Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Звечан

ИЗ ТРИ ДРЖАВЕ НАВИРЕ КОРОНА: Званично нису пријавиле ниједан случај

05.03.2021. 20:33
Пише:
Србија Данас/Нова
Koronavirus
Коронавирус / Извор: Профимедиа/илустрација

Светска здравствена организација више пута реаговала

Током протекле године, земље широм света отворено су делиле податке о случајевима коронавируса који су се појавили на њиховим територијама, као и о смртним случајевима од овог опасног вируса.

Обрадујте Вашу даму за Дан жена

Обрадујте Вашу даму за Дан жена

(УЗНЕМИРУЈУЋИ ВИДЕО) ХОРОР! Одрубио главу ћерки (17) па шетао с њом по селу - свирепо убиство правдао бизарним разлогом

(УЗНЕМИРУЈУЋИ ВИДЕО) ХОРОР! Одрубио главу ћерки (17) па шетао с њом по селу - свирепо убиство правдао бизарним разлогом

САД УВЕЛЕ САНКЦИЈЕ ПРОТИВ УКРАЈИНСКОГ "ВЛАДАРА ИЗ СЕНКЕ" Државни секретар рекао чиме се све бави милионер

САД УВЕЛЕ САНКЦИЈЕ ПРОТИВ УКРАЈИНСКОГ "ВЛАДАРА ИЗ СЕНКЕ" Државни секретар рекао чиме се све бави милионер

Све је било доступно Светској здравственој организацији, а те информације се сматрају кључним за информисање о глобалној борби против ове болести.

Међутим, постоје три земље где ови подаци нису транспарентни и негирају обим проблема који је ова пандемија направила у целом свету. Источноафричка држава Танзанија није ажурирала податке о ковиду-19 од маја.

Са друге стране постоје и државе које тврде да на њиховој територији нема оболелих од коронавируса, па до сада СЗО нису пријавиле ниједан случај. Међу њима је и Туркменистан. Али групе за заштиту људских права кажу да се болест у таквим државама ипак шири.

Vakcina
Вакцина / Извор: Профимедиа/илустрација

Северна Кореја такође није званично забележила ниједан случај, међутим већина стручњака сматра да је ова тврдња сумњива. Та земља има 26 милиона становника, тестирала је мали број људи и граниче се са Кином одакле је пандемија и кренула, пише CNN.

Контролна табла СЗО ковид-19 не прави разлику између држава које су пријавиле нула случајева и оних које нису доставиле податке.

Међутим за разлику од Северне Кореје и Туркменистана, остале државе које нису пријавиле ниједан случај короне су углавном изоловане острвске заједнице.

Председник Танзаније Џон Магуфили је више пута умањивао опасност од вируса, позивао грађане да се помоле корона вирусу и препоручивао је непроверена лечења.

Такође је одбио да набави вакцине против короне за 58 милиона становника, рекавши да су опасне и да нису добре.

Међутим, смрт двојице високих званичника у тој земљи поткопала је његове тврдње и постоје знаци да Танзанија можда и мења свој став.

Др Питер Дробац, главни здравствени стручњак са Универзитета Оксфорд Саид бизнис школе у Енглеској, рекао је за CNN да је пандемија јасно ставила до знања “колико је критично вођство и колико је опасно имати вође које нису спремне да признају проблем и да одговоре на њега”.

На пример, помешане поруке или порицање вируса, одбијање да се држи социјална дистанца и да се носе маске само су убрзали ширење вируса у Бразилу и САД, а то се могло избећи.

СЗО: Потребна је акција

СЗО је предузела необичан корак два пута позивајући Танзанију последњих недеља да почне да пружа транспарентне податке. Случајеви који укључују заражене у Танзанији који путују у иностранство истакли су потребу за снажном акцијом, рекао је генерални директор СЗО Тедрос Адханом Гебрејесус 20. фебруара.

- СЗО треба да добије било какве информације у вези са мерама које Танзанија предузима да би одговорила на панадемију - истакао је он.

Дан након овог апела, Магуфили је посетиоцима цркве рекао да треба се заштите, да носе маске за лице које су локално произведене.

Председник је инсистирао да грађани Танзаније треба да користе локалне рекове у борби против респираторних проблема, да удишу пару и да верују у молитву.

Министарка здравља у Танзанији је на свом Инстаграм профилу охрабрила да се користе традиционалне биљке и осудила је гласиле које круже интернетом, да је други талас короне убио много грађана у Танзанији.

Туркемнистан

Хјуман Рајтс Воч (HRW) је Туркменистан означио као једну од најпресивнијих држава на свету, а њене власти су у јеку овде пандемије ограничиле путовања, позивале на социјално дистанцирање и ношење маски. Међутим, нису обавестиле грађане да је то зато што су окружени земљама у којима букти корона.

Светски извештај HRW је оптужио владу Туркменистана да је непромишљено порекла пандемију и да је лоше управљала истом. Тако се погоршала криза са храном. Такође у извештају се наводи, да су натерали здравствене раднике да ћуте о ширењу вируса.

Америчка амбасада у Туркменистнау каже на својој веб страници да су добили извештаје о грађанима који имају симптоме који се подударају са коронавирусом. Ти људи се тестирају и смештају се у карантин у болницама.

Дијана Серебрианик, директора групе за прогнанике из Туркменистана са седиштем у Европи, описала је ситуацију као "катастрофу" јер је влада одбила да призна ковид-19, остављајући болесне људе без неге, а већину лекара без основног знања како да у овом случају лече пацијенте.

- У земљи не можемо да препознамо вирус. А проблем је што је лечење Ковида-19 прилично скупо и неки људи то себи не могу да приуште. Они се суочавају са избором да ли да купе храну или неку врсту лека. То је велики проблем - истиче она.

- Такође нема довољно залиха кисеоника, приступ респираторима је ограничен, а медицинским радницима фали заштитна опрема - каже она. Додаје да се тестирања спроводе али тек после 2 или 3 недеље од када пацијент затражи помоћ, што резултатира негативним тестом. Такође тестови на антитела се не раде.

Према независној надзорној групи Фридом Хауса, тешко је добити информације из Туркменистана, који има 6 милиона становника, али нема независних медија.

Северна Кореја

Постављају се и питања о тачности података из Северне Кореје.

Извештај СЗО објављен 8. јануара ове године каже да је Северна Кореја тестирала 12.257 људи и да није пронашла ниједан позитиван случај ковида-19.

Извештај је заснован на подацима из 15 лабораторија у Северној Кореји које министарство здравља доставило СЗО-у. Од тада није издато ниједно ажурирање података.

Severna Koreja
Северна Кореја / Извор: Профимедиа

Приоритет Северне Кореје је, од када се вирус појавио у свету, да спречи да корона савлада дотрајалу здравствену инфраструктуру.

Пјонгјанг је добровољно прекинуо већину својих оскудних веза са светом 2020. године како би спречио да ковид-19 уђе у земљу.

Сузбијање трговине дотукло је економију али је са становишта здравља изгледа успело.

Вођа Северне Кореје Ким Џонг-ун је био довољно самоуверен да се током пандемије појави у јавности без маске.