВЕРСКИ тукли моткама!

5 - Мировни процес

Поред битке у ваздуху, Русија је уз САД била кључан партнер у постизању мировног решења за Сирију. Након низа састанака у Женеви, шефа руске дипломатије Сергеј Лавров и његов амерички колега Џон Кери постигли су договор оо прекиду ватре у Сирији. 

Договор је укључивао прекид војних акција како побуњеничких, тако и владиних снага. Терористичке групе нису биле укључене у договор. После успостављања Центра за примирје, Москва је предала податке Вашингтону. Ипак, у наредним недељама, после потписивања договора 27. фебруара, примећено је систематско кршење договора од стране побуњеника које подржавају САД. Москва је затражила од Вашингтона, после новог договора Лаврова и Керија, да утиче на противнике Асадове власти да се суздрже од војних акција, али то тога није дошло, већ је уследила нова рунда оптужби на рачун Москве.

СИРИЈЦИ СТИСЛИ ЏИХАДИСТЕ У ХОМСУ: Циљ је ПРЕУЗИМАЊЕ стратешки важне планине АЛ ШАЕР (ФОТО/ВИДЕО)

04.12.2014
04.12.2014 / Извор: Профимедиа

Било је јасно да је договор требало кориговати, те је након нове рунде преговора 9. септембра у Женеви постигнут нови договор који је ступио на снагу 12. септембра. Међутим, и овога пута мир је кратко трајао, а међусобне оптужбе су настављене и до дањашњег дана.