Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Звечан

ОЗБИЉНА ПРЕТЊА ЗА ИЗРАЕЛ! Иран купује руско наоружање! Мења се однос снага на Блиском Истоку

30.11.2023. 10:19
Пише:
Србија Данас/Оружјеонлине
Iranska vojska
Иранска војска / Извор: Профимедиа/илустрација

Русија и Иран склопиле важан споразум о куповини наоружања

Израелске маргине напада на Иран почињу очајнички да се сужавају пошто је ирански министар одбране потврдио завршетак испоруке ловаца Су-35, јуришних хеликоптера Ми-28 и школских авиона Јак-130.

КО ЈЕ БИО ХЕНРИ КИСИНЏЕР? Дипломатска сила и контроверзни нобеловац служио је два америчка председника, а многи су га сматрали ратним злочинцемFoto: Profimedia

КО ЈЕ БИО ХЕНРИ КИСИНЏЕР? Дипломатска сила и контроверзни нобеловац служио је два америчка председника, а многи су га сматрали ратним злочинцем

КИНА ПОЗИВА НА МИР! Ево како Пекинг види решење сукоба на Блиском ИстокуKina oduvala Zapad

КИНА ПОЗИВА НА МИР! Ево како Пекинг види решење сукоба на Блиском Истоку

ПРВИ СНИМАК ТЕРОРИСТИЧКОГ НАПАДА У ЈЕРУСАЛИМУ: Одјекују пуцњи код аутобуске станице, људи панично беже, ДВОЈЕ МРТВИХFoto: Printscreen/Twitter

ПРВИ СНИМАК ТЕРОРИСТИЧКОГ НАПАДА У ЈЕРУСАЛИМУ: Одјекују пуцњи код аутобуске станице, људи панично беже, ДВОЈЕ МРТВИХ

Информације указују на набавку најмање две ескадриле Су-35 опремљене најбољим од руског ратног ваздухопловства, док ће Иран, чим то буде могуће, набавити извозну верзију Су-57, врло вероватно заједно са ПВО системом С-400.

Су-35 долази са ракетом ваздух-ваздух Р-37М, чији домет према неким извештајима прелази 300 км што представља озбиљан проблем за израелске ескадриле Ф-16 и Ф-15. Чак су и украјински пилоти ракету Р-37М испаљену са Су-57 назвали „најопаснијом“.

Одбрамбени споразум Ирана и Русије такође укључује пренос знања за поправку и одржавање Су-35. Коначно, Иран ће добити најмање 18 јуришних хеликоптера Ми-28.

Према појединим изворима, Иран поставља темеље за убрзање набавке нуклеарног оружја сада када има одговарајући противваздушни арсенал. Иранско ваздухопловство је у фебруару ове године представило и подземну тактичку војну базу под називом „Орао 44“ спремну за нове ловце Су-35.

Договор између Ирана и Русије је финализиран

Према ономе што је заменик министра одбране Ирана, бригадни генерал Махди Фарахи рекао новинској агенцији Тасним, Техеран је завршио споразуме са Русијом о набавци и пријему борбених авиона Су-35, јуришних хеликоптера Ми-28 и летелица за обуку, авиона типа Јак-130.

Високи ирански званичник је категорички рекао да ће се Су-35, Ми-28 и Јак-130 званично придружити арсеналу Оружаних снага земље, чиме ће се значајно унапредити иранско ваздухопловство, а процедуре за њихов пријем су у току.

Он је додао да сада Иран има најјачу флоту војних хеликоптера у региону не само по квалитету већ и по количини.

Иран већ дуги низ година није набавио ниједан нови борбени авион, са јединим изузетком значајног броја руских борбених авиона МиГ-29 и Су-24 1990-их, док су од почетка рата у Украјини значајно порасли стратешки корпоративни односи са Москвом, у области војне, трговинске и економске сарадње.

Штавише, као део иранског програма наоружања, први авион за обуку Јак-130 стигао је у земљу још почетком прошлог септембра.

Конкретно, Русија је првобитно направила Су-35 за Египат, али би та продаја изазвала санкције САД према ЦААТСА закону. Руска група Унитед Аирцрафт Цорпоратион је на листи санкција и због тога је Египат, страхујући од санкција, одустао од споразума.

ЈАК-130 слетео у Иран – Пилоти ће се обучавати на Су-35

Иранске новинске агенције јавиле су да су тренажни авиони руске производње ЈАК-130 слетели у земљу и придружили се ваздухопловству.

Подаци говоре да су најмање два тренажна авиона ЈАК-130 интегрисана у 8. ваздухопловну базу у Исфахану. Операција је изведена у строгој тајности, а њихов транспорт су обављали авиони Ан-124.

Авиони такође делују као авиони за блиску подршку јер носе различито наоружање и бомбе.

Иранска новинска агенција ИСНА јавила је да је авион за напредну обуку ИАК-130 способан да задовољи потребе за обуком пилота да науче да управљају ловцима 4. генерације.

Иран шаље у Русију Фатех-110 и Золфагар

Према мишљењу Американаца, врло је вероватно да ће Иран Москви пружити дозволу за производњу балистичких пројектила.

Raketni napad
Ракетни напад / Извор: Профимедиа

Обавештајна процена подељена последњих дана са украјинским и америчким званичницима тврди да иранска одбрамбена индустрија припрема прву испоруку пројектила Фатех-110 и Zolfaghar, две познате иранске балистичке ракете средњег домета које могу да погоде циљеве на удаљености од 300 и 700 километара, респективно, рекла су два званичника упозната са овим питањем.

Иран има један од највећих арсенала ракета кратког и средњег домета на Блиском истоку.

Стручњаци сматрају да су новије верзије Фатех-110 и Zolfaghar и моћне и прилично тачне. Неки модели имају електро-оптичке системе за навођење који омогућавају оператерима пројектила да их наведу на њиховом коначном приближавању мети.

Најновији Фатех-110Д и претходни Фатех-110Ц имају максимални декларисани домет од 300 километара. Они се могу служити ГПС сателитима GLONASS или БЕИДОУ а ту је и квалитетнији ласерско-жиро инерцијални систем за навођење. Пројектил, који има бојеву главу од 650 килограма, могао би пасти у просеку у пречнику од 15 метара од назначене мете.

Већа ракета Zolfaghar, која користи лагану конструкцију са намотаним филаментом, има значајно повећање домета на 700 километра и опционо може да носи 30 касетних подмуниција.

И Фатех-110 и Zolfaghar се могу монтирати на камионе, а могу се лансирати у релативно кратком року пошто користе чврсто гориво. Та чињеница их чини тежим за лов и уништавање.