Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Звечан

"ДА ИЗГОРИТЕ ЖИВИ, КУ*ВИНИ СИНОВИ, АРАПКИЊЕ СУ НАЈВЕЋЕ КУ*ВЕ КОЈЕ ПОСТОЈЕ" Застрашујући снимци израелских војника (ВИДЕО)

13.03.2024. 12:56
Пише:
Србија Danas/DW
Maltretiranje Palestinaca
Малтретирање Палестинаца / Извор: Фото: X/Printscreen/@ytirawi

Видео снимци су огромна штета за имиџ Израела

Пре неколико месеци је на друштвеној мрежи ТикТок објављен видео који приказује два израелска војника у булдожеру како руше остатке куће у Појасу Газе и притом шаљу поздраве израелском певачу Ејалу Голану. "Волимо те", каже један од војника, "налазимо се у Кан Јунису и због радости коју нам доносиш ову кућу посвећујемо теби".

АМЕРИ У ПАНИЦИ: У случају избијања рата ОВИХ 14 база и војних објеката постаће прве мете Путинових САРМАТАVladimir Putin

АМЕРИ У ПАНИЦИ: У случају избијања рата ОВИХ 14 база и војних објеката постаће прве мете Путинових САРМАТА

ПУТИН ШОКИРАО СВЕТ "Ситуација у Америци постаје све више НЕЦИВИЛИЗОВАНА!"Vladimir Putin

ПУТИН ШОКИРАО СВЕТ "Ситуација у Америци постаје све више НЕЦИВИЛИЗОВАНА!"

ГРЧКИ РАТНИ БРОД ОТВОРИО ВАТРУ ИЗ ТОПА! Катастрофа спречена у последњи час!Grčka flota

ГРЧКИ РАТНИ БРОД ОТВОРИО ВАТРУ ИЗ ТОПА! Катастрофа спречена у последњи час!

Ејал Голан је након 7. октобра изјавио да цео Појас Газе мора бити сравњен са земљом и да тамо више не сме да живи ниједна особа. Овај видео на којем се види како војници славе док руше куће споменула је и Република Јужна Африка у тужби против Израела пред Међународним судом правде. Јужна Африка оптужује Израел да је починио геноцид, што Израел одлучно одбацује, пише Дојче веле.

Видео снимци су огромна штета за имиџ

Израелски корисници делимично славе овакве објаве на друштвеним мрежама. Ипак, овакви видеоснимци су постали велики проблем за имиџ Израела, који тврди да има најморалнију војску на свету.

На једном од видеа могу се видети ватра и дим, док мушкарац на хебрејском говори: "О, Газа гори. Да живи изгорите, ку*вини синови." На другом снимку један војник претражује напуштени стан и проналази женско доње рубље.

- Увек сам говорио да су Арапкиње највеће ку*ве које постоје - каже он. Остали видео снимци приказују могуће пљачке од стране израелских војника. Постоје и видеи на којима се види како израелски војници пале куће.

"Рат против идеје палестинске нације"

Палестински новинар Јунис Тирави месецима је прикупљао видео снимке и каже да их је проверио, па да је анализирао и профиле стотина израелских војника на друштвеним мрежама. Тиравијев закључак: видео снимци показују да се не ради о рату против Хамаса.

- Ради се о рату против идеје палестинске нације и нашег постојања - тврди он. И прича да је један израелски војник снимио себе како диже у ваздух зграде северно од града Газе и виче: "Да се више немају где вратити!"

Хамас и група Исламски џихад су 7. октобра извели крваве терористичке нападе на Израел. У нападима је убијено 1.200 и отето на стотине људи. Емануел Фабиан, дописник израелског листа "Тимес оф Исраел", каже да је, с обзиром на догађаје од 7. октобра, овај рат врло емотиван. Он сматра да због тога неки војници дефинитивно могу да имају жељу за осветом и да то може бити проблем.

Он је сам од почетка рата неколико пута путовао с израелским трупама у Појас Газе. Известио је да редовни припадници војске обично морају да предају своје мобилне телефоне, али да је војска мање строга према резервистима. Фабиан каже да је пре овог рата израелска војска кажњавала војнике који су објављивали видео снимке, али да је сада превише фокусирана на борбу, а мање на дисциплину. Осим тога, војсци су потребни многи од ових војника и не може их све масовно казнити, упозорава израелски новинар.

Понижавајуће фотографије као порука Хамасу?

Али чини се да постоје и војни команданти који одобравају неке од снимака. У децембру су се појавиле фотографије и видеи Палестинаца везаних лисицама на северу Појаса Газе. Носили су само доње рубље и имали повезе на очима.

Војни дописник Фабиан сумња да су снимке објавили војни команданти средњег ранга. Хтели су да пошаљу поруку Хамасу: "Погледајте, заробили смо ваше људе. На понижавајући начин." У многим случајевима, каже Фабиан, мушкарци уопште нису били борци Хамаса или неке друге терористичке групе.

Хушкања десничарских екстремиста из владе

Само неколико израелских новинара, бивших војника и научника пристало је да коментарише видео снимке за немачки јавни сервис АРД. Међутим, Јаир Голан је пристао на интервју. Он је бивши заменик начелника главног штаба израелске војске, а данас је политичар и нада израелске политичке левице. Голан каже како схвата зашто ретко ко жели критички да говори о снимцима војника, али упозорава: "Ако желимо боље да се носимо с тренутном кризом, морамо поново да усмеримо наш морални компас."

Он истиче да се стиди тих видеа и да је њихов утицај на углед Израела грозан. Голан је уверен да се само мали део војника у Појасу Газе понаша неморално и да их хушка израелска делимично десно екстремистичка влада: "Претпоставимо да војник има екстремне идеје. Ако постоји јасна порука да његово понашање није прихваћено, онда ће он морати да следи правила војске."

Али ови војници тренутно добијају подршку од екстремних слојева друштва, објашњава он и додаје: "И онда тај војник мисли да је у реду ићи у рат како би се осветио."

Војска тврди да је реч о изолованим случајевима

Израелска војска је у саопштењу написала да су видео снимци изоловани случајеви који одступају од команде и вредности израелске војске. Напомиње се да су резервисти у неколико случајева суспендовани.

- Израелска војска испитује такве инциденте и на њих одговара командним и дисциплинским мерама - кажу из израелске војске и додају: "Ако постоји сумња да је било злочина, војна полиција ће их истражити."

Палестински новинар Јунис Тирави не верује да су ови снимци изоловани случајеви и сумња да војска стварно мисли озбиљно. Јер како каже, последњих неколико седмица објављено је још више видеозаписа него претходних месеци.

Извор: Србија Данас/DW/Пренео: В.М.