Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Звечан

ИЛЕГАЛНЕ ЗАБАВЕ У ИТАЛИЈИ: Младим Италијанима попустиле кочнице и страх од заразе

08.12.2020. 09:22
Пише:
Србија Данас/РТС
italija
италија / Извор: Профимедиа

Након последњих мера које је усвојила италијанска влада и које подразумевају једну врсту блиндираног Божића, многи млади Италијани све чешће организују илегалне забаве жељни трансгресије и како они кажу "слободе".

 Окупљања, забаве у приватним становима, аперитиви без маске али и масовне туче, последица су жеље за алтернативним емоцијама које су постале део свакодневице у Италији.

ОВО ЋЕ БИТИ НОВИ ШЕФ ПЕНТАГОНА: Биће први Афроамериканац у историји на тој позицији!

ОВО ЋЕ БИТИ НОВИ ШЕФ ПЕНТАГОНА: Биће први Афроамериканац у историји на тој позицији!

ПРВА ОСОБА КОЈА ЈЕ ПРИМИЛА ФАЈЗЕР ВАКЦИНУ: Жена (90) из Северне Ирске открила како се осећа (ФОТО/ВИДЕО)

ПРВА ОСОБА КОЈА ЈЕ ПРИМИЛА ФАЈЗЕР ВАКЦИНУ: Жена (90) из Северне Ирске открила како се осећа (ФОТО/ВИДЕО)

ВОДЕЋИ СВЕТСКИ ЕПИДЕМИОЛОГ ПРЕДВИЂА КАТАСТРОФУ: Биће још горе након Божића, у јануару следи ужас

ВОДЕЋИ СВЕТСКИ ЕПИДЕМИОЛОГ ПРЕДВИЂА КАТАСТРОФУ: Биће још горе након Божића, у јануару следи ужас

Као да су младим Италијанима попустиле кочнице и страх од заразе, јер не тако често је могуће чути баш од њих да кршење мера није тако страшно јер "се млади не разбољевају".

Италијански вирусолози поручују да је тачно да статистика показује да се деца и млади ређе разбољевају, али да преносе вирус старијој и најугроженијој популацији доводећи у опасност родитеље и баке и деке.

Ради се о адолесцентима и младима који имају око 20 година и који су без могућности да иду у школу, виђају пријатеље, одлазе у дискотеку, биоскопе, кафиће и пабове, на стадионе те су у потрази за емоцијама које већ месецима гуше у себи и у намерном кршењу правила и супротстављају мерама и полицији.

Последњи пут у Риму и Милану. У главном граду Италије, овог викенда је дошло до масовне туче на тргу дел Пинчо у самом срцу града.

Иако је истрага још у току медији путем видео записа камера, али и личних снимака учесника, преносе да је неколико младих заказало састанак преко друштвених мрежа у пуном јеку епидемије те да је њих 400 остало на месту туче док су остали побегли на Пјаца дел Пополо и на једну станицу метроа.

Градоначелница Рима Вирђинија Рађи изјавила је да је реч о неприхватљивим сценама насиља, окупљању великог броја младих без маске и да је то увреда свима који су изгубили некога у овој борби против вируса као и свим Италијанима који се жртвују већ месецима за што скорији излазак земље из епидемије.

Брзи тест на улазу

У кући близу познате Пјаца Навона, 14 момака и девојака од којих двоје малолетника, организовало је забаву уз јаку музику, без социјалне дистанце и маски.

Када су дошли карабињери, млади су покушали да се сакрију у ормаре и испод кревета где их је полиција пронашла.

На Пјаца Болоња, у стану од 70 квадратних метара полиција је прекинула Еразмус журку на којој су учествовала 34 студента који похађају разне универзитете у Риму.

Окупљања у главном граду организују се и на отвореном, наиме 500 младих се састало овог викенда у Виале Европа, 1500 близу Пјаце Санти Пјетро и Паоло, 1000 у Квадрато дела Конкордија.

У једном локалу у престижном кварту Париоли, гости, њих двадесетак од око двадесет година су одбили да ставе маску када је то од њих захтевала полиција, па је дошло и до сукоба са органима реда и један полицајац је завршрио у болници.

hrvatska korona
хрватска корона / Извор: Профимедиа

У Милану, 63. младих се забављало уз алкохол, дрогу и музику ди-џеја. 

Медији преносе да је забаву организовао мушкарац од 48 година који је полицији изјавио и да је сваки учесник забаве био подвргнут тзв, "брзом тесту антиковид" на улазу.

Сви учесници забаве су кажњени због кршења мера у јеку епидемије и свако од њих ће платити казну од 400 евра.

Ни познате личности не желе да се одрекну друштва

Но нису само млади у питању, не тако ретко медији преносе и трансгресије познатих личности које организују рођенданске забаве у ресторанима који смеју да буду отворени само за тзв. таке away.

Уз некада не баш узак круг позваних познате личности не желе да се одрекну друштва, чаше вина и још већих порока.

Но уколико баш познати који имају на хиљаде, а неки и милионе пратилаца дају такве примере шта онда очекивати од младих који у њима виде идоле?

Italija, koronavirus
Италија, коронавирус / Извор: Профимедиа

Млади Италијани заказују састанке, туче и забаве преко друштвених мрежа, наиме све чешће круже поруке типа: "Тајни парти, само за проверене пријатеље, улазак са отвореним баром без лимитације пића 35 евра. Предвиђен је и такси који ће вас развозити кући да не би били откривени од стране полиције. Долазиш?".

Иако овакво понашање све чешћа појава, многи Италијани изјављују да је то шамар свима онима који дају све од себе не би ли сузбили ширење заразе, па чак и кад то подразумева затварање у кућу и губитак посла и зараде.

Понашање преко лета, када се већина Италијана опустила, услед чега је, сматрају многи, дошло до другог таласа и већег броја преминулих него у првом таласу, није послужила као лекција и поједини нису баш ништа схватили.

Италијанске власти су изјавиле да ће појачати контролу нарочито пред Божићне празнике, јер се ради о тешком кршењу правила о сузбијању епидемије и угрожавању живота других људи.