Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Звечан

РУСИЈА ЗАДАЈЕ ГЛАВОБОЉУ ИЗРАЕЛУ И АМЕРИЦИ! Ирану стиже МОЋНО ОРУЖЈЕ које ће променити ток сукоба! (ФОТО/ВИДЕО)

21.04.2024. 14:00
Пише:
Србија Данас/Оружје Online
Iran i Izrael u sukobu
Иран и Израел у сукобу / Извор: Shutterstock

Иран ће у неколико наредних дана добити велику војну помоћ из Русије.

У питању је 24 руских борбених авиона најновије генерације  Сухој СУ-35 , јавили су данас ирански медији.

Према западним извештајима, Русија је потпуно спремна да помогне Ирану да ојача своју противваздушну одбрану и Су-35 и сателитским услугама и технологијом балистичких ракета.

Иран је купио ловачке авионе 4 генерације прошле године у новембру, а прва испорука би требало да буде обављена наредних дана.

Нису објављени други детаљи, али према извештајима, Иран ће добити укупно 24 нова ловачка авиона.

Су-35 долази са ракетом ваздух-ваздух Р-37М, чији домет према неким извештајима прелази 300 км што представља озбиљан проблем за израелске ескадриле Ф-16 и Ф-15. Чак су и украјински пилоти ракету Р-37М испаљену са Су-57 назвали "најопаснијом".

Иранско ваздухопловство је у фебруару ове године представило и подземну тактичку војну базу под називом "Орао 44" спремну за нове ловце Су-35.

С-400 за Иран

Извештаји показују да је иранска делегација отпутовала у Русију да разговара о брзој испоруци С-400 Ирану.

MOĆNI S-400 na američki softver
МОЋНИ С-400 на амерички софтвер / Извор: Shutterstock

Ово руско оружје, које се сматра најнапреднијим на свету у својој класи, помоћи ће одбрамбеној способности Ирана од израелских ваздушних удара, пише Вашингтон пост, како се претпоставља, са руским оператерима, пошто обука ових система захтева много месеци.

Случај снабдевања Ираном са Су-35 траје дуже време. Познато је да је Русија диверзификовала своју тактику у Украјини, фокусирајући своје ударе на енергетску инфраструктурну мрежу земље, широко користећи дронове камиказе које је набављала од Ирана.

То је резултирало склапањем стратешког споразума између Москве и Техерана, који укључује, између осталог, продају руских ловаца Су-35 Ирану.

Након што је Русија купила иранске камиказа дронове, ваздухопловне снаге Ирана су наводно разматрале куповину Сухој Су-35 у замену за даље испоруке муниције, дронова и балистичких пројектила Русији.

Министарство одбране Исламске Републике саопштило је прошле године да је земља набавила јуришне хеликоптере Ми-28Х и Јак-130 од Русије поред СУ-35.

Након пропасти нуклеарног споразума из 2015., чији је циљ била да наводно спречи Иран да набави нуклеарно оружје, и накнадног поновног увођења западних санкција, Техеран је интензивирао своје односе са Москвом.

Запад оптужује Иран да подржава Русију уз логистичку војну подршку у рату Москве против Украјине, посебно да Техеран снабдева Москву такозваним камиказа дроном, за које Запад каже да су коришћене много пута у рату у Украјини. Техеран негира ове тврдње.

Су-35 у Украјини

Су-35С је главни борбени авион у зони специјалних операција како у Украјини тако и у Сирији заједно са Су-30СМ.

Су-35С је суперманеварски вишенаменски ловац генерације 4 , намењен за пресретање и уништавање у борби на блиским и великим дометима свих класа ваздушних циљева, за борбу за превласт у ваздуху, као и за уништавање копнених и површинских војних циљева.

Сухој Су-35 (НАТО кодно име Фланкер-Е) је и најбољи и најуспешнији руски ловац тренутно у употреби у украјинском сукобу. У питању је исплатива и ефикасна алтернатива савременим америчким ловцима и описује се као тип "4 генерације".

Наоружан је противавионским топом калибра 30 милиметара и има 12 тачака за причвршћивање бомби и пројектила. Борбено оптерећење авиона је осам тона. Авион може да достигне брзину од 2.500 километара на сат и има аутономију од 3.400 километара.

Su-35
Су-35 / Извор: Shutterstock

Највећу пажњу у наоружању Су-35 заслужује хиперсонична ракета ваздух-ваздух (РВВ-БД) Р-37М. Р-37М развија невероватно велику брзину од 6 маха или око 7 350 км/х, што је довољно да лако сустигне сваки тип летелице. Дизајнирала га је руска компанија Vympel и представљена је 2016. године.

Поред Р-37М (домет до 400 км), ловац је опремљен и вођеним ракетама ваздух-ваздух средњег домета Р-77-1 (110 км) и антирадарском вођеном ракетом средњег домета X-31P.

Коришћењем муниције као што је ракета Р-37М, авиони попут, Су-57, МиГ-31БМ и Су-35С могу да погоде авионе Ваздухопловних снага Украјине без уласка у зону откривања или дејства украјинске ПВО.

Авион карактерише веома квалитетна авионика која за основу користи комплексни компјутерски информационо-командни систем, нови радар, моторе АЛ-41Ф1С са плазменим системом сагоревања увећане снаге и управљивим векторима потиска.

Ови мотори по својим карактеристикама могу да се примене и на ловцима пете генерације, јер обезбеђују надзвучну брзину без допунског сагоревања. Максимална брзина авиона је 2,500 км/х, док оперативни долет достиже 3,400 км.

Не зна се тачно колико је Су-35 страдало у украјинском сукобу. Пре само неколико месеци четири руске летелице су пале изнад Брјанске области, од којих је једна наводно Су-35.

Ловци Су-35 ваздушно-космичких снага Русије врше ваздушне патроле, подржавају кретање јуришних авиона, војних хеликоптера и изводе ваздушне ударе на инфраструктуру и опрему коју користе Оружане снаге Украјине.

Србија Данас/Оружје Online/Пренео: И.С.