Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Zvečan

ИЗРАЕЛ ЈАЧИ, ХАМАС ПРИЛАГОДЉИВИЈИ: Свет у психози наступајућег крвавог обрачуна у Гази (ВИДЕО)

10.10.2023. 18:35
Rat u Izraelu
Рат у Израелу / Извор: Фото: YouTube/Printscreen/Wall Стреет Јоурнал

Потпуна поновна окупација Газе била би велики изазов и вероватно би била изван могућности дугорочне управе Израела.

Борбе између израелске војске и Хамаса су до сада пратиле сличан образац, са копненим упадима различитих размера током претходних година, којима је обично претходила јака баражна ватра на области којима су се Израелци приближавали.

"ЗАШТО САД НИСУ УПОЗОРИЛЕ ИЗРАЕЛ?" Низ неугодних питања из Москве на рачун Вашингтона

"ЗАШТО САД НИСУ УПОЗОРИЛЕ ИЗРАЕЛ?" Низ неугодних питања из Москве на рачун Вашингтона

ХАМАС ИСПУНИО СТРАВИЧНУ ПРЕТЊУ: У току велики ракетни напад на Ашкелон, сирене завијају градом (ВИДЕО)

ХАМАС ИСПУНИО СТРАВИЧНУ ПРЕТЊУ: У току велики ракетни напад на Ашкелон, сирене завијају градом (ВИДЕО)

"БАЈДЕН ДАО ИЗРАЕЛУ ЗЕЛЕНО СВЕТЛО ЗА ЕТНИЧКО ЧИШЋЕЊЕ" Бивши посланик отпужио америчког председника за погибију цивилног становништва

"БАЈДЕН ДАО ИЗРАЕЛУ ЗЕЛЕНО СВЕТЛО ЗА ЕТНИЧКО ЧИШЋЕЊЕ" Бивши посланик отпужио америчког председника за погибију цивилног становништва

Израел је такође у великој мери користио ваздушну снагу и гранатирање са копна и ратних бродова у првој фази напада на, како је тврдио, војну инфраструктуру Хамаса, укључујући владине зграде, полицијске станице, обалне објекте, објекте за обуку и домове високих званичника.

Али док Израел има предност у погледу величине војске, технологије, система наоружања и логистике, Хамас се током година знатно прилагодио предностима урбаног окружења Газе.

Географија Газе је рестриктивна за израелске операције и због тога Израелске одбрамбене снаге имају тенденцију да користе исте приступне путеве. Постоје рурална подручја обрадиве земље поред прелаза Ерез у северној Гази, око Буреија јужно од града Газе где се налази брдо са погледом на централну Газу, и источно од Кан Јуниса где тенкови и оклопна возила могу лакше да се крећу и заузму ватрене положаје. Друга приступна тачка је око Филаделфијске руте у близини Рафе на крајњем југу.

У прошлости, Израел је користио положаје изнад централне Газе да покуша да прекине комуникацију између града Газе и југа и на другим местима како би поделио то подручје.

Хамас и друге фракције у Гази свесни су да су то руте које израелске снаге могу користити и често ће држати прве линије одбране у овим областима, које су у прошлости биле поприште тешких борби.

Како се песковито тло претвара у урбана подручја, терен постаје све тежи за Израел. Високи стамбени блокови на местима као што су Џабалија и Бејт Лахија гледају на северне прилазе граду Гази, док се главни пут север-југ граничи са индустријским зонама које је Хамас користио за одбрану у прошлости.

Терен у централној Гази и источно од Кан Јуниса је отворенији, али села и високе зграде дуж прилазних путева пружају одступницу Хамасу.

Израелске снаге су биле под тешким нападом покушавајући да напредују у главним урбаним центрима. Хамас и друге фракције имају противтенковске мине и противтенковске навођене ракете које су ефикасно користили, уз минобацачку ватру.

У једној ноћи борби у урбаној области Шујеја током рата 2014. године, Израел је изгубио 13 војника у заседи која је укључивала противтенковску мину и ватру из митраљеза.

Иако израелска војска има искуства у оклопним борбама у палестинским градовима, не само на Западној обали, током Друге интифаде, сада се верује да Хамас има велике залихе противтенковских ракета Корнет које су ефикасно коришћене против израелских тенкова. Између осталих, користио их је Хезболах у Либану.

Хамас је такође развио дронове опремљене муницијом, какви се често користе у рату у Украјини, који могу да бацају бомбе на возила и трупе, што је нова претња.

Хамас има вишегодишње искуство у борби против израелске војске и постао је прилагодљива и ефикасна урбана војна снага. Има језгро искусних борбених вођа који су блиско упознати са израелским начином борбе, неки од њих говоре хебрејски и детаљно су проучавали израелску војску.

Главни проблем за Израел у сваком покушају копнене офанзиве је суочавање са припремљеним позицијама Хамаса, укључујући борбене тунеле који су се интензивно развијали годинама и у неким случајевима су опремљени комуникационим системима.

Тамо где су Хамасове тунелске мреже некада биле рудиментарне, његови инжењери сада имају значајно искуство у изградњи чврстих и добро скривених подземних локација које ће се користити као командни центри и из којих распоређују борце.

И док је Израел некада имао јасну предност у контроли Газе, јефтини и лако доступни цивилни дронови које је набавио Хамас изједначили су терен, омогућавајући му да посматра приближавање израелских снага.

Иако Израел има војне капацитете после суботњег напада, цена ће вероватно бити висока за израелску војску и палестинске цивиле. Такође треба имати у виду да се на тој територији налазе израелски таоци.

Потпуна поновна окупација Газе била би велики изазов и вероватно би била изван могућности дугорочне управе Израела, што сугерише да би, ако би Израел покренуо инвазију у пуном обиму, његов циљ вероватније био свеобухватни пораз Хамаса.