Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Звечан

(УЖИВО) ИЗРАЕЛ НАПАО ИРАН! Блиски исток на прагу највећег рата у историји (ФОТО/ВИДЕО)

19.04.2024. 07:25
Пише:
Србија Данас
Izrael, Iran
Израел, Иран / Извор: Shutterstock

Експлозије одјекују у близини иранског града Исфахана, шест дана након што је Техеран извео велики напад дроновима и ракетама на Израел.

Анонимуси напали Израелску владу

Хакерска група Анонимус данас је саопштила да је упала у базу података Израелских одбрамбених снага (ИДФ) и додала да ће објавити војне документе.

Како тврде из Анонимуса, група тренутно поседује више од 20 гигабајта података, укључујући више од 233 хиљаде докумената.

У саопштење хакерске организације укључен је видео са деловима PowerPoint презентације на којима се виде припадници ИДФ-а, као и лого Генералштаба, али аутентичност докумената са снимка није потврђена.

Према безбедносним проценама ИДФ-а, вероватноћа стварног пробоја у базу података је минимална, што указује на могућу тактику ''психолошког ратовања“ хакера.

Светски лидери реаговали на израелски напад на Иран

Италијански министар спољних послова Антонио Тајани позвао је на "апсолутну деескалацију" након извештаја да је Израел извео напад на Иран.

Навео је да ће представници групе седам светских економија (Г7) на Каприју разговарати о кризи на Блиском истоку. Групу седам чине Италија, Сједињене Државе, Велика Британија, Канада, Француска, Немачка и Јапан.

Реаговала је и председница Европске комисјие (ЕК) Урсула фон дер Лајен која је истакла да је "апсолутно неопходно да регион (Блиског истока) остане стабилан и да се све стране уздрже од даљих акција.

Кина је саопштила да ће "наставити да игра конструктивну улогу у деескалацији" тензија на Блиском истоку.

- Кина се противи свим акцијама које додатно ескалирају тензије - рекао је портпарол министарства спољних послова Лин Ђијан.

Иначе, Кина је највећи трговински партнер Ирана и највећи купац иранске нафте.
Оман је осудио "још један израелски напад" на Блиском истоку.

Bajden i Netanijahu
Бајден и Нетанијаху / Извор: Танјуг/АП

Израел упозорио Бајдена да ће напасти Иран

Амерички званичници потврдили су да је Израел извео војне операције против Ирана, а да је Тел Авив упозорио администрацију америчког председника Џозефа Бајдена да ће напасти у наредних 48 сати, пише Си-Ен-Ен.

Извори америчке телевизије истакли су и да су у том упозорењу Израелци уверавали Вашингтон да иранска нуклеарна постројења неће бити гађана.

Dron
Дрон / Извор: Shutterstock

Напад мини дроновима извееден из Ирана?

Неименовани ирански аналитичар је током гостовања на државној телевизији истакао да је иранска војска оборила "мини дронове у Исфахану", а да су њима управљали "infiltrirrani редови из Ирана", преноси Тајмс ов Израел.

Такође, поједини извори, у анализи за британски Гардијан, наводе да је напад циљан тако да не изазове даљу ескалацију сукоба, као и да је симболично изведен на рођендан врховног вође Ирана ајатолаха Али Хамнеи.

Aerodrom
Аеродром / Извор: Профимедиа

Обновљени летови након дејства ПВО изнад Исфахана

Иран је укинуо суспензије летова које су уведене након извештаја о експлозијама у близини војне базе у провинцији Исфахан, саопштио је портпарол Цивилног ваздухопловства.

- Обавештавамо вас да су ограничења аеродромима уклоњена и авиокомпанијама је дозвољено да обављају редовне летове - рекао је портпарол.

ИРНА: Активирана иранска ПВО изнад Исфахана, нукеларке безбедне

Како наводи АП, остало је нејасно да ли је Иран био под нападом, али су тензије и даље велике између Тел Авива и Техерана након иранског напада на Израел од 13. априла, у којем је учествовало више од 300 дронова и ракета.

ИРНА наводи да је ПВО дејствовао у неколико иранских покрајина, не наводећи због чега. Израел је поручио да ће се осветити за напад Ирана, док су савезници Тел Авива апеловали да не узвраћа на напад како се не би проширио конфликт.

Новинска агенција Тасним пренела је да су иранска нуклеарна постројења безбедна и нетакнута.

Iran
Иран / Извор: X Printscreen/@ShaykhSulaiman

Прво оглашавање вишег иранског команданта након напада Израела

Државни виши командант иранске војске Сиавош Михандоуст изјавио је да у нападу током ноћи у Исфахану није причињена штета, преноси Тимес оф Исраел.

Он је додао да је бука која се чула током ноћи у Исфахану узрокована системима противваздушне одбране који су гађали "сумњиви објекат", а на друштвеним мрежама појавио се и снимак који показује поменуту базу у нетакнутом стању.

Iran
Иран / Извор: X Printscreen/@SumitHansd

Зашто је Исфахан кључна мета израелских напада?

Исхафан је централни ирански град, удаљен око четири сата вожње или 350 километара јужно од иранске престонице Техерана, пренели су јутрос светски медији.

Исфахан је дом велике војне ваздухопловне базе, а неколико иранских нуклеарних локација се налази у провинцији - укључујући град Натанз, централни део иранског програма обогаћивања уранијума.

Први снимци напада

На друштвеним мрежама појавили су се снимци наводних напада Израела на Иран.

На њима се види како небо светли, вероватно од деловања иранске противваздушне одбране.

avion
авион / Извор: Профимедиа

Отказани одлазни летови са неколико иранских аеродрома

Ирански државни медији извештавају да су одлазни летови са неколико иранских аеродрома отказани.

Сви летови за Техеран, Исфахан и Шираз су већ обустављени, саопштио је директор иранске службе за односе с јавношћу једног од аеродрома.

Израел је извео нападе унутар Ирана, потврдило је више америчких званичника за CNN, у потезу који прети да гурне регион дубље у сукоб.

Они су рекли да је Тел Авив раније у четвртак упозорио Вашингтон да ће се напад десити у наредних "24 до 48 сати".

CNN је раније известио да је Израел уверио Америку да ће његов одговор бити "ограниченог обима". Амерички обавештајци су сугерисали да Израел тежи уском и ограниченом удару унутар Ирана јер осећају да морају да одговоре неком врстом кинетичке акције с обзиром на невиђене размере иранског напада.

Опсег циљева "никада није прецизно прецизиран, али нуклеарне и цивилне локације очигледно нису биле у тој категорији", додао је други званичник.

САД су позивале Израел да не одговара на ирански напад прошлог викенда. Вашингтон "није дао зелено светло" за одговор Израела, рекао је други званичник.