Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Звечан

ЈЕДНИ ОСУЂУЈУ, ДРУГИ СЛАВЕ: Како је свет реаговао на напад Хамаса на Израел (ВИДЕО)

07.10.2023. 22:41
Пише:
Србија Данас
Izrael
Израел / Извор: Профимедиа

Најмање 40 Израелаца је убијено, а 740 рањено у нападу Хамаса, показују најновији подаци које је објавио израелски медиј Н12 Невс.

УН позива на хитан прекид насиља у Гази, одакле је исламистички покрет Хамас извео највећи напад на Израел до сада са најмање 40 мртвих, а нападе су осудили ЕУ, западни лидери и Украјина, Русија и Арапски свет позива на уздржаност, а групе и државе блиске Хамасу поздрављају.

ДА ЛИ ЈЕ ЗАКАЗАЛА ГВОЗДЕНА КУПОЛА?! Ево зашто је овај противракетни штит важан за безбедност Израела (ВИДЕО)

ДА ЛИ ЈЕ ЗАКАЗАЛА ГВОЗДЕНА КУПОЛА?! Ево зашто је овај противракетни штит важан за безбедност Израела (ВИДЕО)

НЕТАНИЈАХУ ЗАПРЕТИО ОСВЕТОМ: "Хамас започео зли и окрутни рат, деловаћемо пуном снагом"

НЕТАНИЈАХУ ЗАПРЕТИО ОСВЕТОМ: "Хамас започео зли и окрутни рат, деловаћемо пуном снагом"

"СВЕТ СВЕ ПОСМАТРА" Хитно обраћање Бајдена, упутио јасну поруку свим непријатељима Израела

"СВЕТ СВЕ ПОСМАТРА" Хитно обраћање Бајдена, упутио јасну поруку свим непријатељима Израела

Високи комесар Уједињених нација за људска права, Волкер Турк, био је шокиран извештајима о стотинама ракета испаљених на Израел у суботу и наводима да су израелски цивили држани као таоци.

Најмање 40 Израелаца је убијено, а 740 рањено у нападу Хамаса, показују најновији подаци које је објавио израелски медиј Н12 Невс.

- Цивили никада не смеју бити мета. Позивам на хитан прекид насиља и на деескалацију свих страна и кључних земаља у региону како би се избегло даље крвопролиће - рекао је Турк, позивајући Израел да предузме мере да избегне цивилне жртве у ваздушним нападима на Газу као одговор на напад Хамаса.

Портпарол Савета за националну безбедност Беле куће рекао је да САД "недвосмислено осуђују" нападе палестинске исламистичке групе Хамас на израелске цивиле и снажно подржавају владу и народ Израела, пренео је у суботу CNN.

CNN је известио да је саветник Беле куће за националну безбедност, Џејк Саливан, разговарао са својим израелским колегом, Цачијем Ханегбијем, и да ће остати у блиском контакту.

Европска унија и бројне европске престонице "најоштрије су осудиле" нападе у зору на Израел и истакли да Израел "има право да се брани".

Русија је позвала на уздржаност, а Турска да избегне ескалацију.

Председница Европске комисије, Урсула фон дер Лајен, јасно је осудила нападе које назива "тероризмом" и оценила да Израел има право да се брани.

- Европска унија изражава солидарност у овим тешким временима - рекао је шеф европске дипломатије, Жозеп Борељ, и нагласио да "тероризам и насиље ништа не решавају".

Председник Европског савета, Шарл Мишел, такође је осудио нападе.

Русија позива "палестинску и израелску страну на моментални прекид ватре, на одрицање од насиља и неопходну уздржаност", рекла је портпаролка руске дипломатије, Марија Захарова.

Украјински председник, Володимир Зеленски, осудио је у суботу "терористички напад" на Израел и рекао да не треба сумњати да земља има право да се брани.

Хамасове нападе осудили су лидери европских земаља, међу којима је и хрватски премијер, Андреј Пленковић, који је рекао да су "напади на цивиле шокантни и неприхватљиви".

- Хрватска је солидарна са Израелом и његовим народом у овом тешком тренутку - рекао је Пленковић.

Речи осуде упутили су француски председник, Емануел Макрон, британски премијер, Риши Сунак, немачка министарка спољних послова, Аналена Бербок, и званични Рим који је поручио да Израел има право да се брани.

Шпански министар спољних послова је шокиран "слепим насиљем" и "изузетно озбиљним терористичким нападима".

- Напад апсолутно осуђује Холандија - рекао је премијер, Марк Руте, који је назвао свог израелског колегу Бењамина Нетањахуа.

Нападе су оштро осудиле Пољска, Чешка, Грчка и Албанија.

Турски председник, Реџеп Тајип Ердоган, позвао је Израелце и Палестинце да се "понашају разумно" и да се "уздрже од импулзивних акција, које би само повећале тензије".

Министарство спољних послова Саудијске Арабије позвало је у суботу на "тренутни прекид насиља између Израела и Палестинаца", јавила је државна новинска агенција.

- Пратимо догађаје без преседана између низа палестинских фракција и израелских окупационих снага који су довели до високог нивоа насиља на бројним фронтовима - саопштило је саудијско Министарство спољних послова.

Оман такође позива на максималну уздржаност, преноси званична агенција. Оман позива међународну заједницу "да одмах интервенише како би прекинула ескалацију и поново успоставила владавину међународног права".

Друга заливска држава, Катар, назвао је Израел искључиво одговорним за ескалацију и позвао на уздржаност. Министарство спољних послова Катара позвало је међународну заједницу да спречи Израел да искористи такве нападе као изговор за покретање несразмерног рата против палестинских цивила у Гази.

Војни саветник иранског врховног вође ајатолаха, Алија Хамнеија, поздравио је у суботу "храбру" офанзиву Хамаса на Израел.

- Подржавамо ову храбру операцију "Ал-Акса потоп" и сигурни смо да је подржава и фронт отпора - рекао је генерал Јахја Рахим-Савахи из елитне војне формације Револуционарне гарде.

Проирански шиитски покрет Хезболах из Либана, који има снажно наоружано крило, похвалио је и честитао Хамасу.

- Хезболах честита палестинском народу и његовим савезницима Бригадама Ал Касам и Хамасу на овој херојској и победничкој операцији великих размера - наводи се у саопштењу.

Осим тога, Хезболах наводи да "команда исламског отпора у Либану (...) одржава директан контакт са командом палестинског отпора у земљи и иностранству и стално процењује догађаје и ток операција".

"Осовина отпора" је термин који се користи за означавање палестинских, либанских, сиријских и других покрета који су блиски Ирану и противници су Израелу.

- То је такође порука арапском и муслиманском свету (...) посебно онима који теже нормализацији односа са Израелом - рекао је Хезболах.

Уједињени Арапски Емирати (УАЕ) и Бахреин потписали су Абрахамов споразум са Израелом о нормализацији односа уз посредовање бившег председника САД Доналда Трампа.

Министарство спољних послова Уједињених Арапских Емирата позвало је на "максималну уздржаност и хитан прекид ватре како би се избегле озбиљне последице".

Мароко и Судан су такође прекинули непријатељства са Израелом, а Саудијска Арабија преговара са Израелом да започне процес нормализације односа.

Самех Шукри, египатски министар спољних послова, који има дипломатске односе са Израелом, разговарао је са шефом европске дипломатије Жозепом Борелом о "озбиљној ескалацији на палестинско-израелском нивоу", рекао је у суботу портпарол Министарства.