Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Звечан

И ДЕЦА МОГУ ДА БОЛУЈУ ОД ДУГОТРАЈНИХ ПОСЛЕДИЦА КОРОНЕ? "Ковид прсти", умор, мигрена... Ево шта кажу стручњаци

10.08.2020. 20:43
Пише:
Србија Данас/Блиц
Deca nose zaštitne maske od korona virusa
Деца носе заштитне маске од корона вируса / Извор: Профимедиа/илустрација

Одрасли можда нису једини који се боре са дуготрајним последицама корона вируса и деца имају симптоме, месецима након што су се разболела.

Индијана Еванс (14) из јужне Енглеске бавила се успешно плесом, вежбала је и до 16 сати недељно пре него што је почела пандемија корона вируса, пише "Си-ен-ен".

Разболела се почетком марта када је почела да кашље, испричала је њена мајка Џејн Еванс. Иако није имала друге симптоме корона вируса, родитељи су одлучили да она буде у самоизолацији две недеље, у складу са упуствима владе.

Индијана није хоспитализована јер њено здравствено стање није то захтевало. Ипак, тинејџерка која је планирала да конкурише за престижне плесне школе, сада једва има снаге за одлазак у супермаркет.

Солидарност као приоритет - Меридианбет хуманитарним акцијама обезбедио донације за болнице широм Србије

Солидарност као приоритет - Меридианбет хуманитарним акцијама обезбедио донације за болнице широм Србије

"Вирус се поново креће кроз наше друштво", У ДАНСКОЈ ЗАБЕЛЕЖЕН НОВИ ПОРАСТ ЗАРАЖЕНИХ КОРОНОМ!

"Вирус се поново креће кроз наше друштво", У ДАНСКОЈ ЗАБЕЛЕЖЕН НОВИ ПОРАСТ ЗАРАЖЕНИХ КОРОНОМ!

БЛАГИ ПАД КОРОНЕ У БРИТАНИЈИ: Данас МАЊИ БРОЈ заражених у односу на јуче када је забележен РЕКОРД!

БЛАГИ ПАД КОРОНЕ У БРИТАНИЈИ: Данас МАЊИ БРОЈ заражених у односу на јуче када је забележен РЕКОРД!

Као и многи други који су се разболели у раним недељама пандемије у Великој Британији, Индијана никада није тестирана на корона вирус. Али је њена мајка рекла да су јој доктори поставили дијагнозу поствирусног умора.

Она је једно од бројне деце који и даље трпе симптоме повезане са корона вирусом месецима након болести. И док свест о дугорочним последицама короне код одарслих постепено расте, још није познато како би Ковид-19 могао дугорочно да утиче на децу.

Родитељи чија се деца већ недељама боре са симптомима попут умора, задиханости, болова у грудима, дијарејете и "Ковид прстију" кажу да им је на располагању мало информација које би им помогле. Ситуација је још забрињавајућа с обзиром на предстојећи повратак у школе.

Амерички председник Доналд Трамп позвао је да се школе поново отворе упркос забринутости због брзине преноса вируса у многим областима. Био је цензурисан ове недеље због коментара у интервјуу за "Фокс енд Френдс" у којем је тврдио да су деца "готово имуна" на вирус.

Иако су симптоми Ковида-19 код деце блажи него код одраслих, па су они изложени мањој вероватноћи од хоспитализаицје, вирус представља ризик по здравље деце, како је нагласио водећи амерички епидемиолог Ентони Фаучи, директор Националног института за алергије и заразне болести. Забележени су и смртни случајеви од короне код деце.

Korona virus
Корона вирус / Извор: Профимедиа

Поред тога, код малог броја деце и тинејџера хоспитализованих у Америци, Великој Британији, Италији и осталим земљама, забележен је мултисистемски инфламаторни синдром који је потенцијална компликација после Ковид-19 инфекције.

Ковид код деце је углавном бенигна појава осим малог броја случајева код деце са претходним здравственим проблемима, рекао је Athimalaipet Раманан, почасни професор дечје реуматологије на Универзитету Бристол у Енглеској.

Оно што је проблем код мањине деце нижег узраста јесте хиперинфламаторни синдром који изазива теже стање. Професор је напоменуо да још није видео случајеве деце са очигледно трајнијим благим симптомима ковида.

- Вероватно она пролазе кроз систем примарне неге. Мислим да ћемо о томе знати више наредних месеци - прокоментарисао је.

Неодумица је да ли се симптоми који се јављају код деце могу повезати са короном. Проблем је што деца са благим обликом короне нису тестирана па се не зна да ли је њихово стање случајност или последица Ковида.

Забринути родитељи искуства своје деце износе у групи за подршку "Лонг Covid" , а њихово стање опсују као нетипичне карактеристике короне.

Мигрене, блицеви пред очима, умор

Индијани Еванс је у почетку било боље после недељу дана, али 10 дана касније почела је да се осећа исцрпљено, рекла је њена мајка. Девојчица је покушала да настави са плесом, али су јој се симптоми погоршавали после било које вежбе.

Testiranje, koronavirus
Тестирање, коронавирус / Извор: Профимедиа/илустрација

Наредних дана јавиле су се мигрене и "блицеви" пред очима. Лице и очи су јој се надули, добила је осип по целом телу. Њена мајка је контактирала лекара након што је Индијана добиле болове у грудима. Речено јој је да се девојчица одмори.

На крају су је упутили на болничке тестове како би се искључиле остале болести. Сви резултати били су у реду, рендгенски снимак није указивао ни на какву сметњу иако је тешко дисала.

Кренула је ускоро на рехабилитацију како би ојачала мишиће за дисање.

- Вирус се развија у телу од једног до другог органа. Осећате се добро, а онда се стање погорша. Толико тога је непознатог. Не знамо колико ће ово трајати, не знамо шта ће се десити ако поново почне да вежба - рекла је мајка Индијане Еванс која се плаши да ће њеној ћерки бити ускраћена здравствена нега јер није тестирана.

Мајка је уверена да се ради о дуготрајним последицама короне и не зна шта ће бити са даљим образовањем и плесним тренинзима њене ћерке.

Несаница, губитак чула укуса и мириса

Са сличним проблемима бори се и Џен Стефановиц из Ајдаха чија су деца: син (12) и ћерке од 10 и седам година, од краја маја досада имале све таласе различитих симптома короне. пре болести деца су била здрава.

Симптоми са којима се сада боре су: главобоља, ниска температура, болови, грозница, болови у зглобовима, осип, горушица, дијареја, несаница, губитак чула укуса и мириса, кашаљ, шиштање у грудима и отицање руку и ногу.

Foto: Profimedia
Фото: Профимедиа / Извор: Профимедиа

Деца Џен Стефановиц нису тестирана на корону, а породични лекар јој је пре више месеци рекао да болују од короне. И мама Џен и њен супруг су се заразили, у марту ове године, а она је сада веома забринута како ће се деца вратити у школу.

Тројица дечака из Мидлендса у Енглеској који су први симптоме осетили у марту и даље се осећају веома исрцпљено, рекла је њихова мајка Џејн.

Најстарији син који има 16 година три месеца је имао Ковид ножне прсте, тамнољубичасте боје, али се, иначе, осећа добро.

Један од 11- годишњих близанаца имао је упаљено грло, стезање у грудима, нелагоду у стомаку, грчеве ножних прстију, а и даље сваког дана пати од крварења из носа. Од средине јула осећа се боље.

Другог близанца мучили су болови у зглобовима колена и у куковима, праћени боловима у осталим деловима тела и дијарејом током више недеља.

Шта кажу стручњаци?

Постоји далеко више података о мултисистемском инфламаторном синдрому код деце него о дугорочним последицама короне. Како је рекал Натали Мекдермот са националног института за здравствена истраживања при Краљевском колеџу у Лондону, разлог томе је што деца имају најчешће блажи облик Ковида.

Напоменула је да је могуће да и деца попут одраслих буду уморна више месеци након првих симптома, али је додала да она такве случајева није виђала у болници па да са сигурношћу не зна шта се дешава у заједници. Поручила је родитељима да децу прво одведу у службе примарне неге као и да све педијатријске службе функционишу без проблема.

"ОВО ЈЕ ОПАСНИЈЕ НЕГО ШТО СМО МИСЛИЛИ": Немачка у паници због короне, купалишта никад пунија

"ОВО ЈЕ ОПАСНИЈЕ НЕГО ШТО СМО МИСЛИЛИ": Немачка у паници због короне, купалишта никад пунија

НАГЛИ ПОРАСТ ЗАРАЖЕНИХ: Грчка уводи нове мере због корона вируса

НАГЛИ ПОРАСТ ЗАРАЖЕНИХ: Грчка уводи нове мере због корона вируса

ТУРИСТИ ЗБУЊЕНИ: Где је у Паризу потребно ношење маски, а где не?

ТУРИСТИ ЗБУЊЕНИ: Где је у Паризу потребно ношење маски, а где не?

ЦРНИ БИЛАНС КОРОНЕ У ИНДИЈИ: У последња 24 сата забележено рекордних 1.007 смртних случајева

ЦРНИ БИЛАНС КОРОНЕ У ИНДИЈИ: У последња 24 сата забележено рекордних 1.007 смртних случајева

ПОНАВЉА СЕ ЦРНИ СЦЕНАРИО У ИТАЛИЈИ? Расте зараза на БАЛКАНУ, тинејџери са екскурзије у Хрватској криви за нова жаришта

ПОНАВЉА СЕ ЦРНИ СЦЕНАРИО У ИТАЛИЈИ? Расте зараза на БАЛКАНУ, тинејџери са екскурзије у Хрватској криви за нова жаришта