Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Zvečan

И ПОСЛЕ МЕРКЕЛ - МЕРКЕЛ: Он је наследник и верни пратилац немачке канцеларке, Лашета нису заобишли СКАНДАЛИ (ФОТО)

16.01.2021. 16:12
Angela Merkel i Armin Lašet
Ангела Меркел и Армин Лашет / Извор: Профимедиа

Хришћанско-демократска унија је одлучила - за председника немачке најјаче странке изабран је премијер Северне Рајне-Вестфалије Армин Лашет, који би могао и да наследи Ангелу Меркел на месту канцелара.

Иако су његови ривали Фридрих Мерц и Норберт Ретген стицали све више присталица, Лашет је од почетка деловао као неко ко ће по логици ствари преузети партију након што је канцеларкина кандидаткиња Анегрет Крамп-Каренбауер, најавила оставку у фебруару 2020.

ОГЛАСИО СЕ НАСЛЕДНИК АНГЕЛЕ МЕРКЕЛ: Лашет послао моћну поруку, стигло и прво обећање (ВИДЕО)

ОГЛАСИО СЕ НАСЛЕДНИК АНГЕЛЕ МЕРКЕЛ: Лашет послао моћну поруку, стигло и прво обећање (ВИДЕО)

"ПОЛИТИЧКИ НАЈБЛИЖИ МЕРКЕЛОВОЈ" Лашет је нови наследник немачке канцеларке (ВИДЕО)

"ПОЛИТИЧКИ НАЈБЛИЖИ МЕРКЕЛОВОЈ" Лашет је нови наследник немачке канцеларке (ВИДЕО)

НАЈНОВИЈА ИНФОРМАЦИЈА! Ангела Меркел добила наследника

НАЈНОВИЈА ИНФОРМАЦИЈА! Ангела Меркел добила наследника

Странка би тек на пролеће требало да одлучи ко ће их предводити у изборну борбу у септембру, а онај ко буде шеф ЦДУ, требало би да буде погодан и за канцелара. Међутим, о томе ће се тек одлучивати.

Ова победа била је очекивана из два разлога. Прво, њега је подржао матични покрајински одбор који је највећи у Немачкој. Затим, када је министар здравља Јенс Шпан обзнанио да се неће сам кандидовати, позвао је своје присталице да гласају за Лашета, уз обећање да ће он у том случају бити његов потпредседник.

Шпан важи за бунтовника у странци. Млад, хомосексуалан и тврдо конзервативан, он привлачи страначку омладину, али и део конзервативних делегата. Тако се одлично надопуњује са умереним Лашетом који међу кандидатима највише личи на настављача политике Меркелове.

Armin Lašet
Армин Лашет / Извор: Реутерс

А како је Немачка од почетка пандемијске кризе поново пригрлила своју "Мути", не чуди што је странка за новог лидера изабрала њеног дугогодишњег лојалног савезника и истомишљеника по многим питањима.

Ко је Лашет?

Лашет, који ће следећег месеца напунити 60 година, државни премијер је Северне Рајне-Вестфалије, најмногољудније државе Немачке, од 2017. године. Заменик лидера ЦДУ-а постао је 2012. и тај положај заузима до данас.

Ожењен је од 1985. године, а он и супруга Сузен имају троје деце. Завршио је право и радио је као новинар пре него што је ушао у политику 1989. године када се придружио градском већу родног града Ахена. Пет година касније постао је члан немачког парламента за Ахен. Будући да је град био на само два сата вожње од Брисела, Ахен му је такође био згодна база када је служио као европски посланик између 1999. и 2005. године.

После европског мандата вратио се у немачку политику. Тако је постао први министар интеграције у покрајини Северне Рајне-Вестфалије, где се залагао за постизање резултата успешном интеграцијом странаца. Пет година касније Лашет мора да се одлучи да ли ће се кандидовати да води странку у покрајини Северна Рајна-Вестфалија, где је најпре изгубио од Норберта Ретгена, који је потом 2012. изгубио покрајинске изборе.

Лашету се после избора указала нова шанса, постао је шеф ЦДУ у покрајини, и он је, мимо супротних очекивања, вратио ЦДУ на власт у Северној Рајни-Вестфалији, где је од 27. јуна 2017. гувернер покрајине.

Међу кандидатима за наследника Меркелове он је био једини са актуелном државном функцијом.

- Неки од вас могу да ме питају: "Шта имате да понудите?". Имам искуства у влади, у вођењу велике државе, у балансирању различитих интереса и већ сам победио на изборима, што можда такође није лоше за лидера ЦДУ, с обзиром да су овогодишњи општи избори одлучујући за будућност наше земље - рекао је Ланшет прошле недеље.

Статус кво

Лашетова победа значи да ће политика ЦДУ-а у највећој мери остати на линији коју је зацртала Меркелова, а која подразумева на унутрашњем плану што бржи опоравак од пандемије и спремност да се за то потроши новца колико је потребно. Јачање индустријске политике и додатно окретање зеленим опцијама.

Избором Лашета ЦДУ је показала да се уместо за обнову одлучила за опцију "и после Меркел – Меркел". Лашет је за одржавање "статуса кво". Релативно је умерних ставова, без веће националне препознатљивости и популарности.

Armin Lašet
Армин Лашет / Извор: Реутерс

Као политички саборац Меркелове највероватније би наставио њен центристички политички смер. Лашет је као бивши министар за интеграције спроводио и њену либералну политику по питању интеграција и миграција, због чега је био трн у оку конзервативнијим круговима који су га прозвали "Турк-Армин“.

Залазе се за принципе равноправности, интеграције, и жели да омогући образовање независно од порекла.

- Ми смо земља имиграције. Иако је француски модел различит проблем успешне интеграције имају обе земље. Због тога морамо да се заложимо кроз образовање за социјални успон миграната - рекао је недавно француским медијима.

Слагање Лашета и Меркелове олакшаће и чудан период транзиције у коме ће он бити на челу ЦДУ, а она наставити на буде канцеларка до истека мандата.

Контроверзе и скандали

Иако Лашет има велики број присталица у најмногољуднијој немачкој покрајини, као и прећутну подршку Меркелове, суочава се са сумњама у погледу његове спремности за ступање на националну, а камоли међународну сцену. Звона за узбуну огласила су се у прошле године на конференцији о безбедности у Минхену, када је Лашет инсистирао да говори немачки на панелу о будућности ЕУ на коме се дебата водила на енглеском језику.

Осим тога, изазвао је више критика због лежерног става према пандемији у својој покрајини која је једна од најтеже погођених у Немачкој. Лашет је гласно заговарао попуштање ограничења закључавања и у јуну је одбацио сваку везу између ублажавања ограничења и скока случајева вируса, само да би на јесен морао да помогне у организовању другог закључавања.

Недавно се нашао на удару критика, оптужен за непотизам и корупцију због набавке маски почетком пандемије. У наводни скандал уплетен је Лашетов син Џо, модел и инфлуенсер којег локални медији упоређују са холивудском звездом Рајаном Гослином. Извршни директор модне компаније Ван Лак, за коју је Џо радио, поручио му је да пренесе оцу да фирма може да производи и тада врло тражене марке за лице.

Ван Лак је на крају ипак добио уговор, али је Лашет одбацио оптужбе за корупцију, рекавши да је његова влада, суочена са пандемијом без преседана, тражила резервне капацитете за производњу заштитне опреме.