Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Звечан

ХАИТИЈУ НИКАКО ДА КРЕНЕ: Острво је у пакту са ђаволом - војске психопата, диктатори, главе деце на копљима, вуду магија

09.07.2021. 15:04
Пише:
Србија Данас/Курир
Haiti
Хаити / Извор: Реутерс

Брутално убиство председника гурнуло је дубоко несрећну земљу у још већи хаос

Шта је довело до тога и зашто је убиство Жовенела Моиза само најновија "рецка" у бруталној историји острва. Смртоносна пуцњава одјекивала је Порт-о-Пренсом док се полиција Хаитија борила са тешко наоружаним мушкарцима осумњиченим за брутално убиство председника.

ЗАНИМАЈУ ВАС ЕЛЕКТРИЧНИ АУТОМОБИЛИ? Сада можете трговати ценом њихових акција!

ЗАНИМАЈУ ВАС ЕЛЕКТРИЧНИ АУТОМОБИЛИ? Сада можете трговати ценом њихових акција!

ВЕЛИКА ТРАГЕДИЈА: Млада ТикТок звезда (19) извршила САМОУБИСТВО

ВЕЛИКА ТРАГЕДИЈА: Млада ТикТок звезда (19) извршила САМОУБИСТВО

ПАПА ФРАЊА ИМАО ТЕМПЕРАТУРУ ПОСЛЕ ОПЕРАЦИЈЕ: Не осећа се довољно добро!

ПАПА ФРАЊА ИМАО ТЕМПЕРАТУРУ ПОСЛЕ ОПЕРАЦИЈЕ: Не осећа се довољно добро!

Власти Хаитија саопштиле су да су четворица осумњичених убијени, шесторица су ухапшени а двојица су побегла. Међу ухапшенима су и двојица Американаца, укључујући Џејмса Солажа, бившег телохранитеља у канадској амбасади на Хаитију.

Претварајући се да су амерички агенти, нападачи су упали у дом председника Жовенела Моиза и изрешетали њега и његову супругу која је тешко рањена. Нападачи су, према речима званичника били "добро обучени професионалци, убице, командоси".

Премијер Хаитија Клод Жозеф, који је прогласио опсадно стање у земљи, апеловао је на грађане да не линчују преостале осумњичене него да их ухвате и предају властима.

Обични Хаићани који су се придружили потери запалили су аутомобиле које су нападачи користили и претукли двојицу осумњичених које су пронашли како се крију у жбуњу. Испред полицијске станице где се верује да су осумњичени окупила се маса људи која је узвикивала "Спалите их".

За сада није јасно да ли је полиција пронашла све осумњичене иако је шеф полиције Леон Шарл рекао да је сада сва њихова пажња усмерена на идентификовање организатора атентата.

Нападачи су, како се наводи, упали у председников дом у 1 сат ујутру, везали његово особље и улетели у Моизеову спаваћу собу где су испалили 12 метака у њега. Његова жена Мартин евакуисана је у Мајами и у стабилном је стању. Њихова ћерка Жомарли, која је такође била у кући, сакрила се у спаваћој соби и неповређена је.

Žovenel Moiz, ubijeni predsednik Haitija
Жовенел Моиз, убијени председник Хаитија / Извор: Реутерс

Убиство Моизеа гурнуло је ову карипску земљу у хаос, иако је хаос "нормално" стање у земљи Папа Дока, његових застрашујућих батинаша Тонтон Макутеа и вудуа. Хаити је, пише Дејли мејл, толико сиромашан да је већина дрвећа посечена како би имали угаљ.

Убиство председника најновија је велика катастрофа, после разорног земљотреса од седам степени Рихтера који је 2010. сравнио већи део Хаитија и убио 300.000 људи. Убрзо потом, амерички евангелистички проповедник Пат Робертсон узбуркао је духове када је рекао да Хаићани трпе последице пакта који су њихови праоци потписали са ђаволом.

Проповедник је, позивајући се на предања и фолклор, тврдио да су робови толико очајнички желели да се ослободе својих француских господара да су организовали вуду рутуал - познат као церемонија Боа каиман - и позвали мрачне силе да им помогну у побуни 1971. године.

Неки су причу одбацили као хришћанску пропаганду али је било и оних који верују да је таква клетва разлог бесконачне ноћне море у којој се земља налази. Хаити је створен у крви и током целе историје није се извукао из ње. Француска колонија Сен Доминге, коју је Шпанија препустила Француској 1697. године била је рудник блага за Француску. Међутим, плантаже шећера које су биле главни извор богатства зависиле су од огромног броја афричких робова, неких 40.000 годишње.

Њихов живот је био потпуна патња. Иако су морали да раде само две године да би отплатили своје "трошкове", власници плантажа су из искоришћавали до смрти па већина не би ни поживела те две године. Робови су спавали у препуним шупама, без много хране и воде а плантажери су их сурово кажњавали бацањем у кључали шећерни сируп или би их угурали у буре са шиљцима окренутим ка унутрашњости бурета и пуштали низ падину.

Pobuna robova na Haitiju
Побуна робова на Хаитију / Извор: Профимедиа

Када је у Француској избила револуција 1789. године, белци су били бројчано надјачани и робови су се побунили две године, показавши сво дивљаштво које су научили од Француза. Одсечене главе европске деце носили су на копљима испред робовске војске.

Обе стране починиле су бројна зверства и крваве масакре да би робови коначно извојевали своју слободу 1804. године само да би први владар независног Хаитија, бивши роб Жан-Жак Десалине био убијен две године касније.

Pobuna robova na Haitiju
Побуна робова на Хаитију / Извор: Профимедиа

После још једне револуције 1911. Хаити је убедио Вашингтон да неће моћи да им плати дугове због чега су Американци окупирали острво 1915. и напустили га тек 1934. године. Уследили су нови немири, побуне, убиства, масакри и репресивни режими који су кулминирали доласком једног од најстрашнијих диктатора модерог доба.

Франсоа Дивалије, бивши лекар који је тако добио надимак "Папа Док" постао је председник 1957. године. Деспот је своју вољу спроводио уз помоћ злогласне тајне полиције, Тонтон Макутеа који су са својим карактеристичним сламнатим шеширима, фармеркама и наочарима за сунце мучили, силовали и убијали свакога ко би им се успротивио. Процењује се да је режим Папа Дока убио неких 60.000 људи.

Дивалије је био следбеник вудуа, локалне религије која је спој католицизма и западноафричких традиција. Изградио је имиџ по узору на Барона Самедија, злог духа гробља из вудуа, кријући очи наочарима за сунце и говорећи пригушено. Тонтон Макуте су назване по бабарогама које су киднаповале лошу децу и јеле их за доручак.

Дивалије је, наводно, чувао у креденцу главу свог ривала Блушеа Филогена који је покушао да га збаци. После његове смрти 1971. године, Папа Дока је заменио Бејби Док, његов 19-годишњи син Жан-Клод који је наставио очеву политику.

Када је Бејби Док побегао од пуча 1986. године, у свом BMW-u који је утерао у карго авион америчке војске који га је одвезао у Париз, наводно је са собом понео и 900 милиона долара украденог новца. Бесни Хаићани наоружани мачетама јурили су преостале Тонтон Макуте по улицама.

Лидери који су потом долазили на власт често су се сусретали са насилним протестима, махом изазваних несташицама хране и нафте, сиромаштвом и корупцијом. Жовенел Моиз, кога су такође сматрали за диктатора и који је оптужен за корупцију и муљање са фондовима, искористио је своју контролу над правосудним системом да се све оптужбе против њега одбаце. Зашто је Хаити тако дисфункционалан? Осим лоших вођа, дуговања Француској и раног непријатељства западних земаља, неки криве и вуду, пише ДМ.

Већина на Хаитију поштује вуду иако га не практикују и многи сматрају да је реч о лошој магији. Критичари кажу да је вуду код сујеверних Хаићана изазвало ужасан фатализам због ког не могу да се искобељају из хаоса у коме живе. Ако је то тачно, наводи британски лист, онда се Хаити никада неће ископати из беде у којој је.