Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Звечан

ИЗА КУЛИСА ДЕБАКЛА: Терезу Меј је издала ЊЕНА СТРАНКА, а сада има три дана да нађе решење

16.01.2019. 16:03
Пише:
СрбијаДанас/Блиц
Tereza Mej
Тереза Меј / Извор: Профимедиа

Тереза Меј јуче је доживела дебакл у британском парламенту. Њен план за Брегзит одбијен је убедљивом већином - чак 230 посланика више је било против у односу на број оних који су је подржали (432 спрам 202).

 Иза поразне статистике крије се још један забрињавајућ податак за британску премијерку - трећина посланика њене странке окренула јој је леђа. Али ни ту није крај проблемима Терезе Меј.

Највећа побуна међу Торијевцима

Њен план одбијен је са 432 гласа "против" и само 202 "за". Чак 118 посланика њене Конзервативне странке гласало је против плана о Брегзиту који је Мејова договорила са Бриселом, што је како данас пишу острвски медији, највећа побуна у редовима Торијеваца, већа него било шта са чиме су се у парламенту сусрели Дејвид Камерон или Маргарет Тачер.

Крах Брегзита, сутра гласање о неповерењу британској влади

Међу онима који су гласали против било је и бивших министара, од којих су се неки раније помињали као наследници Терезе Меј, попут Борис Џонсона, Доминика Раба и Дејвида Дејвиса. Последња двојица заправо су на радила на том истом плану на позицији министра за Брегзит - Дејвис до јула 2018. године када је поднео оставку и Раб до новембра 2018. године када је напустио владу.

Tereza Mej
Тереза Меј / Извор: Реутерс

Терези Меј окренуо је леђа и мањински партнер захваљујући којем тренутно влада постоји - Североирска унионистичка странка (ДУП). Свих десет посланика те партије гласало је против. За њих је споран део плана који се односи на границу са Ирском, такозвани "бацкстоп" механизам.

Такође, јучерашњи пораз први је пут од 1864. године да је британски парламент одбацио неки међународни споразум.

Све скупа, нимало добар увод за данашње гласање о повењу влади које ће бити одржано на захтев Џемија Корбина, лидера опозиционих Лабуриста. Ипак, поједини аналитичари склони су да верују да Мејова преживети и овај пут, јер је ДУП најавио да ће ипак подржати Мејову и њену владу на данашњем гласању, 24 сата након што су гласали против њеног споразума.

Курц о Брегзиту: Жао ми је, али неће бити нових преговора

Ситуација у британском парламенту делује хаотично, на тренутке и парадоксално, о чему можда најбоље говоре речи саме Мејове, након што је њен план синоћ одбијен.

- Јасно је да парламент не подржава овај договор. Вечерашње гласање не говори нам шта подржава. Не говори нам како или да ли уопште има намеру да испоштује одлуку коју је британски народ донео на референдуму, који је парламент одлучио да одржи - рекла је она.

Bregzit
Брегзит / Извор: Профимедиа

Контрапредлога нема много, иако сви мисле да би могли боље.

Корбин који је тражио данашње гласање о поверењу влади, тврди да ће испреговарати нови договор са Бриселом, међутим председник Европске комисије Жан-Клод Јункер најавио је да ће Европска унија убрзати припреме за сценарио према којем ће Велика Британија напустити ЕУ без постигнутог споразума. Истовремено, група од 71 посланика Лабуриста послала је писмо Корбину у којем од њега тражи да одустане од нових разговора са ЕУ и да инсистира на новом референдуму.

БРИТАНСКА ПОСЛАНИЦА ОДЛАЖЕ ПОРОЂАЈ ЗБОГ БРЕЗГИТА: Не верује конзервативцима, беба ће чекати док мама не гласа против Терезе Меј

Јасног предлога или макар идеје нема ни на видику, а времена је све мање. Посебно за Терезу Меј.

Наиме, влада, према одредби усвојеној прошле недеље, има три радна дана (а не 30 како је то било раније) да изађе пред посланике са "планом Б". О том плану парламент би требало да се изјасни у понедељак.

"План Б" тек је мистерија, а у игри је неколико опција - напуштање ЕУ без споразума, нови избори, па чак и нови референдум. За сад прва опција делује изгледно, иако је сама Мејова више пута упозоравала да је то најгора од свих могућих опција, друга у великој мери зависи од данашњег гласања о неповерењу влади, док је трећа у потпуности у магли.

Bregzit
Брегзит / Извор: Профимедиа

Уколико британски парламент данас буде изгласао неповерење влади Мејове, она не мора одмах да поднесе оставку. Може поново да покуша да убеди посланике који нису гласали за њу за ипак то учине, али рок је кратак.

Наиме, ако буде изгласно неповерење влади, у наредих 14 дана парламент мора да пронађе већину. Прилику да покаже да има већину биће управо Конзервативна партија Терезе Меј, као највећа странка у британском парламенту са 317 посланика, а уколико не успе исто ће покушати и лабуристи. Ако у том периоду нико не успе да скупи већину, Велика Британија иде на ванредне парламентарне изборе.

Bregzit
Брегзит / Извор: Профимедиа

У компликовани календар британске политичке сцене на почетку 2019. године треба додати још један датум и то онај кључни који је одговоран за целу драму на острву - 29. март. Тог дана до 11 сати преподне, Велика Британија требало би да напусти ЕУ. Али сада више ни то није извесно.