Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Звечан

ИСПОВЕСТ РУСКОГ ДОБРОВОЉЦА КОЈИ ЈЕ ПРИМИО СПУТЊИК В: Открио да ли вакцинисање боли и како је његово тело реаговало!

05.12.2020. 18:29
Пише:
SrbijaDanas/DW
vakcinisanje
вакцинисање / Извор: Shutterstock

Вакцинисање је безболно, температуру је имао два дана

Масовно вакцинисање против коронавируса у Русији би требало почети средином децембра. Председник Путин је влади дао одговарајући налог - најпре ће вакцинисати лекаре и просветне раднике. Паралелно с тим наставиће се тестови вакцина "Спутник В" које је летос развио московски Институт Гамалеја. Дописник Дојче Веле-а Сергеј Сатановски пријавио се добровољно да на њему тестирају вакцину и пренео своја искуства.

ДЕМОНСТРАЦИЈЕ У БЕРЛИНУ: Немачка напушта НАТО?

ДЕМОНСТРАЦИЈЕ У БЕРЛИНУ: Немачка напушта НАТО?

СНАЖАН ЗЕМЉОТРЕС ПОГОДИО МЕДИТЕРАН: Омиљено српско летовалиште на удару (ФОТО; ВИДЕО)

СНАЖАН ЗЕМЉОТРЕС ПОГОДИО МЕДИТЕРАН: Омиљено српско летовалиште на удару (ФОТО; ВИДЕО)

КО ХОЋЕ ВАКЦИНУ МОРА ДА ПЛАТИ! Руско министарство здравља саопштило цену за две дозе серума

КО ХОЋЕ ВАКЦИНУ МОРА ДА ПЛАТИ! Руско министарство здравља саопштило цену за две дозе серума

- "Будите добровољац у испитивању вакцина против COVID-a 19" - тако су на интернетским станицама тражили судионике тестирања. У ептембру се о вакцини знало мало, а број заражених у Русији није био алармантан. У новембру се то променило, број заражених је нагло растао. Одлучио сам ризиковати и примити вакцину. Уверила ме је патња пријатеља који су тешко оболели и били стављени у карантин у своје станове. - почиње своју исповест Сергеј Сатановски.

- Морао сам да испуним формулар на страници московске градске управе. Између осталог, у упитнику су постављана питања јесам ли већ био заражен коронавирусом, имам ли неке хроничне болести. Према заводу за здравство, људи који су већ били заражени не би требало да се вакцинишу ове године. После недељу дана зазвонио је телефон и понудили су ми да изаберем клинику у којој ћу бити тестиран - објашњава Сатановски.

Пријава за вакцинисање

- Одвезао сам се у московску болницу Шадкевич. Тамо сам сазнао да је директор болнице познати лекар и модератор Александар Мјасников. На почетку пандемије рекао је да је могућност да се Руси заразе коронавирусом "равна нули". Одједном ми није било до вакцине, али било је касно да одустанем. Уочи прегледа лекарка ме питала јесам ли узимао неке лекове, имам ли алергије и јесам ли имао операције.

Морао сам назвати родитеље да их питам које хируршке интервенције су ми рађене када ми је било пет година. За време разговора добио сам 16 страница материјала који ми је и усмено објашњен. Ту пише да је циљ студије да испита јелотворност, имуногеност и сигурност вакцине Гам-ЦОВИД-Вац познатијег као Спутњик В. У претходној фази вакцина је испитана на животињама код којих је установљена ефикасност и безбедност, а на досадашњим добровољцима само безбедност - појашњава Сатановски.

epivakkorona
epivakkorona / Извор: Реутерс

 

Полиса осигурања за сваког судионика

- 40.000 људи суделује у испитивању, 30.000 ће добити вакцину, а 10.000 плацебо. 21 дан после вакцинисања судионици морају да дођу у болницу да приме другу компоненту вакцине. У апликацији "Check Covid-19" судионици морају да воде дневник о свом стању. То су биле моје дужности. Лекарка ми је, међутим, предложила да суделујем у додатном истраживању. Прво истраживање није обухваћало анализу крви на антитела.  Држава за додатно истраживање плаћа судионицима 8.500 рубаља, што је око 93 евра. Узима се 95 милилитара крви. Пристао сам - наставља своју исповест Сатановски.

- Лекарка ми је објаснила да ми је за време суделовања у тестирању вакцина живот осигуран, иако је суделовање потпуно безбедно. У полиси осигурања пише да би у случају моје смрти правни наследници – то су у мом случају родитељи – добили два милиона рубаља (око 22.000 евра). У случају тешког оштећења здравља или инвалидности би у односу на степен нарушавања здравља било исплаћено између 500.000 и милион и по рубаља, а то је између 5.500 и 16.500 евра. Потписао сам и отишао на преглед. Тестирали су ме на сиду, сифилис, хепатитис Ц и Б, на коронавирус и то на оба начина. Истражили су остатке лекова у урину. Ништа нису нашли и тако сам постао судионик - додаје Сатановски.

Како изгледа вакцинисање

- Све анализе су важиле седам дана, па сам тачно седмог дана дошао на вакцинисање. У болници је постављено више путоказа до меродавног одељења. На њему су пријемни шалтер и четири просторије – вакцинисање, лекар, преглед, одмор.

У десет ујутро ту смо били само ја и још једна жена од око 30 година. Пријавио сам се и отишао дати крв за тест на антитела. Потом сам отишао у мању просторију у којој су били само сто, две столице и два фрижидера руске марке Позис. Сваки од њих кошта око 150.000 рубаља, дакле 16.000 евра. Ту се чува вакцина на минус 28 степени Целзијуса.

Лекар ми је дао безболну инјекцију у лево раме. После тога сам провео пола сата у просторији за мировање. Рекли су ми да код неких пацијената после вакцинисања падне крвни притисак, али код мене је све било нормално. Добио сам потврду о суделовању и могао сам ићи кући. Пре тога су ми рекли да се може догодити да добијем повишену телесну температуру и да у том случају узмем парацетамол. Осим тога, замолили су ме да у следећа три месеца не планирам децу, с обзиром на то да деловање вакцине на сперму није истражено.

sputnjik V
спутњик В / Извор: Профимедиа

 

Температура и грозница

- Тек после вакцинисања прочитао сам како су други судионици реаговали на вакцину. Међу њима новинари и чланови групе "Резултати вакцина" на друштвеној мрежи Телеграм којих је 1.800. Неки судионици су се жалили на повишену температуру и грозницу коју су добили исте вечери после вакцинисања или сутрадан. Када сам у седам увече изашао с посла већ сам имао главобољу, лаку грозницу и вртоглавицу. Нисам искључио могућност да се ради о аутосугестији, јер сам прочитао да су симптоме имали и људи који су уместо вакцина добили плацебо.

Али током вечери више није било сумње да се ради о телесној реакцији на вакцину, јер ми је температура износила 38,6 степени. Болови у мишићима су се појачали након последње вежбе јоге. Све је то било неугодно, али сам се обрадовао да сам вероватно примио праву вакцину а не плацебо. Узео сам парацетамол, записао симптоме у дигитални дневник и отишао на спавање. Сутрадан је температура пала на 37 степени, а дан после су све нежељене појаве ишчезле.

За три недеље добићу још једну инјекцију с додатном компонентом вакцине и отприлике 42 дана после прве вакцине мој организам би требало да произведе антитела. Хоће ли она бити успешна у одбрани од вируса – тек треба видети. - закључује на крају своје исповести Сатановски.