Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Звечан

АМЕРИКА ОДЛУЧИЛА: ТРАМП ЈЕ ПРЕДСЕДНИК (ФОТО/ВИДЕО)

08.11.2016. 10:38 14:38
Пише:
Србија Данас/агенције
Američki izbori2
Амерички избори2 / Извор: Србија Данас

Трамп одувао Хилари.

13.15 - Обама честитао Трампу

Председник САД Барак Обама честитао је данас победнику америчких председничких избора Доналду Трампу. Како је пренео АП, менаџер Трампове победе Келан Конвеј навела је да су Обама и Трамп "имали леп разговор" и да ће се вероватно састати сутра.

12:55 - НЕМАЧКА У СТРАХУ: Трамп УКИДА споразум о слободној трговини са Европом?

Немачка пословна заједница се нада да ће њихове трговинске везе са Америком наставити да буду обострано корисне, сада када је Доналд Трамп постао нови председник САД-а. У исто време, страхују од његове политике коју описују као протекциона.

12.36 - Рама тугује: Велика пријатељица Албаније и Косова није победила

Велика пријатељица Албаније, Косова и свих Албанаца Хилари Клинтон није победила на изборима, написао је на Фејсбуку албански премијер Еди Рама.

12:30 - "Симпсонови" су Трампову победу предвидели пре 16 ГОДИНА

Пре 16 година популарна анимирана серија "Симпсонови" је предвидела Трампову победу на изборима, али их нико тада није озбиљно схватио.

12.00 -  Холивудске звезде плакале и протестовале због Трампове победе

Резултати председничких избора у САД оставиле су у шоку бројне холивудске звезде, који су током кампање отворено показивали подршку Хилари Клинтон.

11.52 - На Твитеру од јутрос само једна реч: ТРАМП!

Твитер је после победе Трампа "експлодирао". Огласили су се и многи људи са срске јавне сцене, међу којима и Срђан Драгојевић, Небојша Крстић, Санда Рашковић Ивић, Владо Георгиев...

11.51 - Туск и Јункер већ позвали Трампа на самит ЕУ-САД

Истакнути званичници Европске уније Доналд Туск и Жан-Клод Јункер позвали су данас Доналда Трампа на самит ЕУ-САД после његове изненађујуће победе на председничким изборима у САД.

11.49 - ИСТОРИЈСКИ НАСЛОВИ АМЕРИЧКЕ ШТАМПЕ: Он је сигнал невоље!

11.45 - НОВА ФРИЗУРА ИЛИ НОВА ПОЛИТИКА? НИко не зна ШТА ЋЕ ТРАМП ПРВО УРАДИТИ

11.30 - СРБИЈИ ЋЕ СВАНУТИ АКО СЕ ТРАМП И ПУТИН ДОГОВОРЕ: Шта кажу аналитичари о победи Трампа

11.28 - Нови председник САД Доналд Трамп требало би ускоро да формира свој председнички кабинет, а како тврди НБЦ њуз, међу његовим најближим сарадницима наћи ће се и Рудолф Ђулијани бивши градоначелник Њујорка и велики пријатељ српског премијер Александра Вучића!

11.12 - Премијер Србије Александар Вучић честитао је Трампу победу. Више о томе читајте КЛИКОМ ОВДЕ!

10.20 - Мас: Свет ће бити луђи после Трампове победе

Немачки министар правде Хајко Мас изјавио је данас да ће после победе Доналда Трампа, на председничким изборима у Сједињеним америчким државама (САД), свет бити - луђи, преноси Ројтерс.

- Није крај света, али ће свет бити луђи - написао је Мас на свом Твитер профилу. Мас је и члан Социјалдемократске партије Ангеле Меркел.

10.19 - Лидер британске Независне партије Најџел Фараж честитао је Доналду Трампу победу на председничким изборима у Сједињеним америчким државама (САД), преноси Ројтерс.

"Предајем плашт Доналду Трампу. Честитам, водили сте храбру кампању", написао је Фараж на свом Твитер профилу.

Фараж, који је био заговорник изласка Велике Британије из Европске Унује, током председничке кампање подржавао је Доналда Трампа и чак је предвидео да ће он подстаћи исто оно незадовољство међу гласачима, које је довело и до британског напуштања Уније, односно Брегзита.

10.18 - Турски премијер Бинали Јилдирим честитао је данас републиканцу Доналду Трампу на победи на председничким изборима у САД, истичући да је то шанса за унапређење билатералних односа.

Јилдирим је рекао да ће бити "отворена нова страница" у односима САД и Турске ако Вашингтон испоручи имама Фетулаха Гулена, ког Анкара оптужује за организовање неуспелог војног пуча 15. јула.

"Створила се шанса за новог председника да унапреди односе, имајући у виду борбу против тероризма Турске", казао је Јилдирим, пренео је Ројтерс.

10.16 - Лидер Слободарске партије Аустрије (ФПО) Хајнц Кристијан Штрахе честитао је новом председнику САД Доналду Трампу на изборној победи.

10.00 - ХАОС НА УЛИЦАМА! Почели протести против Трампа! Више о томе читајте КЛИКОМ ОВДЕ!

09.53 - Орбан о Трампу: Какве дивне вести, демократија је још жива

Мађарски премијер Виктор Орбан честитао је данас републиканском кандидату Доналду Трампу на изборној победи за председника у САД, поручивши да је "демократија још жива".

- Какве дивне вести. Демократија је још жива - објавио је Орбан на свом Фејсбук профилу.

09.51 - Могерини: ЕУ наставља сарадњу са САД

ЕУ ће наставити да сарађује са САД поручила је данас висока представница ЕУ за спољну политику и безбедност Федрика Могерини.

- Везе ЕУ и САД су дубље од било какве промене у политици - истакла је Могерини.

09.47 - Путин је упутио честитке Трамповом главном штабу у Њујорку. Више о томе читајте КЛИКОМ ОВДЕ!

09.28 - Занимљиво је да је Доналд Трамп говорницу напустио уз песму "You Can't Always Гет What You Want" групе "Rolling Стонес".

09.19 - ТРАМПОВА ПОБЕДА ДРМА ЕВРПОСКЕ БЕРЗЕ : Европа стреп. Више о томе читајте КЛИКОМ ОВДЕ!

09.00 - Нобеловац: Катастрофа за Америку

Добитник Нобелове награде за економију Пол Кругман написао је како је Америка пропала држава с пропалим друштвом.

08:56 - Нови председник Америке Доналд Трамп обратио се својим бирачима и свим грађанима САД речима да ће служити свим грађанима Америке. Више о томе читајте КЛИКОМ ОВДЕ!

08:51 - Хилари честитала!

Хилари Клинтон је ипак честитала Доналду Трампу на пбеди на изборима. Тиме се испоставило да су први извештаји о томе да је она "отишла да спава" ипак били непроверени.

08.50 - Трамп сваког тренутка треба да изађе на бину. Са њим је маеланија и његова деца.

08:41 Немачка министарка: Ово је огроман шок

Немачки министар одбране Урсула фон дер Лејен рекла је да очигледно приближавање кандидата републиканаца Доналда Трампа победи на председничким изборима у САД представља "огроман шок".

"Мислим да Трамп зна да ово нису гласови за њега, већ против Вашингтона, против система", рекла је она за мрежу АРД.

08:37 - Хилари отишла да спава

Хилари Клинтон, која је по свему судећи доживела убедљив пораз на председничким изборима у САД, није се удостојила да честита Доналду Трампу, и што је још горе, лично се захвали својим присталицама на подршци.

08.36 - Очекује се обраћање Трампа из Хотела Хилтон.

08.32 - Сви светски медији објављују да је Трамп победио на изборима.

08.32 - Још један глас - Трамп добио Висконсин.

08:30 - Јужна Кореја: Хитан састанак због Трампа

Јужна Кореја, једна од главних америчких савезница, сазвала је хитан састанак после вести да републикански кандидат Доналд Трамп води у председничкој трци, објавио је Фајненшел тајмс.

08:25 - Ле Пенова честитала Трампу

Лидер француске десничарске партије Марин Ле Пен честитала је данас Доналду Трампу, председничком кандидату републиканаца на изборима у САД, на све извеснијој победи.

08.22 - И CNN објавио да је трка је готова.

08.20 - Кандидат за председника САД из Републиканске партије Доналд Трамп према прогнозама Блумберга добио је потребан број гласова и постао нови председник САД. Више о томе читаје КЛИКОМ ОВДЕ!

08.00 - Џон Подеста је изашао међу оно мало присталица Хилари Клинтон, колико их је остало у њеном изборном штабу у Њујорку, и послао их на спавање. Дефинитивно, Хилари Клинтон се неће обратити присталицама. Више о томе читајте КЛИКОМ ОВДЕ!

07.57 - Још само три гласа до коначне победе!

Доналд Трамп је победио и у Пенсилванији и на Аљасци, после чега су му потребна још свега три електорска гласа за победу. Заједно са 20 електорских гласова ииз Пенсилваиније и три са Аљаске, Трамп има 267 гласова. Да би и постао председник САД, потребно му је најмање 270 гласова од укупно 538 гласова електорског колегијума. Демократска кандидаткиња Хилари Клинтон засад има 215 гласова.

07:55 - Британски Телеграф се мало нашалио у одсудним тренуцима.

7:45- Трамп је освојио још једно демократско упориште - Пенсилванију, и освојио 20 електора. За магичних 270 електора треба му још шест делегатских гласова, а с обзиром да већ има скоро недостижну предност у Висконсину (који носи 10 електора), можемо закључити да је Доналд Трамп постао 45. председник Сједињених Америчких Држава!

08.03  - Шеф кампање Хилари Клинтон, Џон Подеста поручује 

Још увек није готово и позвао присталице да се разиђу и да ће се тек сутра Демократе огласити.

08.00 Хилари Клинтон победила у држави Мејн

Клинтон је узела три електорска гласа, а Трамп један у Мејну. Трамп је тренутно на свега два електора од победе.

07.42 Трамп је победио и на Аљасци

И то му доноси три гласа електора. Сада га свега три дели од победе.

7.40 - Трамп узео и Пенсилванију

У овој држави Трамп је добио још 20 електорских гласова. Сада га свега 6 електора дели од формалне победе!

07.30 - Занимљив податак: Више латиноамеричких гласача гласало је за Трампа него за његовог републиканског колегу Мита Ромнија на председничким изборима 2012. Упркос тешким речима које је изнео на рачун Мексиканаца, Трампу се то очигледно није обило о главу, барем не у оној мери у којој су то очекивали пре свега у Хиларином штабу.

07.10 - Француски амбасадор у САД дао је апокалиптичну изјаву поводом све извесније победе Доналда Трампа: "Након Брегзита и америчких избора, ништа више није немогуће. Свет се руши пред нашим очима."

07.00 - Шведски политичар Карл Билт објавио је јутрос да је изборна трка у САД готова и да кандидат републиканаца Доналд Трамп побеђује. Више о томе читајте КЛИКОМ ОВДЕ!

06.40 - У изборном штабу Клинотонове сузе, шок и неверица због могућности да њихова кандидаткиња не победи на председничким изборима. Више о томе читајте КЛИКОМ ОВДЕ!

6.26 - Невада гласала за ХИлари

Кандидаткиња демократа Хилари Клинтон победила је на председничким изборима у Невади, једној од важних држава за победу на председничким изборима.

Клинтон међутим заостаје у неким традиционалним демократским државама Висконсину и Мичигену без којих не може да победи, а врло неизвесна трка је и у Пенсилванији и Њу Хемширу.

Кандидат републиканаца Доналд Трамп води у електорским гласовима са 244 наспрам 215 колико има Клинтон. За победу је потребно 270 електора.

5.54 - И Џорџија за Трампа

Трамп је победио је на председничким изборима у Џорџији, чиме се додатно приближио победи у трци за Белу кућу.

Трамп је сада у значајној предности, пошто су остали гласови из Мичигена, Висконсина, Њу Хемпшира, Неваде, Пенсилваније и два конгресна дистрикта у Мејну и Небраски.

Републикански кандидат води у свим тим државама осим Пенсилваније, где је кандидаткиња демократа у благој предности.

05:36 - Трамп добио и Ајову 

Иако је током целе ноћи све указивало да ће шест електорских гласова из Ајове отићи на салдо Хилари Клинтон, дошло је до преокрета, с обзиром да је победио Трамп. АП јавља и да је републиканац узео великих 16 електора у Џорџији, као и још шест у Јути, те би га победа у Мичигену или Пенсилванији довела на праг Беле куће.

Тренутно стање је 244:209 у електорским гласовима за Трампа.

05.15- Трамп победио у Ајдаху

05.10 - Трамп освојио Флориду!

Доналд Трамп освојио је енормно битних 29 електора у Флориди, пише АП! То значи да се однос у електорима сада 197:131 електорских гласова. Трампу сада недостаје свега 73 електорских гласова да постане председник САД! Аналитичари и кладионичари предвиђају Трампову победу.

После тријумфа у Охају, ово је други велики корак ка коначној победи који би могао кандидата Републиканаца да одведе до 300 електорских гласова, док му Њујорк тајмс даје 94 одсто шансе за победу. 

05.07 - Вирџинија и Колорадо припали Клинтоновој

Вирџинија је преломила на страну Хилари Клинтон. Велика драма је завршена са 48,3 одсто према 46,6 у корист кандидаткиње Демократа. Она је освојила и Колорадо, још једну "климаву" државу, у којој је и било најављено да ће тријумфовати. 

05.05 - Обрађено 50 одсто гласова, Трамп и даље води!

На основу укупних резултата, односно 10 одсто пребројних гласова на новоу читавих Сједињених Држава, у трци за новог председника САД води кандидат републиканаца Доналд Трамп са освојених 49 одсто гласова (37.402.758), док је његов противкандидат и кандидат демократа Хилари Клинтон освојила 47 одсто гласова (35.485.090).

Опширније прочитајте на ОВОМ линку

04:42 - Охајо за Трампа

Охајо је припао Трампу и повећао му шансе да се нађе у Белој кући јер ко год је у последњих десет избора освајао ову државу на крају је постајао председник САД. Победом у Охају, освојио је 18 електорских гласова. 

04.25 - Њу Мексико припао Клинтоновој

Њу Мексико је гласао на рачун Клинтонове са пет електора, а двоструко више разлога за радост Мисури је дао Трампу. У међувремену, Гардијан јавља да је Трамп на корак од победе на Флориди. 

04.26 - Луизијана и Монтана за Трампа

Републиканац је, према до сада пребројаним гласовима, освојио и Луизијану, и узео још осам електорских гласова. Исто је гласала и Монтана, и придодала још три електора на салдо републиканца. У штабу републиканаца породица Трамп помно прати ситуацију.

04.05 - Њујорк тајмс превиђа победу Трампа?

Њујорк тајмс предвиђа да кандидат Републиканаца Доналд Трамп има 58 одсто шанси да постане председник САД.

Утицајни дневник је на свом сајту објавио скалу која "нагиње" према ексцентричном милијардеру, уз график који приказује његов вртоглави раст.

Опширније на ОВОМ линку.

03.58 - Берза чула да Трамп води, акције пале

Вредности акција у САД пале су с вестима да Доналд Трамп има вођство у неким кључним савезним државама за победу на изборима, јавио је Блумберг. Више о томе на ОВОМ линку.

03:22 - Кладионице мењају мишљење, пада квота на Трампа 

Док Флорида постаје све црвенија, дефинитивно црвени су Тексас (38) и Арканзас (6). Трамп води 128:97, а ако се тренд у Флориди настави, Хилари би требало да се мало забрине. 

Истовремено, реагују и светски букмејкери, па је после само 120 минута квота на Трампа са 7 пала на испод 3!

Целу вест прочитајте на ОВОМ линку.

03.45 - Хилари губи битку за Вирџинију?

Према подацима CNN, тамо је обрађено 76 одсто гласова, а Трамп има солидна 2 процента предности, односно око 50.000 гласова предности. 

Подсетимо, реч је о држави у којој су све предизборне анкете, осим једне, већ уписале победу на конто Демократа, али сада изгледа да ће Хилари Клинтон испустити оно што је пре осам година "заузео" Барак Обама, после пола века владавине Републиканаца.

Како кажу аналитичари CNN, такав исход би био "срамотан" за штаб бивше државне секретарке. 

03.30 - Тесна борба

Доналд Трамп освојио је Небраску и Вајоминг. Тиме је узео још осам електора, уз Тексас за који се такође извештава да је са 38 електора очекивано отишао у руке републиканацам као Арканзас, где добија 6 електора. Такое, Трамп води у Џорџији.

Хилари је освојила Њујорк и Конектикат и узела 36 електорских гласова. Ако ово буду и коначни резултати у овим државама, Трамп ће имати 130, а Хилари 104 електора. Хилари такође води у Колораду.

03.16 - Анализа: Само на овај начин, ТРАМП може до ПОБЕДЕ!

Угледни амерички лист "Волстрит џорнал" истиче да је Трампов недостатак то што он само на један начин може у Белу кућу, док Клинтонова има неколико начина за победу.

Кратку анализу прочитајте на ОВОМ линку.

03.06 - Трамп води након 10 одсто пребројаних гласова

На основу укупних резултата, односно 10 одсто пребројних гласова на новоу читавих Сједињених Држава, у трци за новог председника САД води кандидат републиканаца Доналд Трамп са освојених 51 одсто гласова, док је његов противкандидат и кандидат демократа Хилари Клинтон освојила 45 одсто гласова.

Пуну вест прочитајте на ОВОМ линку.

02.58 - Тренутно стање избора у САД

Илиноис - Хилари Клинтон (20 електора)

Јужна Каролина: Доналд Трамп (9 електора)

Вермонт: Хилари Клинтон (3 електора)

Индијана: Доналд Трамп (8 електора)

Остали за Трампа: Кентаки (8), Западна Вирџинија (5), Алабама (9), Мисисипи (6), Оклахома (7), Тенеси (11).

Отали за Клинтонову: Делавер (3), Дистрикт Колумбија (3), Мериленд (10), Масачусетс (11), Њу Џерзи (14), Роуд Ајленд (4).

Ниједна од "климавих" држава за сада није преломљена у корист једног од кандидата.

02.49 - Тесна битка

Према последњим информацијама, Трамп је освојио Алабаму, и узео још девет електора. Тренутни резултат је 68 Клинтон - 66 Трамп, с тим да је за Трампа је гласало 700.000 гласача више, преноси CNN.

Резултат у Флориди, држави од које много тога зависи, и даље је немогуће предвидети с обзиром да се разлика између двоје кандидата мери у промилима.

Такође, према првим информацијама, Хилари Клинтон је добила Роад Ајленд.

02:43 - Битка за Флориду

Након више од 90 одсто пребојаних гласова, Доналд Трамп има малу предност над Хилари Клинтон у Флориди, једној од најважнијих држава у трци за функцију америчког председника, извештава CNN.

02.20 - Трамп узео Тенеси и Јужну Каролину

Према последњим резултатима, Доналд Трамп је освојио Тенеси и Јужну Каролину, а након пребројаних 51 одсто гласова води и у Вирџинији.

Клинтонова након 53 одсто пребојаних гласова поново води на Флориди. 

01:35 - Изашле прелиминарне укупне бројке

Према досадашњим резултатима, након шест милиона пребројаних гласова, Трамп има 52,7 одсто, а Хилари 44 одсто.

02:02 -Саветник: Треба да се деси чудо да победи Трамп

 Високи саветник републиканског кандидата Доналда Трампа изјавио је да је "потребо чудо" па да Трамп победи на председничким изборима у Сједињеним Државама, јавља CNN. 

Он је ово изјавио иако је Трамп повео са 19:3 у електорским гласовима након проглашења победника у Индијани, Кентакију и Вермонту.

01:41 - Флорида: Евакуација гласачког места због сумњиве торбе

Гласачко место за председничке изборе у САД у Винтер Парку у америчкој савезној држави Флорида евакуисано је због сумњиве торбе, јавила је локална станица ТВ мреже АБЦ, а преноси Tass.

Наводи се да је полиција стигла на то гласачко место.

01:25 - Трамп води у Западној Вирџинији

Републиканац напредује у традиционално републиканској држави, а за сада слика изгледа овако: Трамп 24 електора, Хилари 3.

01:20 - Флориди "неодлучна"

На 15 одсто пребројаних гласова у Флориди, према подацима CNN-a, kandidati се смењују у вођству, а разлика је мања од једног процента.

Američki izbori - rezultati
Амерички избори - резултати / Извор: Фото: CNN Printscreen

01:34 - Трамп води у Флориди!

Републиканац води у једној од кључних држава са 59,4 одсто освојених гласова, преноси CNN. Ukoliko Трамп победи у Флориди, имаће знатно веће шансе да уђе у Белу кућу. Према досад пребројаним гласовима, републиканац води у Индијани, Кентакију, Вирџинији, Њу Хемпширу, Џорџији и Флориди! 

01:15- Затворена прва биралишта, укључујући Флориду и Вирџинију

Према први објављеним резултатима, Трамп је освојио у Индијани и Кентакију, док је Хилари освојила Вермонт. CNN јавља да уколико републиканац освоји три од четири "климаве" државе (Флориду, Охајо, Северну каролину или Њу Хемпшир) може да однесе победу.

С друге стране, уколико Хилари не узме Вирџинију, може се наћи у великом проблему.

01.00 - CNN: Trampovi су Кентаки и Индијана, Хилари узима Вермонт

Још је рано за Јужну Каролину, Џорџију и Вирџинију која је најважнија. 

То значи да је тренутни резултат: Трамп 19 - Хилари 3 у броју електора. 

Суштински, у овом делу битке најважнији резултат је из Вирџиније, која је традиционално "преломна" држава и у овој предизборној кампањи је оцењена као једна од 11 најважнијих. 

00.40 - Први резултати у Њу Хемпширу иду у прилог Трампу

На основу пребројаних један одсто гласова, Доналд Трамп је освојило 52, 5 док је за Хилари гласало 41 одсто грађана.

00:35 - Пуцњава код бирачког места у Јужној Калифорнији

Неколико особа је рањено у пуцњави која се одиграла поред бирачког места у Јужној Калифорнији, преноси "Спутњик". Мотив ватреног обрачуна још није познат, а повређени су превезени у болницу.

Donald Tramp
Доналд Трамп / Извор: Србија Данас

00:23 - Трамп добија Кентаки

Према раним предвиђањима CNN-a, лидер републиканаца победио је у држави Кентаки, и то убедљиво: 78,1 одсто према 18 посто за Хилари. У Индијани, држави у којој је гувернер Трампов потпредседник Мајк Пенс, републиканци такође воде са 69:27 посто у односу на демократе, на узорку од 4.000 пребројаних гласова.

00.18 - Ускоро први резултати

Прва изборна места на председничким изборима у САД затворена су у Индијани и Кентакију. 

00.05 - Анкета: Кога Американци више мрзе?

Америчка мрежа АБЦ управо је објавила резултате своје анкете која открива кога Американци више мрзе, Трампа или Клинтонову. По тој анкети, 61% Американаца изјавило је да Трамп ни по коју цену не би смео да буде председник, док је тај проценат за Хилари нешто нижи - 54 посто.

23.59 - Велика излазност на Флориди

У једној од кључних држава, Флориди, на гласање је до сада изашло скоро 70 посто гласача. Забележено је и да је на овим изборима изашло чак 36% више Латиноамериканаца него 2012, што би могао да буде тас на ваги који ће превагнути у корист Хилари.

23.54 - Јуриш на гласање

"УСА Today" преноси да су у неколико држава гласачи због великих редова били приморани да чекају сатима како би гласали за своје фаворите.

23.46 - Гласајте и ви за новог председника Америке!

Популарна фејсбук страница "Унилад" омогућила је свима који то желе да УЖИВО гласају емотиконима за свог омиљног кандидата на америчким изборима. Наравно, реч је само о неважећем гласању на друштвеним мрежама, али је за кратко време прикупило велики број људи.

Ако и Ви желите да дате своје глас, погледајте видео испод и гласајте:

23.30 - На "изборима" у Београду победила Клинтон

На имитацији избора која је одржана вечерас током "изборне ноћи" победила је Хилари Клинтон са 127 гласова, док је Доналд Трамп освојио 117, саопштили су организатори.

23.22 - СКАТ: Напето вече важно за моју земљу, али и за свет

Амбасадор САД у Србији Кајл Скат изјавио је вечерас да је ово је "напето вече које је толико важно за моју земљу, али и за толико земаља у свету".

Kajl Skat
Кајл Скат / Извор: Србија Данас

- Широм света влада огромно интересовање за исход данашњих избора у САД. Широм Америке је много сличних скупова на којима моји сународници такође пажљиво прате како се резултати избора мењају из часа у час - рекао је амерички амбасадор на пријему "Изборна ноћ", посвећеном праћењу америчких председничких избора.

Скат је поручио да ће "ноћас Америка одлучити", и додао да не очекује изборне резултате пре шест сати ујутру.

23.14 - Мексиканци се већ спремају за славље ако Трамп изгуби

Неки Мексиканци се већ припремају за славље ако републикански кандидат за председника САД Доналд Трамп изгуби на данашњим изборима, јавља АП.

Један корисник Фејсбука је путем те друштвене мреже позвао људе да се вечерас окупе код чувеног споменика Анђела независности у Мексико Ситију ради прославе евентуалног Трамповог пораза, а најмање 5.000 људи је већ одговорило да ће доћи.

23.03 - Американци данас не гласају само за новог председника, већ и о порнићима, оружју и марихуани...

Док су све очи упрте у трку за новог председника Америке, готово се занемарују неколико закона који ће драстично променити америчку нацију, културу и законодавство.

О топ десет закона о којима се гласа истовремено са избором новог шефа државе можете прочитати на ОВОМ линку 

22.50 - Бирачи у САД желе лидера који ће повратити земљу од богатих

Већина Американаца који су на почетку изборног дана гласали за новог председника желе снажног лидера који може да земљу поврати из руку богатих и моћних, показују резултати анкете коју је Ројтерс у сарадњи са институтом Ипсос спровео по изласку гласача са биралишта.

Истраживање, које је спроведено над више од 10.000 испитаника који су већ гласали, показује да 72 одсто гласача сматра да је економија "намештена" тако да иде на руку богатима.

22.35 - Норвешка премијерка: Победа Клинтонове би инспирисала жене

Норвершка премијерка Ерна Солберг изјавила је данас да би победа демократске кандидаткиње за председника САД Хилари Клинтона на изборима била инспиративна за младе жене, јавља АП.

Солберг је, на конференцији за новинаре у Берлину са немачком канцеларком Ангелом Меркел, рекла да би жена као председник САД показала другим женама да политика није "нешто што припада мушкарцима".

22.20 - Клинтонова победила на пацифичком острву Гуам

Становници мале пацифичке државе Гуам изабрали су Хилари Клинтон за победника избора са 71 одсто гласова, преноси CNN.

Иако су становници Гуама амерички грађани, њихов глас се не рачуна јер та територија није део електорског колеџа.

Интересантно је, међутим, то што су становници Гуама тачно предвидели победника избора сваки пут до сада.

Више о томе на ОВОМ линку.

22.11 - Гласало се и у свемиру

Шејн Кимбро, једини амерички астронаут на Међународној свемирској станици, дао је свој глас данас на америчким председничким изборима из свемира.

21.53 - Амерички избори су намештени?!

Donald Tramp
Доналд Трамп / Извор: Профимедиа

Кандидат за председника САД Доналд Трамп изнео је озбиљне оптужбе на досадашњи ток избора. Он тврди да су машине за гласање "намештене" и за то има видео доказ који можете погледати на ОВОМ линку.

21.28 - Судија у Невади одбио је захтев Трамповог штаба да предузме хитне мере поводом тужбе због нерегуларности у раду бирачке јединице у Лас Вегасу.

21.00 - Доналд Трамп изјавио је да мора прво да види "како се ствари одвијају" пре него што прихвати резултате данашњих избора, указавши на могуће нерегуларности, јавља Ројтерс.

- Видећемо како се ствари данас одвијају. Надам се да ће све протећи добро и да нећемо морати да бринемо због тога, што значи - надам се да ћемо победити - рекао је Трамп у телефонској изјави за "Фокс њуз".

20.35 - Амерички председник Барак Обама изјавио је данас, на дан председничких избора у САД, да његова вера у амерички народ није пољуљана.

- Мислим да ћемо урадити добар посао, само да амерички народ изађе на гласање - рекао је одлазећи председник, одговарајући на питање да ли је нервозан у погледу исхода председничких избора, јавља АП.

Изјаву је дао на путу од своје резиденције у Белој кући до Овалне собе, након што је са пријатељима играо кошарку као што то традицонално чини на изборни дан.

Barak Obama
Барак Обама / Извор: Профимедиа/илустрација

20.20 - Републикански кандидат Доналд Трамп пријавио је данас изборну комисију округа Кларк у савезној држави Невади, јер су тамо бирачка места била отворена два сата дуже.

На том биралишту у Лас Вегасу, гласачима који су стајали у реду у тренутку затварања биралишта дозвољено је да ипак дају свој глас, преноси Ројтерс.

20:04 - Штаб кандидата републиканаца за председника САД Доналда Трампа поднео је тужбу због превременог отварања бирачких јединица у једном од округа Неваде која је међу државама кључним за исход избора, преноси CNN.

20.11 - CNN преноси да су две особе које су учестововале на изборима отпуштене јер су нарушавале ток гласања.

19. 45 - Једна беба из Колорада одлучила је да се роди баш на дан одлучујућих избора у Америци. Њена мајка почела је да се порађа док је гласала, али је ипак успела да обави своју грађанску дужност пре него што је донела девојчицу на свет.

19.38 - У отвореном писму на сајту Викиликса, Џулијан Асанж осврнуо се на америчке изборе и објаве сајта чији је оснивач везене за мејлове Хилари Клинтон.

Не можемо да објавимо оно што немамо. Нисмо добили информације о кампањи Доналда Трампа ни Џил Стејн ни Герија Џонсон ни било ког другог кандидата - написао је Асанж. Више о томе читајте КЛИКОМ ОВДЕ!

18.44 - Упркос забрани коју му је наводно изрекао његов изборни штаб, а која се односи на твитовање, Доналд Трамп данас је ипак оставио пост на овој друштвеној мрежи.

18.33 - Немачка канцеларка Ангела Меркел изјавила је данас после састанка са норвешком премијерком Ерном Солберг да би победа Хилари Клинтон била корак ка успостављању родне равнотеже међу светским лидерима. Норвешка премијерка додала је да би победе Клинтонове била "инспиративна за младе жене да виде да политика није нешто што припада само мушкарцима".

18.27 - Трампу су се ругали и звиждали га док је гласао. Шта је рекао када је изашао са бирачког места читајте КЛИКОМ ОВДЕ!

18.00 - Према првим резултатима у држави Њу Хемпшир избори су завршени у три града Диквил Ноч, Харт Локејшн и Милсфилд. У прва два води Хилари, док је у трећем Трамп убедљив. Више о томе читајте КЛИКОМ ОВДЕ!

17. 52 - Републикански кандидат за потпредседника Мајк Пенс гласао је на свој изборном месту у Индијанаполису.

17.36 - Акције на Волстриту су по отварању берзе пале, у тренутку када су амерички грађани кренули на биралишта како би одлучили ко ће бити нови председник САД. На другим берзама у свету је у току опрезно трговање, при чему једино азијске берзе бележе раст. Више о томе читајте КЛИКОМ ОВДЕ!

17.06 - Републикански кандиадат Доналд Трамп гласао је с супругом Меланијом у Њујорку, неколико сати након што је то учинила његова ривалка Хилари Клинтон. Он је на гласачко место у 56. улици стигао с огромним обезбеђењем, тачно у 11 сати по локалном времену.

17. 03 - Један корисник Твитера објавио је фотографију са гласачког места који се налази у једној православној цркви. Није познато где се црква налази.

16.59 - Како је јавио Си-Ен-Ен, председник САД Барак Обама искористио је изборни дан како би с друштвом отишао у једну салу на кошарку.

16.52 - Супермодел Жизел Бундшен демантовала је да су она и њен супруг гласали за Доналда Трампа. На званичном Инстаграм налогу она је одговорила на поруку особе која ју је питала да ли подржавају републиканског кандидата. Трамп је у понедељак рекао да њен супруг Том Бреди, познати играч америчког фудбала са својом екипом подржава његову кандидатуру.

16.50 - Кандидаткиња Демократске партије за председника САД Хилари Клинтон, отказала је ватромет у Њујорку који је раније наручила, верујући да ће бити сигурни победник избора 8. новембра.

16.40 - Певач Стиви Вондер се нашалио када су га питали за кога ће да гласа. Он је сугерисао да би гласања за Трампа било исто као када би он возио аутомобил (за оне који не знају, певач је слеп).

- Колико год ме волели и мислил да сам забаван, да имате неки хитан случај и треба вам неко да вас одвезе у болницу, да ли бисте питали мене да возим? - питао је Вондер новинара, на шта му је овај одговорио да певач сигурно не би био његов први избор.

16.30 - Католички свештеник Франк Панове шокирао је своје следбенике када је на Фејсбуку објавио снимак свог говора о побачају на којем се види како у једном тренутку на импровизованом олтару испред себе ставља абортирани фетус, пише Вашингтон пост. Овај снимак је погледало више од 300.000 људи који су редом напали неумесног свештеника, а абортирани фетус се на снимку појављује у 44 минути.

- Ово је дете убијено приликом абортуса и патологија га је послала к нама за покоп. Данас вам га показујем јер на овим изборима морамо одлучити хоћемо ли допустити да се у САД-у настави убијање деце. Хилари Клинтон и демократе кажу да, наставимо убијање деце, а ви ћете платити за то - написао је Панова уз видео.

Наводи се да је циљ објављивања овог снимка био позив Американцима да гласају за кандидата републиканаца Доналда Трампа, будући да он тражи забрану побачаја.

16.08 - У сибирском зоолошком врту тигар и поларни медвед прогнозирали су ко ће победити - Хилари или Трамп. Испред животиња поставили су бундеве на којима су биле окачене слике председничких кандидата. Тигрица коју зову Јунона фаворизовала је бундеву са Трамповом фотографијом, док је поларни медвед ипак одабрао Трампа.

15.57 - Ерик Трамп, син републиканског кандидата Доналда Трампа, гласао је у Њујорку.

15.31 – На председничким изборима у Америци кандидат “Зелених” за председника Џил Стајн тврди да ако Хилари Клинтон победи на изборима да ће ту државу увести у рат са Русијом.

15.47 – У Мичигену су грађани пријавили неколико проблема са електронским гласачким кутијама због чега су се створили редови.

15.15 - Трамп: Нећу позитивно гледати на изборе ако изгубим

Републикански кандидат за председника Сједињених америцких држава (САД) Доналд Трамп, изјавио је данас да, уколико демократски кандидат Хилари Клинтон победи, неће позитивно гледати на изборе, преноси АП.

- Ако не победим, схватићу их као огромно губљење времена, енергије и новца - рекао је Трамп у телефонском разговору за америчку телевизију "Fox анд фриендс".

14.45 - Хилари Клинтон гласала у Њујорку

13.40 - Fox: Трампова најава

Трамп најавио да добија изборе у Ајови, Охају и Северној Каролини.

11.30 - РИА Новости: Услови за Трампову победу

Да би победио, Трамп мора да сакупи већину гласова у најмање три државе: Флориди, Пенсилванији и Охају.

Више о томе можете прочитати ОВДЕ.

11.20 - Гардијан: Клинтон има 70 одсто шанси за победу на изборима

Хилари Клинтон има 70 одсто шанси да однесе победу на данашњим председничким изборима у САД, закључио је амерички аналитичар Нејт Силвер, који је анализирао резултате различитих анкети, преноси ''Гардијан''. 

10.50 - Трамп води на три места у Њу Хемпширу

Кандидат Републиканске партије Доналд Трамп води на три места у Њу Хемпширу, држави у којој бирачи традиционално гласају први на председничким изборима, преноси агенција ''РИА Новости''

10.30 - Поруке и обећања председничких кандидата!

У САД данас се одржавају председнички избори, а демократска кандидаткиња Хилари Клинтон и њен републикански ривал Доналд Трамп своје последње предизборне скупове одржали су у државама у којима је тесна разлика - Северној Каролини, Пенсилванији и Мичигену.

Клинтон је позвала гласаче да одбаце Трампову визију "мрачне и подељене" Америке и подрже земљу "пуну наде, инклузивну и великог срца" , док је кандидат републиканаца поручио својим присталицама да имају сјајну прилику да победе корумпирани систем, преноси BBC.

9.00 - Америка бира

Избори у САД су већ почели - бар што се тиче малог села Диксвил Ноч у Њу Хемпширу, чији мештани традиционално први гласају још од 1960. године. Гласало је седам особа - пет мушкараца и две жене, а резултати су били познати у року од неколико минута.

Кандидат демократа Хилари Клинтон је добила четири гласа, а два њен противкандидат Доналд Трамп.

Hilari Klinton i Donald Tramp
Хилари Клинтон и Доналд Трамп / Извор: Реутерс

Кандидат Либертаријанске странке за председника САД Гери Џонсон добио је један глас, пренели су амерички медији.

Становници још два мања места у Њу Хемпширу су гласали у поноћ.

У САД се одржавају председнички избори на којима ће 225 милиона Американаца са правом гласа одлучивати између демократског кандидата Хилари Клинтон и републиканског Доналда Трампа.