Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Звечан

ГРАД ОД 53.000 ЉУДИ ПОД КОНТРОЛОМ 100 ЏИХАДИСТА: ИСИС заузео Палму, одсечене главе по улицама, убијају белце и децу

29.03.2021. 16:46
Пише:
Србија Danas/The Сун
Al-Šabab, ISIS
Ал-Шабаб, ИСИС / Извор: СД/илустрација

Људи се спасавали чамцима и бродовима у стилу француског Данкерка

Један Британац је убијен, а 40 странаца је нестало након што су наоружани припадници ИСИС-а напали конвој који је очајнички бежао од крваве опсаде хотела у Мозамбику. Конвој странаца који живе и раде у Мозамбику напали су фанатици Исламске државе на северу земље, убивши најмање седам особа, кажу извештаји са лица места.

"УХВАТИЛИ СУ МОГ НАЈСТАРИЈЕГ СИНА И ОДСЕКЛИ МУ ГЛАВУ" Зверски су убијали малу децу - исповест мајке леди крв у жилама

"УХВАТИЛИ СУ МОГ НАЈСТАРИЈЕГ СИНА И ОДСЕКЛИ МУ ГЛАВУ" Зверски су убијали малу децу - исповест мајке леди крв у жилама

ПЛАЖА У МОЗАМБИКУ ПРЕКРИВЕНА ОБЕЗГЛАВЉЕНИМ ТЕЛИМА: Џихадисти напали хотел, туристи бежали ка чамцима! (ВИДЕО)

ПЛАЖА У МОЗАМБИКУ ПРЕКРИВЕНА ОБЕЗГЛАВЉЕНИМ ТЕЛИМА: Џихадисти напали хотел, туристи бежали ка чамцима! (ВИДЕО)

КОНАЧНО ОСЛОБОЂЕН? Покренуо се брод који је блокирао Суецки канал (ВИДЕО)

КОНАЧНО ОСЛОБОЂЕН? Покренуо се брод који је блокирао Суецки канал (ВИДЕО)

Крвава заседа догодила се испред хотела у Палми, у близини највећег афричког гасног пројекта. Током десетодневне опсаде рударског града заклано је на десетине људи, укључујући и малу децу, известио је "Сандеј тајмс".

Очевици су тврдили да су се мртва тела - од којих су многа била посечена - гомилала. Око две стотине бивших радника било је скривено у хотелу Амарула Палма. Британац, који није именован, убијен је када је покушао да пробије опсаду пробијајући побуњеничке линије у конвоју од 17 аутомобила.

Још увек се воде као нестали најмање 40 људи, укључујући држављане Британије, Француске и Јужне Африке. Према извештају "Дејли телеграфа", за Британца по имену Филип Мавер није се чуло откако је у петак покушао да побегне из Палме.

Мавер, за кога се верује да је у 50-им годинама, сматра се да је био са око 200 других странаца у хотелу, известиле су новине. Ради за РА Интернатионал, фирму са седиштем у Дубаију која је обезбедила смештај и другу логистику за досељенике.

- Наша последња комуникација с њим била је у петак поподне, након чега је био део колоне возила која је напустила хотел Амарула касније тог дана. Разумемо да је овај конвој био нападнут и да је бар једно возило нападнуто и уништено. Постоје опречни извештаји о томе шта се тачно догодило, и ми неуморно радимо на поткрепљивању тих извештаја. Наше молитве и размишљања су са породицама у овом тешком тренутку.

Међу спашенима био је и Ник Александер, двојни држављанин Велике Британије и Јужне Африке, који је наводно убио двојицу милитаната и провео две ноћи са колегама пузећи кроз грмље пре него што је спасен. Бивши полицајац налазио се на зачељу конвоја који је у петак увече био под јаком ватром, преноси "Тајмс".

Александар, који ради на гасном пољу вредном 14 милијарди фунти, успоставио је контакт са ћерком Жаиде (29) у Јоханесбургу током викенда.

- Видео је метеж са заседом испред и побегао - рекла је она.

- У њему је било владино возило у којем је био АК-47, па је провалио, узео га и пуцао у два милитанта Ал-Шабаба. Он и још двојица из аутомобила су тада потрчали да се са пиштољем сакрију у грмље. Они су буквално пузали кроз грмље док нису били спасени.

- Наша висока комисија у Мапуту у директном је контакту са властима у Кабо Делгаду како би хитно тражила даље информације о тим извештајима - рекао је портпарол "Форин офиса" за BBC. Омар Саранга, портпарол мозамбичког Министарства одбране, рекао је да је "десетине беспомоћних људи" масакрирано у насиљу.

- Снаге одбране и безбедности регистровале су губитак седам живота грађана који су напустили хотел Амарула у конвоју који је упао у заседу терориста - додао је он.

Француски нафтни гигант "Тотал" објавио је да обуставља рад на највећем афричком пољу природног гаса у близини. Вредност пројекта је 14 милијарди фунти. Британска влада подржала је развој зајмом од милијарду фунти. Хиљаде локалаца побегло је из својих домова и сакрило се по околним селима.

Рођаци несталих су бесни што није постојао одговарајући план евакуације. Није било упозорења да ће Палма бити мета џихадиста у тој области. Читав град са 53.000 људи под контролом је 100 милитаната - од којих многи држе заставе ИСИС-а - након напада започетих у среду.

Двојица Британаца била су у групи коју су јужноафрички плаћеници спасили у шумама у Палми.

Islamska država
Исламска држава / Извор: Профимедиа

Уништени град

Британски исељеници и даље раде на гасној локацији, којом управља француска компанија "Тотал". Током тродневних напада банке су опљачкане, владине зграде и возила запаљени, а већи део Палме уништен. Консултант за безбедност рекао је за "Сандеј тајмс" да је град "хаотичан и да нема правих знакова да је ико офанзиван, џихадисти раде шта хоће".

Јужноафриканац Адриан Нел (40) био је један од убијених у Палми. Његова мајка Мерил Кнок рекла је: "Тело мог сина је још увек тамо и знам да би му ти дивљаци учинили ужасне ствари. Сломљено ми је срце." Он је провео два дана у хотелу Амарула чекајући да буде евакуисан са братом Веслијем (37) и очухом Грегом (55).

Било је још око 190 странаца, радника и угледника који су такође чекали да буду спасени. Док су побуњеници опкољавали  хотел, група од 60 људи покушала је да крене у колони у пробој. Седам возила је успело да се удаљи, али су на њих 10 пуцали наоружани милитанти.

"Хјуман рајтс воч" је саопштио да су сведоци описали "тела на улицама и становнике који су бежали након што су борци неселективно гађали људе и зграде". Хотел је касније спаљен до темеља. Хеликоптери су јуче нон-стоп изводили акције спасавања под јаком ватром.

Амерички председник Џо Бајден описао је екстремисте у Мозамбику као "страну терористичку организацију". Више од хиљаду људи спасила је флотила малих и великих бродова у стилу Данкерка. Званичници су рекли да је 1.400 људи који су побегли из региона јуче стигло у Пембу, 240 км јужније.

БОНУС ГАЛЕРИЈА: Рат и геноцид у Руанди 1994. године - покољ великих размера предводио је већински Хуту народ против мањинских Тутсија

The referenced media source is missing and needs to be re-embedded.