Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Zvečan

БОРБЕ ЋЕ СЕ ВОДИТИ ОД КУЋЕ ДО КУЋЕ! Израелска офанзива улази у нову фазу: Сахрањене идеје о хуманитарном прекиду ватре?!

07.11.2023. 15:49
Пише:
Србија Danas/Index.hr
Izrael
Израел / Извор: Фото: X Printscreen/IDF

Окршаји се настављају несмањеном брзином.

Месец дана након терористичких напада Хамаса у којима је убијено 1.400 Израелаца, војска је пресекла појас Газе на два дела и окружила град Газу. Уличне борбе се воде по селима, а ускоро би могле да се преселе и на градске улице.

ИЗРАЕЛ ОБЈАВИО СНИМАК ХАМАСОВЕ ЗАСЕДЕ: "Крените према нама и пуцајте по свему" (ВИДЕО) Izrael

ИЗРАЕЛ ОБЈАВИО СНИМАК ХАМАСОВЕ ЗАСЕДЕ: "Крените према нама и пуцајте по свему" (ВИДЕО)

Нетањаху најавио "ПУНУ ОДГОВОРНОСТ" Израела за Појас Газе Izrael, Palestina

Нетањаху најавио "ПУНУ ОДГОВОРНОСТ" Израела за Појас Газе

(УЖИВО) ИЗРАЕЛ ЦИВИЛИМА ДАО ПАР САТИ ЗА ХИТАН БЕГ: Тенкови послагани пред градом, креће крвава битка са Хамасом (ФОТО/ВИДЕО)Foto: Tanjug/AP/Mohammed Dahman

(УЖИВО) ИЗРАЕЛ ЦИВИЛИМА ДАО ПАР САТИ ЗА ХИТАН БЕГ: Тенкови послагани пред градом, креће крвава битка са Хамасом (ФОТО/ВИДЕО)

- Наставићемо док не победимо. Немамо другог избора - рекао је израелски премијер Бењамин Нетанијаху. Тиме је угасио слабе наде у прекид ватре које су од њега захтевале УН и многи други.

- У урбаним борбама, израелски војници су искуснији од било које друге војске на свету - каже војни експерт Френк Ледвиџ са Универзитета у Портсмуту. Израелска војска се годинама обучава за такву борбу у специјалном центру у пустињи Негев. Али ово више није обука, пише Дојче веле.

Лекције из Мосула

Упозорења да не треба имати превелика очекивања стижу и из Сједињених Америчких Држава. Амерички министар одбране Лојд Остин рекао је да је градска борба "изузетно тешка" и да је напредак увек спор.

Американци знају о чему причају. Својевремено су на сличан начин чистили ћелије Исламске државе у Сирији и Ираку. Процењује се да је само у борбама за град Мосул (2016/17.) страдало десет хиљада цивила. Борба је трајала девет месеци.

Истовремено, Хамас, којег су САД, ЕУ и друге земље прогласиле терористичком организацијом, далеко је војно искуснији и боље опремљен од Исламске државе. Хамас има подршку Ирана и либанске исламистичке паравојне групе Хезболах.

Зато је амерички председник Џо Бајден, када је крајем октобра посетио Израел, упозорио да Израел не треба да дозволи да га води гнев и тако понови америчке грешке након терористичких напада 11. септембра 2001. године.

Тродимензионални рат

Али изгледа да сада нема повратка. Израелска војска има надмоћ у опреми и људству, али је Хамас у великој предности – дуго се спремао за овакав напад, познаје терен и има спремне замке.

Франк Ледвидге каже да су експлозиви посебан проблем у градској борби. Овај стручњак очекује да буду на сваком ћошку, у свакој згради. У сваком случају, после месец дана бомбардовања, многе зграде су рушевине у којима нико не живи.

Посебна ствар у Гази је систем тунела који омогућава борцима Хамаса да се крећу од зграде до зграде без изласка на улицу.

- Урбане борбе су тродимензионалне - додаје Ледвидге за ДВ. 

- Напад може доћи с предње стране, позади, одозго помоћу дронова – а у Гази одоздо, из тунела.

Поред тога, Хамас држи више од две стотине талаца, а ово је његова највреднија валута. Стручњаци сматрају да акције директног ослобађања неће функционисати – односно да ће терористи убити таоце радије него да им дозволе да буду пуштени.

Палестински цивили, које Хамас често користи као живи штит, биће још више угрожени. Западне владе позивају Израел да поштеди цивиле, што Израел обећава. Али према Министарству здравља у Гази, којим управља Хамас, до сада је у израелским нападима убијено десет хиљада цивила. Саопштено је да су половина њих деца.

Израел је позвао цивиле да напусте северни део појаса Газе, али тамо и даље има стотине хиљада становника.

- Врло је тешко у уличним борбама разликовати терористе Хамаса од терориста који нису из Хамаса - каже Ледвиџ.

Страх од регионалног рата

Могућност регионалног сукоба виси у ваздуху. „Хамас настоји да произведе ужасне слике мртвих палестинских цивила како би увукао Иран и његове марионете у сукоб“, рекао је недавно за ДВ Ханс-Јакоб Шиндлер из међународне организације Цоунтер Ектремисм Пројецт.

Међутим, шеф Хезболаха Хасан Насралах није позвао на рат против Израела у свом првом обраћању у петак.

Војни експерт Франк Ледвидге каже да је опасност од регионалног рата мања, барем за сада. Према његовим речима, Хезболах зна да већина Либанаца не жели да буде увучена у рат.

Израелски министар одбране Јоав Галан очекује да ће борбе трајати месецима. „Можда ће потрајати месец, два или три, али на крају Хамаса више неће бити“, рекао је он пре неколико дана.

Последња велика копнена офанзива 2014. године трајала је око два месеца, али тада циљ није био потпуно уништење Хамаса. За сада је нејасно какав план Израел има за појас Газе када се ова офанзива заврши.