Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Zvečan

ИМА ЛИ КРАЈА КОРОНИ? Ево шта кажу стручњаци - улази ли ковид у завршницу

15.01.2022. 20:44
Пише:
Србија Данас/Телеграф
Austrija Bolnica
Аустрија Болница / Извор: Профимедиа/илустрација

Вируси стално покушавају да се "копирају" и да се шире што је више могуће. Иако вирусу вероватно није у интересу да убије свог домаћина, докле год се шири, то му није битно

Већ више од две године стално слушамо о пандемији, али поједине изјаве последњих седмица свима нам буде наду: "Нови сојеви даваће блаже симптоме" и "Ковид ће прерасти у ендемију". Ипак, и поред ових оптимистичних изјава, стручњаци упозоравају да их не смемо узимати здраво за готово.

ЕКСПЛОЗИЈУ ВУЛКАНА ЧУЛИ ЧАК НА НОВОМ ЗЕЛАНДУ! Снимци цунамија леде крв у жилама, од оваквих ТАЛАСА нема бежања! (ВИДЕО)

ЕКСПЛОЗИЈУ ВУЛКАНА ЧУЛИ ЧАК НА НОВОМ ЗЕЛАНДУ! Снимци цунамија леде крв у жилама, од оваквих ТАЛАСА нема бежања! (ВИДЕО)

ПОКЛОНИО СРЕЋКУ РОЂАКУ, ПА СХВАТИО ДА ЈЕ ДОБИТНА! Супруга му тражи НОВАЦ НАЗАД

ПОКЛОНИО СРЕЋКУ РОЂАКУ, ПА СХВАТИО ДА ЈЕ ДОБИТНА! Супруга му тражи НОВАЦ НАЗАД

СВЕТУ ПРЕТИ РАТ ЗБОГ ЛЕКА ЗА КОВИД? Стручњаци изнели ЗАСТРАШУЈУЋЕ СЛУТЊЕ: Ситуација ће личити на ДИВЉИ ЗАПАД

СВЕТУ ПРЕТИ РАТ ЗБОГ ЛЕКА ЗА КОВИД? Стручњаци изнели ЗАСТРАШУЈУЋЕ СЛУТЊЕ: Ситуација ће личити на ДИВЉИ ЗАПАД

Они који тврде да вируси временом постају мање смртоносни, често се позивају на грип. Оба вируса грипа, који су одговорни за Шпанску грозницу 1918. и свињски грип 2009. временом су постали мање опасни. Међутим, вирус из 1918. је постао смртоноснији пре него што је ослабио, а други вируси, попут еболе, временом су постали још опаснији.

- Заблуда је да вируси или патогени постају блажи. Ако вирус може да настави да се преноси и да изазове много болести, то ће учинити - рекао је професор Дејвид Робертсон, шеф вирусне геномике и биоинформатике у Центру за истраживање вируса Универзитета у Глазгову.

Вируси стално покушавају да се "копирају" и да се шире што је више могуће. Иако вирусима вероватно није у интересу да убију свог домаћина, докле год се шире, то њима није битно. Сарс-ЦоВ-2 не убија људе у периоду када је најзаразнији, већ људи умиру две до три седмице након што се разболе. Под условом да не еволуира тако да се људи толико разболе да се не мешају или не могу да се мешају са другим људима док су заразни, вирусу није стало ако буде жртава на путу.

Такође, није доказано и да Сарс-ЦоВ-2 прогресивно слаби. Омикрон наизглед даје блаже симптоме од алфа и делта варијанте. Ипак, обе ове варијанте су изазвале више тешких облика болести од почетног вуханског соја. Оно што је битно истаћи јесте и да брза еволуција није "једносмерна улица". Омикрон није еволуирао из делте, нити је делта еволуирала из алфе. Ситуација је много компликованија и самим тим мање предвидива.

- Ови сојеви који забрињавају не преливају се из једног у други, и ако се овај образац настави, може да се догоди да се за шест месеци појави неки гори сој. Важно је не претпоставити да постоји извесна неизбежност да омикрон буде крај еволуције Сарс-ЦоВ-2 - каже Робертсон.

Постоји могућност да је омикрон толико преносив да је достигао врхунац, због чега ће се будуће варијанте борити да га надмаше. Али пре само неколико месеци, људи су говорили исту ствар о делти. Такође, омикрон ће вероватно наставити да се развија.

- Оно што би се могло догодити јесте да, како омикрон инфицира толико људи, теже је да та прва омикрон варијанта настави да буде исто тако успешна, а то ствара простор за вирус који је бољи у избегавању имунолошког одговора - рекао је Робертсон.

Шта ћемо онда са оптимистичним тврдњама да ће ковид прерасти у ендемију? Политичари имају тенденцију да ово користе као замену за наставак живота и заборављање да ковид-19 постоји. Оно што ендемија заправо значи је болест која је стално присутна, али где су стопе инфекције предвидиве и не измичу контроли.

- Мале богиње су биле ендемске, полиомијелитис је ендемичан, Ласа грозница је ендемска, маларија је ендемска. Богиње и заушке су ендемске, али то зависи од вакцинације. Ендемско не значи да нешто уопште губи снагу - рекао је Стивен Грифин, ванредни професор вирологије на Универзитету у Лидсу.

Како све више људи развија имунитет на Сарс-ЦоВ-2 или се опоравља од инфекције, мање је вероватно да ће вирус изазвати тешку болест. Али, онда би вирус могао поново да се развије. Добра вест је да је то мање вероватно што је већи део светске популације вакцинисан - јер што је мање људи заражено, мање су шансе да вирус еволуира - али још нисмо близу тога.

Чак и у Великој Британији постоји велики број невакцинисаних особа и нејасно је колико ће трајати заштита од бустер доза.

- Идеја да ћемо ускоро достићи фазу ендемије помало је у супротности са чињеницом да смо управо имали неколико недеља масовног, експлозивног експоненцијалног раста, а пре тога смо још увек виђали експоненцијални раст делте - каже Грифин.

Претварање ковида у болест са којом заиста можемо да живимо захтева више од националне кампање вакцинације и лепих жеља. То захтева глобалне напоре да се побољша надзор за нове варијанте и подршка земљама да се суоче са избијањем на извору када до тога дође. Такође захтева већа улагања у пречишћавање ваздуха и вентилацију како би се смањио пренос унутар наших граница, ако се мешамо у затвореном простору.

Сви се надају да ће коронавирус еволуирати да би постао блажи, а да ће ковид постати ендемски – или боље речено, довољно подношљив да не поквари наш свакодневни живот. Али ово су наде, а не чињенице, и понављање ових мантри их неће учинити бржим.