Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Звечан

ОТКРИВЕНЕ СТРАВИЧНЕ ПРИЧЕ ИЗ ИСЛАМСКЕ ДРЖАВЕ: Жене силују дечаке, дају им "вијагру" и крију их у тунелима - "Желе да повећају популацију калифата"

26.02.2023. 13:30
Пише:
Србија Данас/Блиц
Islamska država
Исламска држава / Извор: Профимедиа

Језива сведочења оних који су прошли кроз тортуру

Присиљени смо на с*кс са њима да их оплодимо. Можете ли да нас извучете одавде? - упитали су Ахмет (13) и Хамид (14), тврдећи како их жене, бивше припаднице Исламске државе (ИСИС) у затвореничком центру у Ал-Холу на североистоку Сирије, присиљавају на сексуални однос.

Тамо је 8.000 деце и жена које су повезане с Исламском државом, а неке од њих не престају да слепо прате њихове погледе на свет ни скоро четири године након што је калифат изгубио своје територије.

ЗАБРИЊАВАЈУЋЕ УПОЗОРЕЊЕ НАУЧНИКА: "Месец се полако удаљава од Земље" (ВИДЕО)

ЗАБРИЊАВАЈУЋЕ УПОЗОРЕЊЕ НАУЧНИКА: "Месец се полако удаљава од Земље" (ВИДЕО)

ПАЛА ОПАСНА СРПСКО-ХРВАТСКА БАНДА: Терорисали Европу на најбруталнији начин - Откривени стравични детаљи њхових поступака

ПАЛА ОПАСНА СРПСКО-ХРВАТСКА БАНДА: Терорисали Европу на најбруталнији начин - Откривени стравични детаљи њхових поступака

ПУТИНОВА НАЈВЕЋИ АДУТ У СЛУЧАЈУ НУКЛЕАРНОГ РАТА: Руски председник има бункер опремљен специјалном технологијом, а ни Зеленски није далеко

ПУТИНОВА НАЈВЕЋИ АДУТ У СЛУЧАЈУ НУКЛЕАРНОГ РАТА: Руски председник има бункер опремљен специјалном технологијом, а ни Зеленски није далеко

Уз Ахмеда и Хамита, како пише "Дејли бист", на с*ксуални однос је било присиљено још осам малолетника. Један од њих казао је да је у само неколико дана морао да спава са осам жена верних начелима ИСИС-а. Неке жене су их сакривале и у подземним тунелима све док их нису открили чланови Сиријских демократских снага (СДФ) и пребацили у рехабилитациони центар у Оркешу, преноси "Јутарњи лист".

Тамошњи званичници су рекли како су жене дечацима говориле да желе да затрудне како би повећале популацију Исламске државе и спремно дочекале нови калифат за који су уверене да ће се успоставити. Не зна се колико њих је тачно успело да затрудни, али из СДФ-а који надзиру затвореничке кампове наводе да је број велик. Жене које успешно затрудне порађају друге затворенице које су лекарке или медицинске сестре.

Присила на секс проблем је и у другим затвореничким камповима за бивше припаднице ИСИС-а и њихову децу. У Роџу је чак један дечак завршио у болници након што му је позлило због конзумирања супстанце сличне "вијагри" које су му жене дале. У том су логору неке мајке желећи да заштите своје синове молиле логорске власти да им децу пребаце у рехабилитационе центре.

Ахмед и Хамит сада су у Оркешу као и неколицина дечака који су прошли кроз идентично трауматично искуство. Смештени су у чистим собама са креветима на спрат, што је пуно боље у односу на претрпане и нездраве затворе или логоре из којих су дошли. Похађају едукативне лекције и за разоноду играју фудбал. Пролазе и саветовање које им помаже да се носе са својим траумама, али и настоји их разувери од праћења ИСИС-ове идеологије. Коначни циљ је да се они реинтегришу у друштво.

Sedište UN u Beču
Седиште УН у Бечу / Извор: Профимедиа

- Не копамо дубоко у почетку. Желимо да им дамо времена - навела је Ахметова и Хамидова саветница.

Смештање деце у рехабилитационе центре и њихово одвајање од мајки критиковале су Уједињене нације.

- Изнимно смо забринути да би ови дечаци могли да буду озбиљно оштећени и страхујемо да би могли да нестану и заврше као предмет продаје, искоришћавања, злостављања, мучења, нељудског и понижавајућег лечења или кажњавања - пише у извештају.

Присталице политике уклањања кажу да је сексуално искоришћавање, злостављање, радикализација и нестанак управо оно што се догађа некима од ових дечака у камповима кад их њихове мајке успешно прокријумчаре терористичким групама.

У извештају УН такође се наводи да је СДФ ноћу одводио дечаке од њихових мајки, иако западна полиција некад чини исто кад одводи децу из опасних породичних ситуација. Власти у логору наводе да је женама унапред речено зашто и где ће им синови бити одведени и да су замољене да их добровољно предају. До сада, наводе управитељи логора, само су четворица добровољно одведена. Са синовима који су им присилно одузети мајке су у контакту телефонски, а разговори се прислушкују.

- Врата су широм отворена за све државе које желе да дођу и узму своју младост - истакао је званичник Аутономне администрације северне и источне Сирије (ААНЕС).

Док западни закони и политике ограничавају затварање малолетника, СДФ и ААНЕС суочавају се са мисијом њихова одвајања од мајки које су остале верне следбенице терористичке организације. Исто тако, упркос критикама УН, већина држава чланица није понудила никакву алтернативу слању ове деце у кампове којима управља ААНЕС, преноси "Јутарњи лист".

УН упозорава да ће, ако буду уклоњени, дечаци "вероватно да буду смештени у мушке затворе или друге притворске објекте". Из ААНЕС-а наводе да је реалност супротна и да се дечаци смештају у рехабилитационе центре како би их се заштитили од опасних услова у кампу, те како би могли да примају психотерапију и подршку у сигурном окружењу.

- Већина ових дечака је била заточена од своје седме године. Они су жртве тероризма и заслужују заштиту међународних људских права и хуманитарног права -  закључује се у извештају УН.