Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Звечан

ГОЛАНСКА ВИСОРАВАН место ОКРШАЈА: Стратешко место конфкликта Ирана и Изреала ПЛАШИ МОЋНЕ ЛИДЕРЕ

11.05.2018. 22:29
Пише:
Србија Данас/Република
Sirija
Сирија / Извор: Профимедиа/илустрација

Сирија већ дуго покушава да поврати оно што јој је узето

Застрашујући ракетни окршај Ирана и Израела у ноћи између среде и четвртка на територији Голанске висоравни отворио је вишедеценијске ране повезане с тим подручјем, због чега се страхује да би даља ескалација сукоба на њему увукла свет у прави пакао.

Реч је о територији на југозападу Сирије, коју је Израел унилатерално присвојио 1981, а која је од огромног значаја како за ту тако и за остале земље региона. Осим што у војном смислу представља стратешку тачку за израелске одбрамбене, али и нападачке снаге, она тој већински пустињској држави обезбеђује и снабдевање водом.

Међутим, Сирија већ дуго покушава да поврати оно што јој је узето, а на томе је посебно почео да инсистира председник Башар ел Асад, ком су преговоре с владама у Тел Авиву отежали сукоби започети на тлу његове земље 2011.

Медији тврде да је Израел наводно припремао удар много ширих размера на иранске положаје у Сирији, али да му је уништена једна војна база на Голану.

Израелци највише стрепе од "шиитског полумесеца"

- већински шиитски Иран је деценијама, посебно након Исламске револуције 1979, био изолован

- полако је почео да се враћа на сцену након што је Америка извела инвазију на сунитски Ирак, којим је владао Садам Хусеин, и годинама потискивао утицај Ирана у региону

- отад почиње да се користи термин "шиитски полумесец" за територију на коју шиитско становништво претендује да успостави утицај

- зато је Запад са сунитском Саудијском Арабијом и Катаром смислио Арапско пролеће - да би се сузбио утицај шиита у многим државама (Либија, Египат, Тунис)

- посебно осетљив је био положај Бахреина, где већинским шиитским становништвом влада сунитска мањина, а у ком се налази веома важна америчка база (побуна шиита је угушена)

- најслабија карика у региону је остала Сирија, где већинским сунитима влада шиитска мањина и то са Алавитима, којима припада и сиријски лидер Башар ел Асад

- верује се да Асад са Ираном хоће да повеже територију шиита

- горњи крај "полумесеца" повезује Либан, где је на власти покрет Хезболах - створио га је Иран и он у Сирији ратује за Асада, а много смета Израелу

- на јужном крају је Јемен, где годинама траје рат сунитске коалиције предвођене Саудијском Арабијом против шиитског и проиранског јеменског покрета Хута

- део "полумесеца" обухвата и територију Саудијске Арабије, где већином живе шиити, и због чега Ријад стрепи од устанка

Ствар је додатно отежао израелски премијер Бењамин Нетањаху, који се заложио за оштрији став према Голану када је дошао на власт 2009. Тада је тек постало немогуће да Израелци пристану на захтев Сиријаца да се границе на Голанској висоравни врате на оне из времена пре 1967, а што би подразумевало потпуно повлачење Израела.

Тада би се под контролу Дамаска ставила и источна обала Галилејског језера, које је главни извор воде Израелу.

Актуелну ситуацију додатно је погоршала умешаност Ирана у читав конфликт с обзиром на то да та земља подржава Асадова стремљења, а с друге стране, за Израел сматра да не треба да постоји. Такав став је потврђен и у петак, када је иранско министарство спољних послова саопштило да ће по сваку цену "подржати право Сирије да се брани од агресије Израела".

- Срамно је што међународна заједница ћути на напад који је Израел извео на сиријско тло и убио 23 људи - поручио је портпарол тог министарства Бахрам Касеми.

Европске земље треба снажније да се успротиве деловању администрације америчког председника Доналда Трампа око иранског нуклеарног споразума и да се не понашају као вазали САД.

Неопходно је хитно обуставити све непријатељске акте и провокативне акције како би се избегло ново распламсавање сукоба на Блиском истоку. Све стране треба да покажу максималну уздржаност.

Попут СПАРТАНАЦА одолевају КРВОЖЕДНИМ џихадистима: Шиити херојски одбранили своју ЕНКЛАВУ (МАПА/ФОТО)

Споразум са Ираном није идеалан, али то што је Америка једнострано отказала тај уговор, који је усаглашен и одобрен у Савету безбедности УН, поткопава поверење.

У међувремену, појавиле су се тврдње да је Израел у ноћи између среде и четвртка планирао удар много већих размера на иранске положаје у Сирији, али да је одустао од тога јер су му снаге Ирана нанеле огромну штету на ПВО системима на Голанској висоравни.

Према још непотврђеним медијским извештајима, Израелци су остали без доброг дела важне војне базе на том простору, али је било забрањено да се о томе говори.

- Иранске снаге су из Сирије испалиле више од 67 разорних далекометних пројектила град и ракета фајр, од којих је израелски ПВО систем "Ирон доме" успео да пресретне само 20 пројектила. Остали су погодили циљеве - наводе медији и додају да је из Тел Авива, међутим, саопштено како жртава и материјалне штете није било, али да је то дезинформација.

- Израелска војска је блокирала место где су ракете пале и тамо је забрањен приступ медијима. Ипак, становници Голанске висоравни тврдили су да је више од 40 кола Хитне помоћи ушло у војну базу - истичу медији и наглашавају како је ситуација око Голана посебно напета јер се већ деценијама на Блиском истоку воде два рата, а сукоб око те територије би могло да увуче и остатак света у конфликт, пре свега због многобројних савезништава и интереса. Један сукоб води се између Арапа и Израелаца, док је други између сунитских и шиитских муслимана, при чему кључне улоге и даље имају САД и Русија.

Интересантно је да је у петак израелски министар одбране Авигдор Либерман позвао Асада да ослободи земљу иранских снага, упозоривши га да њихово присуство угрожава Сирију.