Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Звечан

"ИЗРАЕЛЦИ СУ ЈАКО ПОГРЕШИЛИ!" Потпуни аматеризам Тел Авива: Мислили су да Иран неће оштро реаговати, а добили су КИШУ УБИТАЧНИХ ПРОЈЕКТИЛА

18.04.2024. 15:25
Пише:
Србија Данас/Курир/Њујорк Тајмс
Sukob Izraela i Irana
Сукоб Израела и Ирана / Извор: Youtube printscreen/TIMES NOW/Army Бро - Shutterstock

Израелски званичници потпуно су потценили озбиљност иранског одговора на напад 1. априла, у ком је убијено неколико команданата иранске Револуционарне гарде.

Иранци су у знак одмазде испалили бараж од више стотина ракета и дронова.

- Израелци су јако погрешили мислећи да Иран неће оштро реаговати - тврде бројни амерички званичници који су говорили за Њујорк Тајмс.

У извештају се наводи да су амерички званичници љути што су обавештени само неколико минута пре напада у Дамаску и да им није саопштена озбиљност напада, а комуникација је прослеђена као "обавештење мале важности", рекли су амерички званичници.

Два дана након напада, амерички министар одбране Лојд Остин телефонирао је израелском министру одбране Јоаву Галанту и "директно се жалио" да би напад довео регионалне америчке снаге у опасност и да му је остало мало времена за јачање одбране, наводи се у извештају.

Двојица израелских званичника изјавила су Тајмсу да су планови за напад почели два месеца пре него што је извршен.

Лист наводи да је ратни кабинет 22. марта одобрио план.

Амерички лист наводи да је прегледао интерну одбрамбену евиденцију у којој су наведени потенцијални одговори Техерана, и да ниједан од њих није предвидео напад у обиму који је виђен током викенда, када је Техеран испалио преко 300 балистичких пројектила и дронова на Израел.

Према тврдњама израелске војске, готово све су пресрели израелски системи противваздушне одбране, заједно са америчким, британским, француским и јорданским снагама. Прегршт ракета које су се провукле нанеле су мању штету у ваздухопловној бази и наводно тешко повредиле седмогодишњу девојчицу.

Према извештају, израелска обавештајна служба је првобитно очекивала да ће Иран на Израел испалити највише 10 ракета земља-земља. Прошле недеље су повећали процену на 60 до 70 ракета земља-земља, наводи се у извештају, уз напомену да се и ово показало као изузетно погрешна процена.

На дан напада, иранско министарство спољних послова позвало је швајцарску амбасадорку како би пренели поруку Вашингтону у којој су изразили свој бес и саопштили да сматрају САД одговорним.

САД су, преко Омана, Турске и Швајцарске, разјасниле Ирану да нису умешане у напад и да не желе рат.

Иран је такође дипломатским каналима слао поруке да не жели рат са Израелом или, још горе, са САД.

Дипломата упознат са детаљима рекао је Тајмсу да је на кључном састанку 7. априла у Мускату, у Оману, између иранског министра спољних послова и његовог оманског колеге, Иран послао поруку да мора да узврати ударац Израелу, али да ће одговор бити уздржан како би се избегао регионални рат.

У то време, високи амерички званичници, укључујући америчког председника Џоа Бајдена, државног секретара Антонија Блинкена и генерала Чарлса К. Брауна млађег, председника Здруженог генералштаба, били су ангажовани у интензивној комуникацији са својим колегама у Израелу, Кини, Индији и Ираку, као и са савезницима у НАТО-у и другима, рекли су званичници.

Iranska vojska
Иранска војска / Извор: Танјуг/АП/Вахид Салеми

Амерички званичник је рекао да је Вашингтон схватио да не може да убеди Иран да се уздржи од напада, али се надао да ће ограничити величину напада.

Међутим, иако је Иран саопштавао да његов удар неће приморати Израел да одговори, Техеран је развијао своје планове како би постигао барем неколико погодака, рекао је израелски званичник.

Блинкен је разговарао са израелским лидерима како би их уверио да ће САД помоћи у одбрани земље.

У међувремену, америчке и израелске обавештајне агенције, уз помоћ Јордана и других земаља у региону, настојале су да добију слику о иранским плановима. Сазнали су да Техеран намерава да гађа војне, а не цивилне циљеве, рекли су амерички и израелски званичници.

Сакупљени обавештајни подаци дали су Израелу представу о томе са којим оружјем ће се суочити и које локације ће бити гађане, рекли су израелски званичници. Породице су евакуисане из неких ваздушних база, а авиони пребачени на безбедније локације.

Како се ирански напад одвијао, иранско министарство спољних послова и Револуционарна гарда, који су надгледали напад, одржали су отворену линију са владом Омана као канал за поруке између САД и Ирана, открили су ирански званичници.

Iranska vojska
Иранска војска / Извор: Танјуг/АП/Вахид Салеми

У недељу рано ујутру, када се напад завршавао, Иран је поново позвао швајцарску амбасадорку - овог пута у базу Гарде - и замолио је да пренесе поруку да САД не треба да се мешају и да ће, ако Израел узврати, Иран узвратити чак и теже, али овога пута без икаквог упозорења.

Амерички напори су сада фокусирани на убеђивање израелских лидера да виде успешну одбрану као победу која не захтева даље војне акције, наводи се у извештају.

Извор: Србија Данас/Курир/Њујорк Тајмс