Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Zvečan

"ЈА САМ ВАШ РАТНИК, ПРАВДА, ОДМАЗДА" Олуја Трамп долази и мења свет из корена?!

05.01.2024. 21:02
Donald Tramp
Доналд Трамп / Извор: Профимедиа

Ово није прогноза, али јесте могућност - и то растућа.

Ако не дође до великог изненађења, Доналд Трамп је на путу да буде републикански кандидат за председника САД. Ако победи у тој бици, анкете у неколико кључних држава указују на то да има више него добре шансе да победи Џоа Бајдена у новембру. Наравно, много тога се може променити до тада, али свеједно, Американци - и остатак света - се сада морају припремити за други мандат Трампа, пише Џонатан Фридленд, колумниста британског "Гардијана".

Добар први корак биће одбацивање било каквих илузија да ће наставак бити само копија оригинала. Трамп 2.0 биће фокусиранији и способнији од првобитне верзије.У јануару 2017. био је почетник, нов у Вашингтону, нов на политичкој функцији и без знања о машинерији власти. Ослањао се на људе који су могли - и често су то радили - да спрече његове луђе, мрачније нагоне.

САД ЋЕ МОЋИ ДА ХАПСИ ПО ЦЕЛОМ СВЕТУ: На удару новог америчког закона ОВИ СТРАНИ ПОЛИТИЧАРИ КОЈЕ ЧЕКА И ДО 15 ГОДИНА ЗАТВОРАhapÅ¡enje

САД ЋЕ МОЋИ ДА ХАПСИ ПО ЦЕЛОМ СВЕТУ: На удару новог америчког закона ОВИ СТРАНИ ПОЛИТИЧАРИ КОЈЕ ЧЕКА И ДО 15 ГОДИНА ЗАТВОРА

ТОТАЛНА ШТЕТА! Јапанци ће морати ОГРОМАН новац да издвоје за обнову земљеJapan Tokijo

ТОТАЛНА ШТЕТА! Јапанци ће морати ОГРОМАН новац да издвоје за обнову земље

ПАС ПОЈЕО ВИШЕ ОД 400.000 ДИНАРА: Да би повратили новац власници су морали да ураде нешто ЗАИСТА ГАДНО (ВИДЕО)pas

ПАС ПОЈЕО ВИШЕ ОД 400.000 ДИНАРА: Да би повратили новац власници су морали да ураде нешто ЗАИСТА ГАДНО (ВИДЕО)

Неће дозволити да га ограничавају

Доналд Трамп је сада другачији. Четири године у Белој кући научиле су га где су полуге моћи и кога треба склонити у страну да би до њих дошао. Следећи пут неће дозволити да га чувају или ограничавају у Стејт департменту или у Пентагону. Уместо тога, попуниће своју администрацију лојалистима неометеним дужношћу према демократским нормама и конвенцијама, посвећеним искључиво томе да се воља Трампова изврши. Једном када се уклоне та неформална, неписана ограничења, мало тога ће му стајати на путу.

Сам Трамп био је шокантно искрен о томе. Још прошлог лета, Трампови помоћници су бистрили своје планове за масовно председничко преузимање моћи уколико њихов шеф поново буде изабран. Обећавају да ће независне агенције, укључујући оне које надгледају медије и интернет, или трговину и индустрију, ставити под директну контролу Овалног кабинета.

Доделиће себи моћ да отпусте на десетине хиљада државних службеника,замењујући их са још више лојалиста - посебно гледајући ка обавештајним и безбедносним агенцијама, искорењујући свакога за кога се сматра да је непоуздан. Речима Расела Воута, који је служио у првом Трамповом мандату и сада ради планове за други:

Сада покушавамо да идентификујемо џепове независности да бисмо их преузели.

"Ја сам ваш ратник. Ја сам ваша правда. Ја сам ваша одмазда!"

Трампов тим не крије своје посебно интересовање за министарство правде. Са одбаченом независношћу правосуђа, Трамп би могао не само да помилује себе и своје пријатеље, већ и да нареди истраге против својих непријатеља, почевши од породице Бајден и свих за које верује да су му наудили.

Ако све то звучи хиперболично, сетите се Трамповог обећања својим присталицама: "Ја сам ваш ратник. Ја сам ваша правда. Ја сам ваша одмазда!", пише колумниста Гардијана Џонатан Фридленд.

Donald Tramp
Доналд Трамп / Извор: Профимедиа

Бићу диктатор само првог дана

Можда најзначајнији тренутак догодио се прошлог месеца када је Трампа интервјуисао Шон Хенити са Фокс њуза. Очигледно покушавајући да му помогне, Хенити је позвао Трампа како би демантовали гласине да Трамп планира да влада као диктатор.

Само првог дана. После тога, нисам диктатор - рекао му је Трамп.

Дакле, Американци и остатак света имају много тога на шта би требало да се припреме: Трампов председнички мандат са свим елементима првог, само одлучнији, ефикаснији и немилосрднији.

Трамп ће напустити НАТО

Међу запањујућим текстовима коју је саставио магазин "Атлантик" под заједничким насловом "Ако Трамп победи", био је онај од аналитичарке Ен Еплбаум. Њено оштро предвиђање је да ће "Трамп напустити НАТО".

Еплбаум износи убедљив аргумент да, чак и ако се формално не повуче из савеза, Трамп може да га учини неважећим тако што ће уздрмати поверење у његову централну заклетву: да сваки члан НАТО дође у одбрану било ког другог члана ако буде нападнут. Једном када Владимир Путин закључи да Трамп више не верује у тај кредо колективне одбране, игра ће бити готова.

Vladimir Putin
Владимир Путин / Извор: Фото: Танјуг/АП/Микхаил Klimentyev

Украјина би била присиљена да препусти Путину Донбас и Крим

Непосредна жртва такве промене биће Украјина. Кијев се ослањао на америчко оружје и помоћ од како је почео рат пре скоро две године. Поново изабрани Џо Бајден би наставио ту подршку Украјини. Под Трампом, она би пресушила.

- Орисија Луцевич из Четам хауса ми је рекла да би у том сценарију Кијев морао да следи "потпуно другачију ратну стратегију, смањујући своје амбиције од повратка територије коју је Русија заузела, до спречавања Русије да узме више". Један бивши високорангирани званичник у америчкој војсци сматра да је "најбоље чему можемо да се надамо да ће Европа притиснути Володимира Зеленског да прихвати неки облик примирја са Русијом којим би му предала Донбас и Крим", заједно са међународним гаранцијама безбедности - пише Фридланд.

Неки би могли поздравити повлачење Трампа као крај америчког империјализма; у стварности, то би само убрзало дан када ће кинески и руски империјализам преузети његово место.

Амерички савезници морају сада да се припреме за промену која је можда само годину далеко. Да би бранила Украјину без америчке помоћи, Европи су потребни новац и опрема у обиму који надмашује све што је досад смислила.Али ништа мање важно, повратак Трампа ће такође захтевати дубоку сарадњу, било да је реч о безбедности или климатској кризи, посебно међу европским народима, пише Фридланд.