Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Звечан

ХРОНОЛОГИЈА "ДРАМЕ" ПРЕ СУЂЕЊА ВЕКА! Трампов s*x скандал који му загорчава живот 18 година касније - Све било испланирано да уништи бившег председника?

15.04.2024. 21:34
Пише:
Србија Данас/Блиц
Foto: Profimedia
Фото: Профимедиа / Извор: Профимедиа

Случајни сусрет на добротворном турниру у голфу пре 18 година претворио се у највећу правну драму у историји.

Доналд Трамп данас постаје први бивши амерички председник који ће се суочити са кривичним суђењем због исплате 130.000 долара порно звезди Сторми Данијелс да ћути о њиховој афери. Суђење, које ће трајати између шест до осам недеља, биће пуно бомбастичних сведочанстава и драме које су последица година скандала.

Случај се одвија око исплате Трамповог тадашњег адвоката Мајкла Коена Данијелсовој, уочи председничких избора 2016, како би ћутала о наводном сексуалном сусрету са бившим председником из 2006. Сторми тврди да се то догодило мање од четири месеца након што је Меланија родила Трампу сина Барона. Од тада је, како пише “Дејли мејл”, било обрта у случају на сваком ћошку, док је Трамп провео четири године у Белој кући а сада покушава да освоји још један мандат.

Тренутно је фаворит републиканаца за њиховог кандидата на председничким изборима у САД у новембру.

Трамп је суочен са 34 тачке оптужнице за фалсификовање пословних докумената како би прикрио тајну исплату. Свака тачка оптужнице предвиђа максималну казну од четири године затвора. Он је негирао све оптужбе и обећао да ће сведочити да се одбрани од тужитељског “лова на вештице”. Тужиоци ће покушати да прикажу да су су његова дела – која би иначе била прекршаји – у ствари кривична јер је искористио исплате како би победио на председничким изборима 2016. Током суђења Трамп ће се држати даље од кампање за изборе у новембру. Судије су одбиле његове покушаје да одложи суђење.

Ево како се одвијала Трампова наводна афера са Данијелсовом која је довела до политичког суђења века:

Јул 2006.
Сторми је први пут срела Трампа на голф турниру у Лејк Тахоу у Невади кад је имала 27 година. Касније је у интервјуу 2018. испричала да ју је Трамп – тада бизнисмен – позвао на вечеру.

Кад је отишла у хотелски апартман да се сретне са њим, Трамп није био обучен за излазак и рекао је да је мислио да вечерају у соби, рекла је Сторми, додајући да се сусрет завршио сексом. Како тврди, Трамп ју је касније позвао на журку у Калифорнији поводом лансирања “Трампове вотке”, као и у његову канцеларију у Њујорку. Трамп је тада био ожењен Меланијом која му је неколико месеци уназад родила пето дете, Барона.

Stormi Danijels
Сторми Данијелс / Извор: Профимедиа

Јул 2007.
Сторми је рекла да је Трамп тражио да се нађу у његовом бунгалову у хотелу Беверли хилс у Лос Анђелесу, како би разговарали о могућој појави у ријалитију “Познати шегрт” и да су провели четири сата заједно – али без секса.


Мај 2011.
Сторми је у интервјуу за магазин “Тач” говорила детаљно о свом првом сусрету са Трампом. Али, интервју никад није објављен у штампи након што су његови адвокати наводно запретили тужбом. На крају је објављен 2018.


Јун 2015.
Трамп је најавио да учествује у републиканској председничкој трци.


Јун 2016.
Глумица и бивша “Плејбојева” зечица Карен Мекдугал понудила је да прода своју причу о наводној 10-месечној афери са Трампом 2006. и 2007. Представљао ју је адвокат Кит Дејвидсон. Карен је у интервјуу 2018. рекла да је била заљубљена у Трампа и да је њихов однос био “стваран”. Тврдила је да су имали незаштићен однос десетинама пута. На крају је, како тврди, она раскинула са њим и прешла на глумца Бруса Вилиса, са којим је усликана на одмору у Италији у августу 2007.

Јул 2016.
Трамп је званично постао кандидат републиканаца за председничке изборе. Анкете су тада показале да ће изгубити од Хилари Клинтон, али је био сигуран у своју победу. Сторми тврди да се њен сусрет са Трампом догодио недуго након што је са Меланијом добио сина Барона.

Август 2016.
“Нешенел инквајерер” дошао је до ексклузивних права на причу Мекдугалове за 150.000 долара. али, њене тврдње о афери никад нису објављене.

Септембар 2016.
Мајкл Коен постигао је договор да обезбеди уговор са Мекдугаловом, али он никада није финализован.

Октобар 2016.
Магазин је спојио Коена са Китом Дејвидсоном и дошао је до уговора да се Сторми исплати 130.000 у замену да потпише споразум о тајности. Коен оснива компанију “Есенчел консултације” са седиштем у Делаверу и депонује на рачун 131.000 долара које је добио путем кредитне линије за власнички капитал. Потом пребацује 130.000 долара са фирме на Дејвидсона.

Споразум је потом састављен уз коришћење псеудонима “Пеги Питерсон” за Сторми и “Дејвид Денисон” за Трампа.

4. новембар 2016.

“Волстрит журнал” објављује детаље уговора између Мекдугалове и АМИ четири дана пре избора. Трампова кампања негира наводе о афери као “потпуну неистину”. Лист је такође извести да је Сторми била у преговорима за емисију АБЦ-а “Добро јутро Америко” ради интервјуа.

8. новембар 2016.
Трамп осваја председничке изборе.

Јануар 2017.
Склопљен је аранжман да се Коену плати за 130.000 долара сопственог новца који је потрошио. Коен тражи 130.000 плус 50.000. Трампова организација одлучује да му плати 420.000 током године. Коент подноси фактуре за 35.000 долара сваког месеца у години.

20. јануар 2017.
Трамп полаже председничку заклетву.

Foto: Profimedia
Фото: Профимедиа / Извор: Профимедиа

Јануар 2018.
“Вострит журнал” први извештава о постојању исплате од 130.000 Данијелсовој. Трамп пориче аферу.

Фебруар 2018.
Коен признаје исплату, али каже да му није било надокнађено, да је то било законито и да у питању “није био допринос за кампању или трошак кампање од стране било кога”. Он се у писму федералним властима супротставио сведочењу пред поротом да га је Трамп натерао да исплати Сторми да ћути о наводној афери свега неколико дана пре избора 2016. Рекао је да му је Трамп надокнадио трошкове личним средствима и касније се изјаснио кривим за кршење закона о финансирању кампање због новца за ћутање.

Март 2018.
Сторми тужи Трампа и “Есенчел” како би се поништио споразум о тајности података. Тврди да нема снагу јер га Трамп није потписао. У тужби тврди да је имала “интиман однос” са Трампом 2006. и 2007. и да јој је Коен платио 130.000 да ћути о томе и да ју је “застрашивао”. Сторми у случају заступа адвокат Мајкл Авенати.

Април 2018.
Трамп у првом јавном коментару каже да није знао за исплату 130.000 долара. ФБИ врши претрес у Коеновој кући и канцеларији. Сторми тужи Трампа због клевете након што ју је назвао “тоталним преварантом”.

Мај 2018.

Трамп каже да је надокнадио Коену 130.000 долара, наводећи на “Твитеру” (сада X) да је то урађено унапред и да “није из кампање”.

Август 2018.
Коен се изјашњава кривим по осам федералних оптужница, укључујући прекршај финансирања кампање у вези исплата Сторми и Карен. Рекао је да му је Трамп наложио да исплати новац.

Октобар 2018.
Судија одбацује Стормину тужбу за клевету и она мора да плати скоро 300.000 долара правних трошкова.

Децембар 2018.
Коен је осуђен на три године затвора.

koen
коен / Извор: Профимедиа

Август 2019.
Окружни тужилац Менхетна Сајрус Венс издаје судске позиве да се од Трампове организације добије евиденција о исплатама Коену, као и пореска евиденција бившег председника. Трамп тужи да то блокира, тврдећи да је имун на кривичне поступке на основу функције.

Јул 2020.
Амерички Врховни суд пресуђује да Трамп није имун.

Фебруар 2021.
Истражитељи долазе до Трампових пореских пријава.

Новембар 2021.
Алвин Брег постаје нови окружни тужилац Менхетна. Коен је пуштен у кућни притвор након што је одслужио већину своје казне.

Јануар 2023.
Брег оживљава предмет исплате за ћутање о афери, називан “зомби случајем”. Среће се са Коеном и окупља пороту.

Март 2023.

Коен сведочи пред поротом а истражитељи из Брегове канцеларије разговарају са Сторми. Трамп одбија да сведочи пред поротом и на друштвеним мрежама каже да је жртва политичког прогона. Потом је оптужен, али оптужбе нису биле одмах детаљно изложене.

Април 2023.
Трамп се изјашњава да није крив по 34 тачке оптужнице за фалсификовање пословних података.

Април 2024.
Суђење о исплати Сторми требало би да почне у Њујорку.

Србија Данас/Блиц