Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Звечан

ЈАО ИЗРАЕЛУ АКО ХЕЗБОЛАХ УЂЕ У РАТ! Шиитски ратници имају далеко моћније оружје од Хамаса, север јеврејске државе у ОПАСНОСТИ!

14.10.2023. 20:19
Пише:
Србија Данас
Hezbolah
Хезболах / Извор: Фото: Tanjug/AP/Hussein Malla

Могу да нанесу страховите ударе

Уколико се Хезболах укључи у рат Израела и Палестине, био би то велики црвени аларм на Блистом истоку, преноси "Јутарњи лист". Хезболах је савезник Хамасу који је у суботу 7. октобра извршио ракетни напад на Израел и тиме је показао да је дебело потцењен. Међутим, Хезболах, што у преводу значи "Божја странка", се сматра најнаоружанијом парадржавном формацијом на свету.

"ДА ЛИ СТЕ СПРЕМНИ? ДОЛАЗИ СЛЕДЕЋА ФАЗА!" Нетанијаху посетио војнике на граници са Газом - креће СВЕОПШТИ НАПАД! (ВИДЕО/МАПА)

"ДА ЛИ СТЕ СПРЕМНИ? ДОЛАЗИ СЛЕДЕЋА ФАЗА!" Нетанијаху посетио војнике на граници са Газом - креће СВЕОПШТИ НАПАД! (ВИДЕО/МАПА)

ОКУПАЦИЈА, МАРИОНЕТСКА ВЛАДА ИЛИ НЕШТО ТРЕЋЕ?! Поруке из Израела наговештавају промене након сукоба: Хамас више неће бити владар у Гази

ОКУПАЦИЈА, МАРИОНЕТСКА ВЛАДА ИЛИ НЕШТО ТРЕЋЕ?! Поруке из Израела наговештавају промене након сукоба: Хамас више неће бити владар у Гази

КОРИСТЕ ЦИВИЛЕ КАО ЖИВИ ШТИТ?! Израел оптужио Хамас да спречава евакуацију Палестинаца

КОРИСТЕ ЦИВИЛЕ КАО ЖИВИ ШТИТ?! Израел оптужио Хамас да спречава евакуацију Палестинаца

- Офанзивне способности Хезболаха су јачале последњих година - оценио је портал "War Зоне", подсећајући да је група у стању да дође до више израелских насеља, као и до израелске инфраструктуре, и да покрене сложене вишестране ваздушне ударе на Израел ако то жели.

Поред тога што може да бомбардује мете широм земље, има далеко напредније и моћније оружје од онога што је Хамас успео да прикупи. Хезболах има велике копнене снаге и огроман арсенал ракета, ракета дугог домета и дронова камиказа. Изузетно брзо се наоружава, па је 2006. године процењено да има 15.000 ракета, а 2016. чак 150.000.

Наоружање Хезболаха

Сада их има још више, али процене се веома разликују. Међутим, већина ових пројектила су релативно мала оружја кратког домета, углавном веома покретна и без система за навођење. Чак и тако, ако се испаљују истовремено, могли би да преплаве противваздушну одбрану ИДФ, кажу стручњаци.

"Каћуше" 122 mm и вишецевни ракетни бацач "Град" доминирају Хезболаховим ракетним складиштима. Хезболахове "Каћуше" обично имају домет између четири и 40 километара. Иако је њихова прецизност често ограничена, њихово кратко време лета и ниска путања чине их тешким за пресретање. Систем противваздушне одбране ИДФ-а "Гвоздена купола" је веома ефикасан против ракета овог типа, али је чак и био оптерећен долазећим масовним нападима баража.

Балистичке ракете кратког домета, или СРБМ, су балистичке ракете са дометом од 1.000 километара или мање. Иран је уложио посебне напоре у развој ракета ове класе. Неки од њих су испоручени Хезболаху, што је донело значајан напредак у његовим способностима за дуготрајне ударе.

Ирански "Фатех-110" је друмски покретни СРБМ који је наводно изведен од ракете "Зелзал-2", али са додатком система контроле и навођења. Поред њега, Хезболах наводно у рукама има сличну верзију сиријске производње, М-600 или "Тишрин". Фатех-110 и М-600 су нека од оружја највећег домета у Хезболаховом арсеналу.

Употреба сличних пројектила за гађање америчке војне базе у ирачком Ербилу у марту 2022. године, као и других циљева у Сирији, показује да би садашње варијанте могле бити много прецизније и способне за прецизне ударе. Није јасно да ли Хезболах има најновије верзије, али ако их има, то би било веома проблематично за Израел, оцењује War Зоне.

Питање је да ли су ракете типа "Скад" доступне групи, али је јасно, наводи аутор, да присуство СРБМ-а генерално омогућава Хезболаху да погоди мету било где у Израелу са јаким ударом. Ово је посебно забрињавајуће ако користе такво оружје за гађање циљева као што су нуклеарна постројења и кључне утврђене базе.

Још једно оружје у Хезболаховом арсеналу су противбродске ракете. Ово је постало јасно када је група напала корвету 5 класе израелске морнарице Са'ар ИНС Ханит код обале Либана 2006. године. Коришћено је оружје Ц-802 кинеске производње, наводно опремљено системом за навођење из Ирана.

Ц-802 се и даље налази у Хезболаховим складиштима, али је од тада еволуирао у напредну верзију исте ракете коју је испоручио Иран. Израелски извештаји показују да је Хезболах од тада добио још боље противбродско оружје, "Јахонт" руске производње, извозну верзију П-800 "Оникса", пише "War Зоне".

Постојање ових противбродских пројектила озбиљно компликује поморске операције у источном Медитерану, можда чак и далеко од обале Либана, а то представља проблеме не само за израелску морнарицу, већ потенцијално и за америчку морнарицу, наводи се у саопштењу. Поред својих ракета и пројектила, Хезболах је добио значајну помоћ од Ирана у области дронова.

Иако Хезболахови дронови нису нужно софистицирани, доступни су у великом броју, што додатно оптерећује противваздушну одбрану ИДФ. Стручњаци сматрају да је врло могуће да је све већа употреба дронова Хезболаха инспирисана сукобом у Јемену, у којем је иранске дронове користила група Хути против Саудијске Арабије.

Дронови

Хезболахови примарни дронови данас укључују "Мирсад-1", који је сличан иранском "Абалил-Т". Има пријављени домет од 150 до 200 километара и носивост од 30 килограма. Управо је дрон "Мирсад-1" Хезболах извео кратак, али озбиљан упад у израелски ваздушни простор 2004. године. Већи и способнији је "Ајоуб", који има неке сличности са иранским "Шахед-129". Процењује се да има домет од најмање 1.700 километара, издржљивост од 15-24 сата и носивост од приближно 145 килограма.

Поред ових дронова прве генерације Хезболаха, група је врло вероватно набавила нове и напредније беспилотне летелице, можда чак и иранске верзије Мохаџера, Самада, Карара и Saegheha, укупно хиљаде дронова, не укључујући мање беспилотне летелице типа хоби. Хезболахове могућности дрона такође нису ограничене на копнене операције.

Само прошле године Израел је оборио три беспилотне летелице послате у источни Медитеран, према платформама у гасном пољу Карис. Чини се да су ови дронови дизајнирани само за надзор. Хезболахов арсенал беспилотних летелица несумњиво је само наставио да се повећава последњих година, примећује "War Зоне" и закључује: "Потенцијална превентивна војна акција ИДФ не само да би везала део израелског оружја за север, већ би озбиљно оптеретила његове способности надзора и обавештајне службе."

Према експертима, веома покретна и прикривена природа неких од Хезболахових оружја чини вероватним да ће само нека од ових оружја заиста бити откривена и уништена током сукоба. Распоређивање додатних таквих снага у Сирији је додатни проблем, који потенцијално захтева проширену израелску операцију за заустављање Хезболаха, што ИДФ није урадио у прошлости, пише Јутарњи.хр.