Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Звечан

"БИБИ" У ПРОБЛЕМУ: Европска држава уводи санкције Израелу?! Америчко оружје ОВДЕ више неће ПРОЛАЗИТИ?

28.02.2024. 11:09
Пише:
Србија Данас
Benjamin Netanijahu
Бењамин Нетанијаху / Извор: Профимедиа

Хладан туш за Тел Авив

Ирски Сенат једногласно је позвао на санкције против Израела, укључујући међународни ембарго на оружје и спречавање проласка америчког оружја у Израел кроз ирски ваздушни простор и морске луке, након израелске војне операције у Гази.

БРУТАЛНА ЛИКВИДАЦИЈА: Познати адвокат убијен у центру града! Advokat

БРУТАЛНА ЛИКВИДАЦИЈА: Познати адвокат убијен у центру града!

"ОТИШАО ЧОВЕК-ЕПОХА" Преминуо бивши премијер СССР-а!Nikolaj Rižkov, bivÅ¡i premijer SSSR-a

"ОТИШАО ЧОВЕК-ЕПОХА" Преминуо бивши премијер СССР-а!

БУКНУО СТРАВИЧАН ПОЖАР У ТЕКСАСУ: Наређена евакуација! НУКЛЕАРНО постројење у опасности?! (ВИДЕО)sd

БУКНУО СТРАВИЧАН ПОЖАР У ТЕКСАСУ: Наређена евакуација! НУКЛЕАРНО постројење у опасности?! (ВИДЕО)

Сенатори Френсис Блек, Лин Рујн, Алис Мери Хигинс и Ајлин Флин позвали су ирску владу да уведе ограничења против Израела и да апелује на међународну заједницу на хитан прекид ватре у Гази.

Према захтеву, Ирска мора да уведе санкције Израелу, да забрани увоз робе и услуга из израелских насеља, да се одузме од компанија све што је проуизведено у тим насељима, да се спречи америчко оружје да прође кроз Ирску и да се заложи за међународни ембарго на оружје Тел Авиву.

Irska
Ирска / Извор: Профимедиа

У документу, сенатори су изразили жаљење због "неуспеха многих у међународној заједници да позову Израел на одговорност за своје поступке којим крше међународно право и неспремности многих земаља, укључујући Сједињене Државе, Уједињеног Краљевства и Европског савета и да се позову на хитан прекид ватре или заустављање продаје оружја Израелу.

Земље попут САД, Велике Британије и Немачке наставиле су да испоручују оружје Израелу да би помогле његовој војној операцији у Гази, често наводећи да Тел Авив има право да се брани након напада Хамаса 7. октобра, у којем је убијено 1.200 Израелаца, а њих 253 узето за таоце, према подацима Израела.

Израелска ваздушна и копнена офанзива од тада је опустошила већи део Газе, убивши 29.878 Палестинаца, углавном цивила, а ранивши преко 70.000, према најновијим подацима Министарства здравља Газе.

Експерти УН-а и хуманитарне агенције саопштили су да се извоз оружја у Израел мора одмах зауставити, додајући да ће оружје или муниција који се шаљу на распоређивање у Гази вероватно кршити међународно хуманитарно право.

Неколико земаља обуставило је извоз оружја у Израел након одлуке Међународног суда правде (ИЦЈ) у јануару, којом је израелским снагама наложено да предузму мере да спрече све акције које би се могле окарактерисати као геноцид.

Izraelska vojska
Израелска војска / Извор: Профимедиа

Земље попут Шпаније, Италије, Белгије, Холандије и јапанска корпорација Иточа суспендовале су трансфер оружја Израелу. У међувремену, амерички Сенат је 13. фебруара одобрио нацрт закона о слању војне помоћи Израелу у износу од 14 милијарди долара.

Уједињено Краљевство је од 2015. године лиценцирало војни извоз у Израел у вредности од најмање 599 милиона долара, укључујући компоненте за борбене авионе, пројектиле, тенкове, технологију, малокалибарско оружје и муницију, наводи Хуман Rights Watch.

Велика Британија обезбеђује око 15 одсто компоненти за стелт авионе Ф-35 који се тренутно користе у Гази. Немачка је прошле године извезла у Израел војне опреме и наоружања у вредности од више од 379 милиона долара, што је 10 пута више од 2022. године.

После напада Хамаса 7. октобра, Немачка је одобрила 185 додатних дозвола – 28 одсто израелског увоза оружја долази из Немачке.

Ирски поднесак наводи да Европска унија "није успела да буде доследна у тражењу примене међународног права и да је по својим двоструким стандардима учествовала у актима грубог лицемерја и моралног неуспеха".

- Док овај покољ дешава, ЕУ се не смирује и игра политичке игре са животима народа Палестине - рекла је ирска сенаторка Лин Бојлан.

- Уместо да трошимо озбиљно време и труд позивајући на прекид ватре, видели смо председника Европске комисије како даје безусловну и неквалификовану подршку Нетанијахуовом геноцидном нападу.

Захтев је осудио израелско непоштовање Међународног суда правде, који је у јануару наредио израелским снагама да предузму мере да спрече све радње које би се могле окарактерисати као геноцид. Такође је изразио забринутост због "неприхватљиво спорог темпа" истраге Међународног кривичног суда о потенцијалним ратним злочинима које је починио Израел.

Предлог би морао да прође кроз ирски парламент, који се бира директно, и горњи дом да би ступио на снагу.

Ирска је била прва земља ЕУ која је израелска илегална насеља прогласила "де фацто анексијом" палестинске земље. Влада је 1980. године ушла у историју поставши прва чланица ЕУ која је званично позвала на успостављање палестинске државе.