Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Zvečan

ХАОС СА ВАКЦИНАМА СЕ НАСТАВЉА! ЕУ тера државе да се окрену РУСИЈИ И КИНИ: Брисел је скупо коштао "вакцинашки национализам"

28.01.2021. 20:07
vakcina
вакцина / Извор: Фото: СД/илустрација

Европска унија буквално је колабирала јер се није снашла у набавци вакцина против Ковид19. Унију су престигле Србија, Изаел, Уједињени арапски емирати, Америка.

Иако се крах у ЕУ доводи у везу само са заостајањем у производњи чињеница је међутим, да био то био површан опис стања ствари. Хтела то да призна или не администрација, Брисел је скупо коштао "вакцинашки национализам" али и политички моменат због ког се уопште нису разматрали договори са Кином и Русијом. Отуда не чуди да у Европи све касни и то не неколико дана већ месеци, болнице се изнова пуне, а о солидарности међу државама ЕУ али и према државама које желе под својим кишобраном, готово да нема ни речи.

ОГЛАСИО СЕ БОРИС ЏОНСОН: Вакцина АстраЗенека ипак безбедна и за старије од 65 година?

ОГЛАСИО СЕ БОРИС ЏОНСОН: Вакцина АстраЗенека ипак безбедна и за старије од 65 година?

ЕУ ЉУТА НА ФАРМАЦЕУТСКУ КОМПАНИЈУ: АстраЗенека спремна да објави уговор о испоруци вакцина

ЕУ ЉУТА НА ФАРМАЦЕУТСКУ КОМПАНИЈУ: АстраЗенека спремна да објави уговор о испоруци вакцина

КОРОНА ЖИВИ ВИШЕ ОД 10 ГОДИНА? Научници открили нове вирусе блиске онима који изазивају ковид

КОРОНА ЖИВИ ВИШЕ ОД 10 ГОДИНА? Научници открили нове вирусе блиске онима који изазивају ковид

Најновија вест из најмочније државе ЕУ, али и међу најозбиљнијим у свету гласи:

Немачка ће се вероватно суочити са недостатком вакцина против коронавируса најмање до априла. На то је данас упозорио министар здравља Немачке.

- И даље ћемо имати најмање десет тешких недеља са несташицом - написао је Јенс Шпан на Твитеру.

Моћна Немачка није успела да испуни свој дневни циљ вакцинација.

Иако је летос борба против Ковид19 најочигледније била усмерена против антивакцинашког лобија, реалност је сасвим другачија. Вакцина Covid-19, сада је то већ јасно, више је геополитичко игралиште. И на овом фронту свако има свој интерес. Једноставно речено - једни кључни светски играчи се доказују производом, они други не желе да признају да су престигнути.

Фронт је посебно отворен на релацији ЕУ - Русија - Кина. Кина је можда имала највећи циљ - многи тумаче да се од државе која је "заразила" остатак света прикаже као санитарни спасилац. И то не само на својој територији и међу пријатељским држава већ као планетарни спасилац. Руси су одувек "пуцали" на то да су њихова достигнућа најбоља. Јасно је да примарни инстикт и ЕУ и Америке је да то неће ићи тако. Велика Британија се у пандемији тумачи као држава која настоји да покаже да може још боље без ЕУ. ЕУ осмислила јединствен систем - заједничку стратегију набавки вакцина, једнаку и равноправну расподелу. И како сада ствари стоје - на испиту је пала.

У целој овој светској причи Србија је набављала све произведене и сертификоване вакцине. Није било геостратешких интереса. Према последњим информацијама "Блумберга" престигла је ЕУ. Далеко је испред свих држава ЕУ, али и ЕУ као целине. У Србији је према последњим подацима вакцинисано 5,2 одсто укупне популације, у Немачкој 2,4. Испред Србије су једино Израел, Уједињени Арапски Емирати, Велика Британија и Америка. Неко може злурадо рећи да су те државе и многољудније, али одговор је и да је Србија сиромашнија.

Најскупља вакцина је...

Према последњим доступним подацима најскупља је Модернина вакцина 37 долара, кинеска кошта по убоду 30 долара, фајзер 20, Спутњик 10, а Оксфордска четири долара.

За сада, немачка канцеларка Ангела Меркел одшкринула је врата за руски "Спутњик", о кинеској вакцини нема ни помена у ЕУ. У Унији важи правило да све треба да се одобри на јединственом нивоу, а не националном. Међутим, и ЕУ има рупе у закону, па једна од њих из 2001. године омогућава земљама ЕУ да заобиђу закон и ставе вакцину на тржиште у хитним случајевима. Прва која је то најавила је Мађарска. Јавно најавила Спутњик и узела у обзир и кинеску вакцину.

sputnjik V
спутњик В / Извор: Реутерс

Иако на менију европских званичника није ни кинеска ни руска вакцина и док се водеће државе ЕУ боре за своју обећану бројку, читав низ држава је потпуно занемарен. И то управо оних у којима се ЕУ борила против руског и осталих утицаја. Владе Украјине, Грузије и Молдавије одбијају руску вакцину. Вакцина је основ за пропагандни рат власти и проруске опозиције у Украјини. Белорусија, а посебно Јерменија оберучке прихватају Спутњик. Како све мање има конкретне помоћи ЕУ, све су мање сумње у целој источној Европи и према Кини.

Чињеница је, да док је Брисел заглављен у сопственим правилима и администрацији, Европска унија губи прилику да се покаже као стратешки пријатељ. У мрачним прогнозама целе пандемије је и да Русија и Кина неће губити време да понуде помоћ.

Тренутно стање у ЕУ није охрабрујуће

АстраЗенека која је тренутно у спору са ЕУ има проблем са производњом у европским погонима и неће моћи да испоручи обећани број доза државама чланицама ЕУ.

Блокада у Немачкој је орочена до 14. фебруара, али се припрема и забрана за путнике из Велике Британије, Бразила и Јужне Африке због новог соја.

У Шпанији су власти у главном граду Мадриду обуставиле све прве дозе вакцине на најмање две недеље због сталних несташица. Други региони имају сличне проблеме са залихама, а Каталонски званичници верују да ће ових 30.000 преосталих доза потрошити ове недеље.

Тако је и у Чешкој дошло до прекида на две недеље. У Португалији је забележен значајан број новозаражених, па су чак доктори немачке војске распоређени у Лисабону као испомоћ јер је скок мртвих до сада највећи. У Француској се повећава број заражених, а председник Емануел Макрон како наводи BBC наводно размишља о строжој блокади.

Дуж ЕУ су несташице због кашњења у испорукама Pfizer-BioNTech и Модерне, које су једине тренутно одобрене за употребу у ЕУ.